вівторок, 27 березня 2018 06:40

Арештували на два місяці без права застави

— Так само, як і в російському СІЗО, нічим не відрізняється. Відеокамери стоять так, що не можу роздягнутися, сходити в туалет, — говорить позафракційний народний депутат 36-річна Надія Савченко 23 березня близько 10:30 у Шевченківському районному суді міста Києва. Їй мають обрати міру запобіжного заходу.

Савченко підозрюють у підготовці до насильницького повалення конституційного ладу та захопленні державної влади, терористичного акту, посяганні на життя президента, прем'єр-міністра, членів уряду, народних депутатів, створенні терористичної групи, незаконному поводженні зі зброєю, боєприпасами та вибуховими речовинами.

Надія в чорному светрі з тризубом. До цього провела ніч у слідчому ізоляторі СБУ. На суд прибули її мати 79-річна Марія Іванівна і сестра Віра, 35 років. Надії дозволяють вийти з пластикової камери. Вона оголошує голодування.

— Я голодувала 83 дні і мала шість днів сухого голодування, — згадує про російське ув'язнення.

— Підозрюваній загрожує 15 років тюрми або довічний термін, — каже прокурор Олександр Банник. Він займався справою затриманих під Щастям російських ГРУшників Євгена Єрофєєва й Олександра Александрова — їх у травні 2016-го обміняли на Савченко. — Вони тоді виглядали краще, бо їм вистачило розуму не сіяти хаос і не вчиняти терористичні акти на території власної країни.

— Іди в суд Росії, захищай Єрофєєва, Александрова. Чемодан — Москва, — відповідає Надія.

Її виводять із зали. Судді йдуть у нарадчу кімнату.

Через 5,5 год. суддя Євгеній Сидоров оголошує ухвалу:

— Тримання під вартою 59 днів — до 20 травня.

Вирішує не визначати розмір застави.

26 березня адвокати Надії Савченко подали апеляцію.

У полоні написала книжку

2015 року вийшла автобіографічна книжка Надії Савченко "Сильне ім'я Надія". Писала її в російському полоні. Містить 328 сторінок. Це спогади з дитинства, юності, розповіді про військову службу:

"Я "тирила" копійки в батька із кишені пальто. Він їх ніколи не рахував. Та й у майбутньому могла вкрасти якісь продукти, коли грошей не було, і їсти не було чого. Спиртне нам теж ніколи не забороняли вживати. Батько, вечеряючи після роботи, міг виділити пиво. Я любила куштувати оболонське "Оксамитове", напевно, років із чотирьох-п'яти.

До алкоголю мій організм був досить стійкий".

В Україну мене намагалися повернути з Іраку за статтею "за бля…ство". Але гінеколог написала в медичній книжці "цнотлива". Усі здивувалися. Як це можна півроку з мужиками прослужити й залишитися дівчиною? А так!"

Зараз ви читаєте новину «Арештували на два місяці без права застави». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути