вівторок, 19 червня 2018 07:45

Денісову не пустили до Сенцова

Український політв'язень 41-річний Олег Сенцов голодує 36-й день у в'язниці "Белый медведь" у місті Лабитнангі Тюменської області РФ. 15 червня до нього не пустили уповноважену Верховної Ради з прав людини Людмилу Денісову. Російський омбудсмен і прес-секретар президента РФ відмовилися пояснити чому.

Олега Сенцова засудили 25 ­серпня 2015 року нібито за підготовку терактів у ­Криму навесні 2014-го. Дали 20 років колонії суворого режиму. 14 травня він оголосив голодування. Вимагає звільнити всіх українських політв'язнів у російських тюрмах.

9 червня телефоном поговорили президент України ­Петро ­Порошенко і РФ Володимир ­Путін. Обмінялися списками в'язнів, які відвідають уповноважені з прав людини двох країн.

14 червня Людмила Денісова вилетіла до міста Лабитнангі. Але до Сенцова її не пустив керівник тюрми "Белый медведь".

— Росія пропонує можливу дату візиту ­після 22 червня. Нас це категорично не влаш­­товує, — говорить Людмила Денісова, 57 ­років.

— Невідомо, чи застосовували примусове годування, як погрожували зробити це, — каже 37-річна Наталія Каплан, рідна сестра Олега Сенцова. — Помирати брат не збирається, але й відступати від умов голодування — теж.

Під час примусового годування людину прив'язують до крісла. Через ніс у шлунок вводять гумову трубку. В неї вливають поживну суміш. Процедура болісна, після неї часто носом іде кров. Людина протягом кількох годин не може поворушити головою.

Всесвітня організація охорони здоров'я 1975 року визнала цю процедуру тортурами й заборонила її використання.

У 72 країнах триває акція "Звільніть Олега Сенцова". 14 червня Європарламент ухвалив резолюцію із закликом випустити на свободу всіх українських політв'язнів у тюрмах РФ. Наше Міністерство закордонних справ передало в ООН лист від імені 38 держав із закликом сприяти їхньому звільненню.

Зараз ви читаєте новину «Денісову не пустили до Сенцова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути