вівторок, 22 травня 2018 07:15

ЦВК не має залежати від влади

17 травня у Верховній Раді мали обрати 13 нових членів Центральної виборчої комісії. Проте питання зникло з порядку денного.

1 червня 2014-го завершився термін повноважень 12 із 15 членів ЦВК, а в лютому торік — і 13-го члена комісії. Призначити нових має парламент за поданням президента. Петро Порошенко вніс документ у Верховну Раду три місяці тому.

— Тут питання не тільки в найбільших фракціях, — каже представник президента у Верховній Раді 52-річна Ірина Луценко. — Коаліція давно має узгоджені пропозиції. Думаю, ідуть політичні консультації з малими опозиційними фракціями. "Батьківщина", "Самопоміч" не готові чи бояться голосувати, маючи кілька застережень.

— Те, що відбувається в ЦВК і навколо комісії, означає одне: ініціатором затягування є президент Петро Порошенко. Це інструмент для збереження влади, — говорить політтехнолог Сергій Гайдай, 52 роки.

— Вся процедура нинішнього оновлення ЦВК суперечить закону. Але, згідно з рейтингами, Порошенко не проходить навіть до другого туру виборів президента. Можливість керувати Центрвиборчкомом має допомогти залишитися йому при владі. У ЦВК не пустять нових людей. Президент уже передбачив керованого голову. За конкурсом пройшли люди, залежні від Банкової.

Нам потрібна ЦВК, що не залежить від влади. Громадяни мають обирати її як незалежний виборчий орган, з окремим бюджетом. На жаль, комісія все ще залежить від влади, від партій, що беруть участь в її створенні. Це потрібно заборонити — раз і назавжди.

Зараз ви читаєте новину «ЦВК не має залежати від влади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути