Ексклюзиви
четвер, 29 квітня 2021 07:05

"Антикорупційне бюро копає і по колишніх, і по теперішніх"

26 квітня Спеціалізована антикорупційна прокуратура передала до суду обвинувальний акт щодо 26-річного Ігоря Гладковського. Його підозрюють у корупційній схемі з постачання комплектуючих для військової техніки на державних підприємствах концерну Укроборонпром. Це син колишнього першого заступника секретаря Ради національної безпеки й оборони Олега Гладковського, якого називали діловим партнером п'ятого президента ­Петра Порошенка.

Ігор Гладковський нібито посприяв, щоб фірма "Оптимумспецдеталь" у 2015–2017 роках отримувала переваги під час укладення договорів. За це мав 50% прибутку учасників схеми. За одним договором отримав 950 тис. грн. Решту фактів досліджують, повідомили в Національному антикорупційному бюро. Дії кваліфікують як зловживання впливом.

Слідство ведуть із листопада 2019 року, встановили вісьмох учасників схеми. Через неї державний бюджет утратив понад 46 млн грн.

Ігор Гладковський тричі не з'являвся на виклики САП. 22 квітня його оголосили в розшук. Приїхав за чотири дні.

У лютому 2019-го журналісти програми "Наші гроші з Денисом Бігусом" опублікували розслідування про розкрадання в оборонному комплексі. В матеріалі фігурували Олег Гладковський і його син. Порошенко призупинив повноваження Гладковського, а згодом звільнив. Той повернувся на посаду керівника автомобільної корпорації "Богдан", яку очолював до призначення в РНБО. Скандал із розкраданням в оборонпромі називають однією з причин поразки Порошенка на президентських виборах.

— Перспектива справи — непогана. Останнім часом Вищий антикорупційний суд виносить низку справедливих рішень щодо корупціонерів, — говорить журналіст 43-річний Дмитро Гнап. — НАБУ зберігає незалежність. Ця структура не стала в руках влади інструментом політичної розправи. Копає і по колишніх, і по теперішніх — як у справі заступника керівника Офіса президента Олега Татарова (звинувачують у причетності до розкрадання 81 млн грн державних коштів під час спорудження житла для бійців Нацгвардії. — ГПУ).

Та це не влаштовує президента Володимира Зеленського. І коли розслідування зачіпає корупціонерів у владі, справи Бюро намагаються заблокувати через генеральну проку­рорку Ірину Венедіктову.

Зараз ви читаєте новину «"Антикорупційне бюро копає і по колишніх, і по теперішніх"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути