четвер, 29 вересня 2011 05:00

"Чим менший виборчий округ, тим легше всіх купити"

Президент Віктор Янукович пропонуватиме Верховній Раді повернутися до змішаної  системи виборів парламенту — за округами та партійними списками. Виборець отримуватиме два бюлетені для голосування.

Андрій Сенченко, 51 рік, нардеп-"бютівець":

— Немає сенсу міняти нинішню пропорційну систему. Коли раніше депутатів обирали в мажоритарних округах, приходили виборці й скаржилися, що ті роками не приїжджали до них. А так хоч є політична сила, яка несе відповідальність за свого висуванця. Янукович і компанія розраховують на мажоритарних округах забезпечити фінансовими та адміністративними важелями практично стовідсоткове проходження своїх кандидатів.

Андрій Пишний, 36 років, заступник голови "Фронту змін":

— Сама по собі змішана система не є поганою. Але українські реалії... Взяти хоча б те, що "мажоритарних" депутатів планують обирати відносною більшістю голосів, а не абсолютною більшістю в два тури. Через це буде більше маніпуляцій, більше технічних кандидатів, більше місцевих "черновецьких", обраних 12 відсотками голосів. Янукович, вочевидь, зацікавлений у мажоритарній системі виборів через те, що розраховує сформувати більш лояльний і підконтрольний парламент, ніж за "чистої" пропорційної системи. Ще одна біда — Україна знову отримує систему закритих виборчих списків. Це дозволить напихати в депутати сусідів по дачі та колег по хобі.

Андрій Мохник, 39 років, заступник лідера "Свободи":

— У цьому законі закладені механізми фальсифікації виборів на користь провладних політичних сил. Турбує не те, якою буде виборча система, а питання формування виборчих комісій. Зокрема недопущення до них позапарламентських політичних сил (такою нині є партія "Свобода". — "ГПУ").

Володимир Зубанов, 54 роки, нардеп-"регіонал":

— У змішаній системі набагато більше плюсів, ніж мінусів. Люди знатимуть своїх депутатів, за яких проголосують. Бо зараз деякі депутати не з'являються через сором перед виборцями. По мажоритарці приходять більш виважені парламентарі, аніж за партійними списками, де можуть опинитися хто завгодно — радикально налаштовані люди або з невідомим минулим, водії та охоронці. Мінус у тому, що при мажоритарній системі буває, що людину можна зняти з виборів під будь-яким приводом. Наприклад, через те, що неправильно заповнена анкета.

Петро Симоненко, 59 років, лідер Компартії:

— Потужний капітал зараз об'єднується, щоб хазяйнувати в державі. Зрозуміло, що він буде "купувати" мажоритарні округи. Відбудеться широкомасштабна фальсифікація. Виборці чіплятимуться за соломинку — якийсь там кандидат дасть їм гроші на лікування, хтось якусь грошину дасть на їжу. Наша фракція не голосуватиме за змішану систему.

Сергій Таран, 42 роки, директор Інституту масової інформації:

— "Регіони" не отримають більшість у парламенті за пропорційної системи. А за змішаної — з'являються можливості для фальсифікацій. Змішану систему виборів застосовували за часів Леоніда Кучми, коли в того було не більше 10 відсотків підтримки українців. І так, за рахунок мажоритарників, президент мав більшість у парламенті.

Ще й влада пропонує мажоритарні вибори в один тур. Вона зможе висувати одного кандидата, а від опозиції їх буде багато. Голоси опозиціонерів розпорошаться і виграє провладний кандидат.

Зараз ви читаєте новину «"Чим менший виборчий округ, тим легше всіх купити"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути