Ексклюзиви
четвер, 05 червня 2008 18:33

"Через два роки візьмемо в Києві всю владу"

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Депутат Київради Віктор Пилипишин готовий стати заступником мера Києва Леоніда Черновецького, якщо отримає реальні повноваження
Депутат Київради Віктор Пилипишин готовий стати заступником мера Києва Леоніда Черновецького, якщо отримає реальні повноваження

Член Блоку Литвина 47-річний Віктор Пилипишин півроку поєднував посади народного депутата України та голови Шевченківської райдержадміністрації в Києві. На дострокових столичних виборах 25 травня став кандидатом у мери та очолив список блоку до міськради. А напередодні голосування склав мандат нардепа. Пилипишин і Блок Литвина за результатами виборів стали четвертими.

Кабінет Віктора Пилипишина розташований на шостому поверсі Шевченківської райдержадміністрації. Це неподалік від станції метро Театральна. Із кімнати є виходи до зимового саду та зали для нарад. У стіні кабінету вмонтований акваріум. "Литвинівець" виходить до зали. Сідає за довгий стіл зі шкіряними кріслами. Обличчя стомлене й неголене.

Ви казали: якщо до п"ятої ранку в ніч виборів не підрахують голоси, це свідчитиме про фальсифікації.

— Так. І це підтвердилося.

На чию користь?

— Подивіться: є партії, які відповідно до екзит-полу втратили голоси, а є такі, що отримали.

Можете їх назвати?

— Зробіть мені каву з молоком, — просить Пилипишин секретарку. Жінка саме заходить до зали. — Хтось не хотів, щоб із нашою політичною силою рахувалися. Робили все, щоб ми не впливали на процеси.

Під час розмови голова райдержадміністрації бере мобільний і починає натискати на клавіші. До чоловіка підходить прес-секретарка з телефоном і просить відволіктися від інтерв"ю й поговорити з іншими журналістами. Майже 10 хв. Пилипишин відповідає на запитання по телефону.

— Ми вважаємо, що в ніч на понеділок вкрали голоси, — каже й розмішує цукор у чашці. — Зокрема в нашої політичної сили — як мінімум, два відсотки.

Володимир Литвин вітав вас у ніч виборів?

— Наша політична сила і я незадоволені. Ми вважали, що у нас реальний результат від 12 до 15 відсотків. Це показували соціологічні дослідження та екзит-поли.

Хто забрав ваші голоси?

— Я ж не революціонер. Але ми це питання піднімемо, — сьорбає каву господар кабінету. — Через два роки будуть нові вибори. Працюємо так, щоб у нас голоси більше не вкрали. Ми вміємо програвати, а не влаштовуємо істерики. І вміємо вигравати. А також уміємо робити висновки з програшів.

Із ким Блок Литвина може створити коаліцію?

— Я не об"єднуватимуся з Черновецьким, якщо він і далі буде централізувати владу, — відповідає Пилипишин після паузи. — І не об"єднуватимуся з Тимошенко, якщо вона буде радикалізувати ситуацію, щоб заробити додаткові бали для майбутньої президентської кампанії.

Що має пообіцяти міський голова Леонід Черновецький, щоб ви пішли у коаліцію з його блоком?

— Краще ми прийдемо через два роки і візьмемо в Києві всю владу.

Тобто нині ви стоятимете осторонь процесів?

— Не виключаю. Ми не хочемо свідомо брати участь у шоу. Якщо люди готові конкретно працювати і змінювати життя на краще, ми співпрацюватимемо з ними.

Ви погодитеся на посаду заступника Черновецького?

— При одній умові: якщо матиму повноваження і вплив. Якщо ні — хіба я схожий на болванчика?

Ви з ним про це говорили?

— Я чекаю пропозицій від нього. Він же мер міста, обраний законно. Я поважаю вибір киян. Хоча найкращою кандидатурою для столиці був Пилипишин, — додає з усмішкою.

У ніч виборів кандидат у мери Олександр Турчинов показував платіжку на 100 гривень від вашого імені. Нібито її прислали його матері напередодні. Це можна назвати підкупом виборців?

— Було б непогано, якби моя мама отримала від Турчинова теж кошти. Ми підтримували пенсіонерів до 70-річчя району, — пояснює Пилипишин, піднімає слухавку телефону і каже: — Набери мені Похачук.

Це його перший заступник з фінансів. За кілька секунд дзвонить телефон. "Литвинівець" умикає гучний зв"язок і запитує:

— Скажи, будь ласка, коли ми перерахували перші гроші до 70-річчя району?

— У лютому місяці, — відповідає заступниця.

Народні депутати півдня працюють — тиждень гуляють

— Добре, дякую, — кладе слухавку. Додає, що торік у листопаді також видавали для пенсіонерів картки зі знижками на продукти харчування та послуги. — Ми тоді ще не могли знати про перевибори в Києві. У даному випадку я не хочу щось пояснювати чи доказувати. Чому? У нас є перший віце-прем"єр ("бютівець" Олександр Турчинов. — "ГПУ"). Він давно міг запросити інформацію про те, коли прийняли рішення і почали виплачувати кошти. Тоді Турчинов не молов би дурниць. Це ще раз говорить, що в усьому треба бути професіоналом. Тоді ми з вами жили б набагато краще.

Віктор Пилипишин згадує одну з технологій конкурентів. Мовляв, за тиждень до виборів від імені Блоку Литвина хтось роздавав квитки дітям у цирк і зоопарк. Потім виявилося, що вони не справжні. Люди образилися. Пилипишин пообіцяв, що після виборів за власний кошт поведе у ці заклади усіх ошуканих.

Коли ви це зробите?

— Не затягуватиму. Найближчими вихідними будуть стояти наші представники, і ми всіх дітей, які пред"являть ці талони, проведемо у цирк і зоопарк.

Чи можливо до кінця цього року внести зміни до Конституції та провести нові парламентські вибори?

— Доки люди не почнуть приймати рішення головою, а прийматимуть емоціями чи серцем — нічого не зміниться. Суспільство повинно зрозуміти, що "невежд нужно гнать". Добре, що цей процес пішов, і київські вибори це показали. Воно не так швидко відбувається, як хотілося б. Але тенденція нормальна. Ми 2008 року порівняно з 2007-м збільшили результат майже вдвічі, якби не вкрали голоси.

До Віктора Пилипишина знову підходить прес-секретар. Просить переглянути інтерв"ю, яке він давав газеті. Політик одягає окуляри й читає. Деякі фрази править.

— Цинічніше пиши, — просить прес-секретарку.

Які ваші враження від роботи у Верховній Раді?

— Я став народним депутатом півроку тому. Із цікавістю спостерігав за тим, як до Верховної Ради приходить величезна кількість людей нібито на роботу, але нічого не роблять, валяють дурня, якісь "тьорки" влаштовують. Півдня попрацюють — тиждень гуляють.

А ситуація 13 травня на мене вплинула так, що я написав заяву про те, що не хочу бути народним депутатом. Заходжу у парламент і мені кажуть, що знову блокують трибуну. Питаю: "Хто?" Кажуть, що БЮТ. Запитую: "Напевно, проти Партії регіонів за українську мову?" Ні, проти президента і "Нашої України — Народної самооборони". Кажу: "Ну все, запрацювалися. Прем"єр-міністр та її політична сила блокують трибуну проти президента і його блоку!" Я зрозумів, що треба звідси тікати, — сміється "литвинівець". — Бо в цьому божевільному домі я теж стану божевільним. Людям важко зрозуміти, як той, хто вперше отримав мандат народного депутата, від нього відмовляється. Вони ж усі там такі блатниє, пальці вєєром.

1961, 6 квітня — Віктор Пилипишин народився у селищі Равське на Львівщині
1985 — закінчив Харківський юридичний інститут
1988 — завідувач відділу Печерського райвиконкому столиці
1990 — головний юрист податкової інспекції Києва
1998 — депутат столичної міської ради
2005 — заступник київського міського голови
2006 — очолює Шевченківську районну раду та адміністрацію
2007 — обирається до Верховної Ради за списком Блоку Литвина
2008 — складає повноваження народного депутата та обирається депутатом Київради
Одружений. Має двох доньок та сина

Зараз ви читаєте новину «"Через два роки візьмемо в Києві всю владу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути