Ексклюзиви
понеділок, 13 листопада 2006 17:04

"Жінка кинула, коли став інвалідом"

Автор: фото: Сніжана РУСИН
  Копії храмів Андрій Воробець виготовляє з дерева і шишок
Копії храмів Андрій Воробець виготовляє з дерева і шишок

71-річний Андрій Воробець із села Розтока Міжгірського району Закарпаття робить із дерева і шишок копії церков. За 20 років виготовив 80 храмів.

— Андрій поїхав за продуктами, — відчиняє хвіртку бабуся в чорній хустці. — Сідайте на лавку, чекайте "го, кіть хочете. А я мушу їсти начинити.

Це 71-річна дружина Воробця Гафія.

На обійстя в"їжджають старі білі "жигулі". Високий чоловік, припадаючи на ліву ногу, несе до хати кульок із продуктами. Викладає на стіл банани й рибні консерви. Решту купленого кладе в комірчину.

— Прототип оцієї церкви в Києві в Пироговому стоїть, — показує свої храми. — А ця колись була в селі Шелестове, біля Мукачевого. А сі, що скраю, — то руські. На Закарпатті будували з плоских дощок, а в Росії — з круглих зрубів. А ся, — показує на високу церкву в кутку, що впирається хрестами у стелю, — в Єрусалимі стоїть.

Несе кілька книжок, обгорнутих газетами з фотографіями церков.

— У нашому селі є стара дерев"яна церква, правда, службу правлять у новій. Недавно-м зайшов до неї — за голову-м ся вхопив, — нервово стукає окулярами по столу. — Розокрали все, навіть іконостас винесли.

Пригадує, як колись 13-річним підлітком утік із дому.

Хочу зробити у дворі музей

— У мене був гуляцький характер. І тепер такий, тільки трохи зостарівся. Попав у інтернат у Томськ. Як безпризорника, послали моряком у Тихий океан плавати. А як вернувся до батьків на Закарпаття — забрали в трудовий загін. Будував шахти на Донбасі. Коли батьки померли, поїхав на Житомирщину. Потім півроку на Дніпрі строїв ГЕС. Усіх кликали на цілину — і я туди поїхав!

Як повернувся, вженився у Житомирі. Але на стройці під бульдозером ногу защемило. Замість кістки лікарі вставили кусок желіза. Як став інвалідом, жінка подала на розвод. То я на Закарпатті зійшовимся з Гафою з сусіднього села, Розтока. Із першою жінкою женився, а з бабкою, — киває на Гафу, — так живемо.

Гафія скоса позирає на чоловіка, але мовчить. Їсть банан.

— Ми старі зійшлися, — озивається. — Було нам по 45 років. Тому дітей не маємо. Перший чоловік від мене пішов, як при родах помер наш син. У моєї сестри є дві внуки. Ми хотіли одну взяти: переписали б на неї хату, хай би за нами гляділа. Але обидві поїхали вчитися в Ужгород. Сюда вже сі, навірно, не вернуть.

Господар розповідає, як у нього просили продати церкви в Америку, Німеччину.

— Я не дав. Лиш одну давім до Пітера — за сто доларів, коли Гафа була хвора. Бо не мали грошей на дохторів. А 60 церков віддав у музей, в Мукачеве. Михайло Рябець — той, що був у ЦВК, — родом із сусіднього Пилипця. Він викупив для музею приміщення. А мені купив за то "жигулі". Не нові, але їздять добре.

На ліжку, на вкритій покривалом перині, стоять високі, схожі на військові, нові черевики.

— От купив, бо старі вже продерлися, — озивається господар.

Питаю, чому почав майструвати церкви.

— То мені Бог дав. Вам не поняти, — затягується сигаретою "Три королі". — Хочу зробити у дворі музей. Але грошей не маю, бо отримую тільки 380 гривень пенсії.

— А учнів маєте?

— Взявім сільського хлопця. А він за кілька днів каже: "Ні, діду, я не годен се робити". Сільських хлопців то не цікавить. Вони більше за горілкою, цигарками. І синові Олексію то не треба. Вже й мені потрібно якийсь час спочити. Три місяці робив церкву, вимучився трохи.

1935, 13 серпня — народився в селі Пилипець Міжгірського району Закарпаття
1948 — утік із дому до Росії; жив у томському дитбудинку
1953 — чотири роки плавав матросом у Тихому океані
1960 — дружина Ірина народила сина Олексія, який нині живе в Житомирі
1980 — після розлучення повернувся з Житомира в рідне село на Закарпаття
1985 — виготовив першу копію церкви
2000 — у Мукачевому відкрили Музей мініатюрних храмів

Зараз ви читаєте новину «"Жінка кинула, коли став інвалідом"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути