середа, 01 жовтня 2008 20:10

БЮТ приймає коаліційні умови "Нашої України"

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко перед учорашнім засіданням уряду написав смс-повідомлення підлеглому. Щоб той вирішив проблему, яка турбує міністра оборони Юрія Єханурова
Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко перед учорашнім засіданням уряду написав смс-повідомлення підлеглому. Щоб той вирішив проблему, яка турбує міністра оборони Юрія Єханурова

Перед початком учорашнього засідання уряду міністр оборони Юрій Єхануров, 60 років, кілька хвилин розмовляв із міністром внутрішніх справ 43-річним Юрієм Луценком.

— Я вас прошу вирішити проблему, — каже міністр оборони.

Луценко комусь дзвонить. Потім набирає СМС-повідомлення начальникові Головного штабу МВС Михайлу Вербинському: "МО скаржиться на великий перелік зауважень щодо законопроекту про військову поліцію. Подивіться ще раз на питання, що стосуються МВС".

Прем"єр-міністр 47-річна Юлія Тимошенко на засідання запізнюється на 15 хв. Заходить із міністром юстиції Миколою Оніщуком, 50 років.

Віце-прем"єра з гуманітарних питань Івана Васюника немає. Зазвичай у таких випадках на його місце ніхто з міністрів не сідає. Та цього разу крісло Васюника прибрали. На засіданні минулого тижня після виступу Тимошенко він узяв слово проти волі прем"єрки. Звинуватив її в намаганні зробити російську мову другою державною.

— Сьогодні ми обговоримо й затвердимо директиви для підписання угод із Росією на довгострокове постачання природного газу, — повідомляє Юлія Тимошенко. — Доповідатиму разом із керівником "Нафтогазу" Олегом Дубиною концепцію. Ми виконуємо доручення президента, і якщо директиви затвердимо, то на завтра така поїздка намічена.

Журналісти на прохання прем"єрки виходять, за ними Микола Оніщук. Каже, що хоче зробити політичну заяву про можливе створення коаліції БЮТ, НУ-НС і Блоку Литвина. Виступає від імені міністрів з квоти "Нашої України".

— Учора почалися перемовини щодо створення такої коаліції, — починає. — Ми вимагаємо засудити агресію Росії у Грузії та впорядкувати перебування російського Чорноморського флоту на території України.

Ну, просто ябєда. Маленька ябєда!

Називає антиконституційними п"ять законів, проголосовані спільно БЮТ і Партією регіонів 2 вересня. Пропонує їх ще раз розглянути із зауваженнями президента.

— А Законом "Про державну службу" БЮТ підтримав запровадження в Україні обов"язкової вимоги для державних службовців володіти російською, — нагадує. — Це вступає у пряме протиріччя із Конституцією, оскільки єдиною державною мовою є українська.

Додає, що "нашоукраїнці" не погоджуються на проведення одночасних парламентських і президентських виборів. Пояснює також, що немає й підстав для імпічменту президента.

За 2 год. засідання до журналістів виходить прем"єр. Каже, що погоджується на всі умови блоку НУ-НС:

— Усі ультиматуми, викручування рук ми приймаємо. Продемонструємо країні, хто хоче коаліцію, а хто — ні. Усе робиться для того, щоб повести країну на позачергові вибори. Ми не дамо цього зробити.

Юлія Тимошенко повідомляє, що уряд затвердив директиви на переговори в Росії із зауваженнями президента. Обіцяє не допустити підвищення ціни на газ до $400 за тис. кубометрів. Мовляв, ціна зростатиме поступово. Нині Україна купує його по $179,5.

Її запитують, чи справді намагається відставити В"ячеслава Кириленка з посади голови фракції НУ-НС.

— Ну просто ябєда. Маленька ябєда! — хихоче прем"єр-міністр. — Насправді не домагаюся.

Зараз ви читаєте новину «БЮТ приймає коаліційні умови "Нашої України"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути