пʼятниця, 31 березня 2017 00:05

"Це — відмивання грошей без будь-якої користі для суспільства"

"Відмовою подавати декларації "громадські активісти" напаскудили самі собі. Тим самим вони дискредитують боротьбу з корупцією в Україні", — пише у "Фейсбуку" блогер Джон Сміт.

27 березня президент Петро Порошенко підписав зміни до закону "Про протидію корупції". Тепер члени антикорупційних громадських організацій повинні подавати електронні декларації про доходи. Мають це робити з наступного року.

"Служиш суспільству — йому і звітуєш. Але наші "громадські активісти" на цю пропозицію викручуються, кричать і вириваються. А потім скаржаться в посольства, щоб ті організовували міжнародний тиск на Порошенка", — про­довжує Джон Сміт.

Проти закону виступила міжнародна організація по боротьбі з корупцією "Трансперенсі інтернешнл". Говорять, що зміни ускладнюють їхню роботу. Їх підтримали колеги з інших громадських організацій.

"Тільки фонд "Відродження" 2014 року виділив грантів на 103 млн грн, а позаторік — на 198 млн, — пише блогер Мейсон Лемберг.

— Важливі не стільки суми, а й їх цільове використання. Наприклад, Віталій Шабунін (керівник "Центру протидії корупції". — ГПУ) 2015 року для "порятунку онкохворих дітей" отримав мільйон гривень, ще 1,1 мільйона — для "посилення антикорупційних реформ". Не треба бути великим аналітиком чи експертом, щоб розуміти: це — відмивання грошей без будь-якої користі для суспільства".

"Антикорупційна громадська організація "Центр протидії корупції" тільки за 2015 рік отримала понад 12 млн грн. Для порівняння: 2014-го сума була 2,4 млн", — пише журналіст 40-річний Андрій Дзиндзя.

Оприлюднив у "Фейсбуку" податковий звіт "Центру протидії корупції".

"Організація є неприбутковою. Тому всі ці кошти не обкладають податком. А детально звітувати про витрати, діяльність та її результати має лише перед грантодавцями".

"Наші видатні антикорупціонери очолюють ради громадського контролю, виступають соратниками Антикорупційного бюро. Розробляли "Міранду" — програмне забезпечення для е-декларування. Не вилазять з екранів та інтернет-сторінок. Формують порядок денний: скандали, інтриги, опозицію до офіційної позиції влади. Тому їхній опір декларуванню не зрозумілий, — пише блогер Марина Данилюк-Ярмолаєва.

— Вони цілий рік наполягали на декларуванні. Та й після двох десятків золотих годинників, сараю готівки, мощей і домашнього храму — важко чимось здивувати публіку. Хіба в будинку Шабуніна буде мумія Тутанхамона, а в Ярослава Юрчишина (керівник громадської антикорупційної організації. — ГПУ) — шапка Мономаха. І якщо претендуєш на роль провідника народу — будь чесним. А скандал знову почався через невміння влади підготувати суспільство до неоднозначної ініціативи. Потім роз'яснити, чому працівники громадських організацій, які борються з корупцією, мають декларувати свої доходи".

"У США неприбуткові організації заповнюють спеціальну форму, яка містить усі їхні доходи, витрати, майно, основних одержувачів грошей та зарплати ключових співробітників. За їхніми законами, ця інформація є публічною й повинна бути надана будь-кому за запитом", — коментує блогер Пилип Духлій.

Зараз ви читаєте новину «"Це — відмивання грошей без будь-якої користі для суспільства"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути