Ексклюзиви
вівторок, 16 лютого 2010 07:47

Януковича офіційно оголосили президентом

Автор: фото: REUTERS/Gleb Garanich
  Двірничка підмітає площу біля будівлі Центральної виборчої комісії 14 лютого 2010 року. Там зібралися прихильники Віктора Януковича, котрого цього дня офіційно оголосили президентом України
Двірничка підмітає площу біля будівлі Центральної виборчої комісії 14 лютого 2010 року. Там зібралися прихильники Віктора Януковича, котрого цього дня офіційно оголосили президентом України

У неділю Центрвиборчком оголосив новообраним президентом України Віктора Януковича. Таке рішення прийняли несподівано, бо ще зранку планували розглядати тільки скарги БЮТу.

Змінити порядок денний близько 12.00 пропонує голова ЦВК 61-річний Володимир Шаповал:

— Останні уточнені протоколи з результатами голосування прийшли у суботу, тому нам не треба затягувати з оголошенням результатів.

— Завтра в абсолютно спокійній обстановці ми можемо вийти на документ, який не матиме підстав бути поставленим під сумнів у жодному із судів, — починає заперечувати його заступник 36-річний Андрій Магера.

Але пропозицію Шаповала приймають. Її підтримують 10 із 15 членів ЦВК, четверо утримуються, а один голосує проти. Оголошують перерву на 30 хв.

Перший заступник голови Верховної Ради 53-річний Олександр Лавринович ходить залою. Він став уповноваженим Януковича у ЦВК замість Олени Лукаш, яка 7 лютого народила доньку. У будівлі ще близько півсотні нардепів від Партії регіонів.

— Ми нікуди не вміщуємося. Спостерігаємо за роботою комісії, — пояснює присутність свою і колег Михайло Чечетов, 56 років.

У неділю вранці Партія регіонів нібито провела термінове засідання у своєму штабі в кінотеатрі "Зоряний". Говорили як не дати "бютівцям" шансу зірвати засідання ЦВК.

Таке враження, що ми тиждень невідомо чим займалися

Після перерви Шаповал просить членів Центральної виборчої комісії оголосити результати голосування в областях.

— Я не можу зараз доповідати про дані, бо не мала часу їх обробити, — говорить куратор Вінниччини Юлія Швець, 30 років. Вона — донька депутата-"бютівця" Віктора Швеця й призначена в ЦВК за квотою БЮТу.

— Таке враження, що ми тиждень невідомо чим займалися, — каже Шаповал.

— З ранку до вечора приймали протоколи окружних виборчих комісій, — виправдовується Швець.

— Затягують, бо штаб Тимошенко не очікував такого розвитку подій, — коментує в залі "регіонал" Владислав Лук"янов, 45 років. — У понеділок хотіли отримати рішення якогось хацапетівського суду про заборону Центрвиборчкому оголошувати результати.

У цей час вхідні двері ЦВК хтось обмотує металевим тросом. Увійти та вийти із будівлі неможливо. Поряд ходять "регіонали".

— Що ви тут робите? — питають у них журналісти.

— Вийшли покурити, — відповідає 43-річний Микола Злочевський.

Будівля заблокована доки члени ЦВК підписують протокол засідання й оголошують офіційні результати. П"ять членів комісії підписують протокол з окремою думкою. Це заступники голови Андрій Магера та Жанна Усенко-Чорна, а також Юлія Швець, Ігор Жиденко та Валерій Шелудько.

— За підсумками повторного голосування виборів, більшу кількість голосів одержав Янукович Віктор Федорович. ЦВК оголошує обраним президентом України Януковича Віктора Федоровича, — говорить Шаповал.

У залі лунають оплески. Віктора Януковича підтримали 48,95% виборців, а Юлію Тимошенко 45,47%.

— Виборча комісія сьогоднішнім своїм засіданням дала підстави для судового оскарження своїх дій, — каже Усенко-Чорна. — Не розглянули подані до ЦВК скарги.

— Ми будемо оскаржувати результати виборів, — говорить представник Тимошенко в ЦВК Володимир Пилипенко, 32 роки.

Водночас Лавринович повідомляє, що інавгурацію Януковича можуть провести з 22 по 26 лютого. Говорить, що цей час включає і термін на оскарження результатів виборів у Вищому адміністративному суді.

За півгодини після оголошення результатів на площі біля ЦВК починають згортати намети прихильники Партії регіонів. Були там щоденно з 8 лютого.

— Усе закінчилося, ми тут більше не потрібні. Виїжджаємо, — пояснюють.

Зараз ви читаєте новину «Януковича офіційно оголосили президентом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути