середа, 23 листопада 2011 10:21

"Беркутівці" на майдані стояли кільцем у чотири ряди
7

Народний депутат-”нунсівець” Андрій Парубій стоїть у колі ”беркутівців” на майдані Незалежності 22 листопада. Суд заборонив проводити там будь-які масові акції, зокрема на честь Дня Свободи
Фото: фото: Ольга Камєнєва
22 листопада, у річницю помаранчевої революції учасниця мітингу проходить повз шеренгу ”Беркуту” біля Головпоштамту на майдані Незалежності. Тримає валянки. Сім років тому Людмила Янукович, дружина нинішнього президента, розповідала, що ”на майдане стоят валеночки рядами — все везде американское! И горы оранжевых апельсин”

— Я не могла не прийти сюди, — каже у вівторок на столичному майдані Незалежності киянка 21-річна Катерина Гладка. Вона в помаранчевому шарфі та рукавичках. Стрічку такого ж кольору вплела в сережку-кільце. — Колись я школу прогулювала й кожен день проводила на майдані. Ми вірили, що стоїмо за себе й що життя зміниться. Не скажу, що зовсім не захоплювалася Ющенком. Але головне було те, що люди повірили у власні сили.

Катерина вийшла у вівторок о 13.00 святкувати сьому річницю помаранчевої революції. Згідно з указом президента Віктора Ющенка від 2005 року, країна відзначає 22 листопада День Свободи.

— Треба й надалі виходити. Бо вони там, — показує рукою убік Верховної Ради, — щось робитимуть тільки, доки тут будуть люди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прихильники Тимошенко прийшли святкувати День свободи під СІЗО

Зранку 22 листопада президент Віктор Янукович привітав українців із Днем Свободи. А напередодні влада обгородила половину майдану кільцем металевого паркану. Зранку там почали встановлювати новорічну ялинку. У підземному переході "грілися" шеренги міліціонерів-"беркутівців".

На майдані Незалежності зібралися близько 200 опозиціонерів. Планували встановити біля будівлі Головпоштамту намет — символ помаранчевої революції. Ідею підтримували партії "Наша Україна", Конгрес українських націоналістів та УНА-УНСО. Основну частину заходів опозиційні партії запланували на вечір вівторка.

Щойно мітингувальники розгортають прапори, як до організатора Володимира Манька підходять двоє міліціонерів. Відводять убік і притискають до припаркованого мікроавтобуса. Показують заборону суду проводити на майдані Незалежності будь-які масові акції. Манько півгодини пояснює, що готовий сплатити адміністративний штраф, але провести мітинг. Правоохоронці не погоджуються.

— У такому випадку це буде зустріч депутата з виборцями, — каже нардеп-"нунсівець" 40-річний Андрій Парубій. Він бере згорнутий темно-синій намет і йде до середини площі. З підземного переходу парним строєм вибігає загін "Беркуту" у шоломах, з кийками. Не встигає Парубій пройти й 10 м, як його оточують "беркутівці". Стоять кільцем у чотири ряди. Він намагається прорватися, але невдало.

— Банду геть! Революція! — скандують люди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 70-річний тернополянин створив музей "помаранчевої" революції

Повз проходять двоє німців.

— Що тут? Юля? І чому тут вони? — питають англійською й показують на "беркутівців".

— Це святкування помаранчевої революції. Така в нас демократія, — розводить руками один із мітингувальників.

— А, 2004-го було, — каже англійською один із німців. — А тепер у вас велика проблема — Янукович. Він міг піти на Захід, але пішов на Схід. Чому?

Мітинг організовують за кільцем "беркутівців".

— Тече річка-невеличка, а у річці — раки. Й усім нам ета влада до цієї сраки! — читає вірша в гучномовець секретар Спілки письменників Сергій Пантюк, 45 років.

Люди сміються.

— Чого ви його там тримаєте? — лунає з рації одного з начальників "Беркуту". Розмова про депутата Парубія.

— Та випускаємо, бо він через наші спини інтерв'ю роздає, —  розступаються "беркутівці".

Організатори вирішують не встановлювати намет. Домовляються зробити це ввечері, коли прийде більше людей.

200

людей вийшли зранку 22 листопада до Лук'янівського слідчого ізолятора, де тримають Юлію Тимошенко. Мітинг почався вигуками "Де Юля — там свобода!". За протестувальниками стежили шість автобусів "беркутівців". З динаміків лунали гімн помаранчевої революції "Разом нас багато" та хіт часів перебудови "Хочу перемен!" у виконанні Віктора Цоя.

 

Зараз ви читаєте новину «"Беркутівці" на майдані стояли кільцем у чотири ряди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути