четвер, 07 травня 2009 17:40

"БЮТ і Партія регіонів не домовляться"

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Колишній нардеп-”нашоукраїнець” Борис Беспалий пішов із команди Віктора Ющенка до Анатолія Гриценка
Колишній нардеп-”нашоукраїнець” Борис Беспалий пішов із команди Віктора Ющенка до Анатолія Гриценка

Останнім часом у політикумі жваво обговорюють можливі зміни до Конституції. Свій проект представив президент Віктор Ющенко. Подейкують, після травневих свят спільний проект Основного закону запропонують Партія регіонів і БЮТ.

Одним із перших свою "Конституцію порядку" презентував депутат від блоку "Наша Україна — Народна самооборона" Анатолій Гриценко. Понад півроку над нею працював колишній нардеп-"нашоукраїнець" 55-річний Борис Беспалий. Тепер він у команді Гриценка. Є членом ради громадської організації "Громадянська позиція".

Із Беспалим зустрічаємося біля столичного боулінг-клубу неподалік метро Нивки. Він живе в цьому районі. Колишній нардеп приходить у темному смугастому светрі й джинсах. Тримає пакет, у якому лежить жовта "Конституція порядку". Беспалий пропонує зайти до кав"ярні на березі невеликого озера. Сідаємо за столик у кутку, замовляємо каву.

Нещодавно Віктор Янукович, Юлія Тимошенко та Віктор Медведчук шість годин обговорювали зміни до Конституції. Кажуть, залишилось узгодити лише кілька моментів.

— Вони не домовляться, бо не зможуть поділити посаду президента, — каже Беспалий і відпиває кілька ковтків.

Йому дзвонять на мобільний. Говорить, що зайнятий, просить передзвонити пізніше.

— Проблема великих домінуючих сил у тому, що вони занадто захопилися придворними комбінаціями. Це лише розмови, аби відволікти увагу від бездіяльності. Влада має не обіцяти, а звітувати про роботу. Але про це Юлії Володимирівні говорити не дуже хочеться. Так само й "тіньовому уряду" Януковича. Розмовами про Конституцію відволікається увага людей.

Нібито вони домовилися, що президента обиратимуть у парламенті.

— Теоретично ця схема можлива. Але 90 відсотків українців цього не хочуть. За неї не проголосують. Вона мертва не тому, що погана чи хороша. Просто люди цього не сприймають.

Хіба дослухатимуться до їхньої думки дві політичні сили, що мають у Верховній Раді понад 300 голосів?

— Якщо вони на таке підуть, то їм буде кінець. Була потужна політична сила КПРС. І де вона? Був надзвичайно потужний Рух. Він виконав свою історичну функцію — Україна незалежна. І де він? Якщо ці політичні сили підуть таким шляхом, із ними буде те саме. Влада ж у них від виборців, а не від Бога. А люди цього не хочуть. От уявімо, що створюється коаліція БЮТу і Партії регіонів. Невже остання піде в коаліцію під прем"єрство Тимошенко? Це неможливо. Вони втратять свій електорат.

Юлію Тимошенко1998 року Лазаренко не взяв до першої п"ятірки виборчого списку

До столика підходить офіціантка. Каже, що з 18.00 тут гратиме "жива музика". Просить заплатити по 50 грн.

— Раніше такого не було, — округляє очі Беспалий і виймає гроші.

Раніше ви говорили, що найкраще на президентські вибори йти з посади прем"єра. Сьогодні рейтинг Юлії Тимошенко падає. Чи матиме вона якісь переваги?

— У кожного з кандидатів є свої плюси і мінуси. Ті, хто в політику прийшов раніше, мають на старті вищі шанси. Іншим треба активніше включатися. Наприклад, 2001-го Віктора Януковича майже ніхто не знав. Десь за три роки він набрав серйозних обертів. Юлію Тимошенко 1998-го Павло Лазаренко не взяв до першої п"ятірки виборчого списку. Всього 10 років тому, — розтягує слова Беспалий. — Тобто це швидкоплинні процеси.

Чому Анатолій Гриценко й Арсеній Яценюк очолили громадські організації, а не партії?

— Громадське життя дає більше можливостей, а політичні партії дискредитовані.

Але і в громадських організаціях є політична складова.

— Без цього ніяк, — зітхає Беспалий і підносить до рота чашку. Помічає, що вона порожня, і ставить назад.

Чи є правомірною дата виборів президента, яку парламент призначив на 25 жовтня?

— Зважаючи на те, що у Віктора Ющенка з посадою президента не склалося, то чим раніше вибори, тим краще. Однак конституційна норма є чіткою: "Чергові вибори президента України в останню неділю останнього року повноважень президента". Це 17 січня 2010 року. Та президентові не варто оскаржувати призначену парламентом дату виборів. "Як не наївся, то не налижешся"— влучніше прислів"я не вигадаєш. Через низьку підтримку серед населення Віктор Ющенко міг би й сам піти у відставку.

Але він збирається вдруге балотуватися на цю посаду.

— Колись Віктор Ющенко йшов на вибори, щоб вигравати. Але для чого йому балотуватися зараз? Утім, важко збагнути логіку багатьох його дій. Власне, саме через це нерозуміння багатьох його кроків я й вийшов із команди президента.

Нещодавно Віктор Ющенко заявив, що його політична партія "Наша Україна" проходить період очищення від випадкових людей.

— Кілька років тому "Наша Україна" отримала величезний кредит довіри народу. Треба було виправдовувати її. А про що може прозвітувати ця політична сила після того, як Віктор Ющенко став президентом? А це ж партія влади.

Віктор Ющенко "Нашу Україну" вимальовував у власний політичний портрет. Це одна з причин, чому я пішов із неї. Вважаю, що треба було серйозно займатися партією, як Янукович і Тимошенко. А так "Наша Україна" фактично посипалася.

Після інтерв"ю із Борисом Беспалим йдемо до метро. Дорогою він згадує про своє перебування в команді Віктора Ющенка. Пояснює причини його невдач на посаді президента. Просить свої роздуми не публікувати. Каже, що не проти повернутися в політику.

Зараз ви читаєте новину «"БЮТ і Партія регіонів не домовляться"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути