пʼятниця, 29 липня 2011 06:45

Патріарх Кирило їздив "мерседесом" Верховної Ради

Автор: фото: Андрій Шматов
  Російський патріарх Кирило сідає у ”мерседес” представницького класу з номерами Верховної Ради після молебню на Володимирській гірці в Києві. Охоронець складає хрест на його головному уборі, аби не зачепився за верх машини
Російський патріарх Кирило сідає у ”мерседес” представницького класу з номерами Верховної Ради після молебню на Володимирській гірці в Києві. Охоронець складає хрест на його головному уборі, аби не зачепився за верх машини

— Дивіться, дорога пуста. Напевно зараз і поїде олігарх Гундяєв, — показує на київську Європейську площу екс-нардеп 61-річний Олександр Гудима.

У середу разом зі "свободівцями" він вийшов протестувати проти приїзду в Україну московського патріарха Кирила (світське прізвище — Гундяєв. — "ГПУ"). Той на два дні прибув до Києва святкувати 1023-річчя хрещення Русі.

— Ганьба! Геть московського попа! — кричать "свободівці" вслід патріарховому "мерседесу S600". Машина з номерами Верховної Ради. Коштує таке авто $173–317 тис.

— Зачем приехал? Только проблемы, — каже киянка 78-річна Зоя Іванівна. Чекає внуків, які пішли до арки Дружби народів. — У нас своя церковь, которой больше тысячи лет. Московские попы украли нашу историю, тепер хотят всю державу забрать.

"Свободівці" розставляють сім стендів із написами: "жадібність", "гнів", "гординя", "заздрість", "лінощі", "обжерливість", "хтивість". По периметру їх оточують 40 бійців міліцейського підрозділу "Барс". Вони спеціалізуються на забезпеченні порядку під час масових заходів.

— Київміськдержадміністрація подала в суд, щоб заборонити акцію. Київські чиновники підтримують цього олігарха, — каже в гучномовець "свободівець" Юрій Ноєвий. — Ми протестуємо проти олігарха Гундяєва, який каже про смиренність, а сам їздить на "кадиллаку" й носить годинник за 35 тисяч євро, — показує на один зі стендів, де написано про гординю.

Починається дощ. Мітингувальники не розходяться. Із підземного переходу виходять шестеро чоловіків у синіх одностроях із червоними лампасами й нашивками "Козацьке військо". Йдуть повз мітинг до Володимирської гірки, де патріарх має правити службу.

— Чемодан! Вокзал! Москва! — кричать їм услід "свободівці".

На Володимирській гірці готувалися до спільної служби патріарха Кирила та патріарха Грузинської православної церкви Ілії II. Предстоятелі мали пройти через парк до пам'ятника князю Володимиру. Залізним парканом їм відгородили окремий коридор. За огорожею стали міліціонери та близько тисячі вірян.

Першими в парку з'явилися священики з почту владик. До них кинулися віряни.

— Благословите, отче!

— Я Олена із Сімферополя, желающая стать рабой Божьей, — представляється кореспонденту "ГПУ" жінка у солом'яному капелюшку. Священики на ходу благословляють людей.

Першим приїжджає митрополит Володимир, предстоятель Української православної церкви Московського патріархату. Другим — патріарх Грузинський. Останнім — патріарх Московський. Машини владик оточують охоронці.

Біля пам'ятника святому Володимиру отців церкви чекають радник президента Ганна Герман, нардеп-"регіонал" Інна Богословська, голова Держкомітету у справах національностей та релігій Юрій Богуцький. Перед появою владик жінки накидають на голову хустки. Чоловік у рясі вилазить на стовп ліхтаря й однією рукою фотографує наближення предстоятелів.

— Мы совершаем молебен, вспоминая крещение Руси на том месте, которое символизирует крещение Руси, где стоит памятник святому равноапостольному князю Кириллу, — першим говорить у мікрофон патріарх Московський та одразу виправляється. — Святому Владимиру. Его подвиг — не в том, что он объединил разрозненные славянские племена. Он прозрел те ценности, без которых человек превращается в зверя, стремящегося только к материальному благополучию и политическому могуществу.

Закликає до об'єднання України, Росії та Білорусі.

Після промови Кирила владики втрьох відправляють молебень. Читають по черзі Євангеліє. Покладають до пам'ятника кошики з квітами. Усе закінчується за 40 хв. Першим від'їжджає Кирило.

— Нет автокефалии! Нет автокефалии! — скандують віряни, проводжаючи владик.

— А чим вона погана? — запитує чоловік із натовпу.

— Иди отсюда, Иуда! Фекалии — нет! — відповідає жінка.

— Приїзд Кирила — велика благодать, — продовжує Олена із Сімферополя. — Його молитва дуже сильна. Вона — як блискавка йде від землі до неба.

— Відділення української церкви від російської — це політика. Це як людину навпіл розрізати, чи як коли члени родини ворогують, — додає 48-річний Юрій Проценко. — А щодо того, що у Кирила годинник за 35 тисяч євро, то Господь буде судити не по часах, а по ділах. Усі ці розмови — це заздрощі.

Перед візитом до Києва патріарх Кирило провідав президента Віктора Януковича, який відпочиває на державній дачі в Криму. В українській столиці Кирило пробув два дні. Із патріархом Грузинським Ілією ІІ обговорювали церковні справи в Абхазії та Південній Осетії. 27 липня Кирило провів у Києво-Печерській лаврі засідання Священного синоду Російської православної церкви.

Зараз ви читаєте новину «Патріарх Кирило їздив "мерседесом" Верховної Ради». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути