пʼятниця, 14 червня 2019 07:50

"Витік концентрат, 200 грамів вистачає на гектар. А нам кажуть, що розлився прилипач"

— Чиновники дурять людей. Брешуть, що розлилася хімія третього класу, безпечна. Сказали, що воду можна пити. А ми задихаємося, нікому допомогти, — каже Валентина з села Збаржівка Погребищенського району на Вінниччині.

На світанку 9 червня у ставок за селом упав вантажний мікроавтобус "Мерседес Спринтер". Перевозив отрутохімікати для обробітку землі: інсектициди, фунгіциди і пестициди. Від удару загорівся, 880 л отрути потрапило у воду. Водій з напарником утекли, бо препарати вартістю 870 тис. грн були крадені — їх відібрали у фермерів із господарств Липовецького і Козятинського районів.

Ставок стоїть на притоці річки Рось. Під загрозою отруєння опинилися понад 350 тис. людей із міст і сіл, що брали воду з басейну річки нижче по течії. Водопостачання в містах припинили. За два дні водозабори відновили, бо за словами чиновників рівень отрути не перевищував допустиму норму.

Збаржівка — за 21 км від райцентру і майже за 100 км від Вінниці. Має площу 0,196 кв. км і 457 жителів. Більшість працюють на місцевому цукрозаводі або кількох приватних агропідприємствах.

За 3 км до Збаржівки асфальтна дорога закінчується. Дороги в селі — ґрунтові, рясно вкриті глибокими ямами. Пообіді 11 червня заходжу до магазину в центрі. Біля входу під накриттям — стіл і лавки. Двоє чоловіків п'ють пиво, обговорюють аварію.

— При чому тут Біла Церква? Де вона, і де случилась аварія? — дивується 72-річний Анатолій. Одягнений в червону кепку і камуфляжну куртку. Курить "Приму" без фільтра. — Рось не тече через Білу Церкву. Наш ставок втікає в притоку Росі, а та йде на Володарку, повертає на Умань. Я рибак, знаю.

Селяни згадують, що 9 червня до них приїжджали екологи. Брали проби води, заборонили ловити рибу, купатися, напувати худобу. Вода з криниць, сказали, нормам відповідає.

— Учора я був на тому місці, — продовжує Анатолій. — Вода червона, дуже смердить хімією. Уся риба подохла. На місці аварії у воді стоїть верба. Цей водій був немісцевий. Наші всі знають, що там крутий поворот. А цей не впорався. Потім спеціально підпалили машину і втекли на другій.

У сільській раді про подію згадують неохоче. Кажуть, журналісти набридли.

— Показники в річці Рось в нормі, — переконує секретар сільради Тетяна Степанівна, 54 роки. Має руде волосся і кілька золотих зубів. — А ставок заборонили спускати. Кажуть, треба 10 років, щоб хімія вийшла з води.

Ставок, у який впав мікроавтобус, огороджений червоно-білою стрічкою. Місце аварії на березі розміром 4 на 7 м засипане вапном. Вода — червоного кольору, смердить гнилістю. На поверхні плаває дохла риба.

Біля ставка місцева жителька свариться із сільським головою. Той дає інтерв'ю для столичного телеканалу, запевняє, що показники в нормі.

— Що ви дурите людей?! — кричить жінка. Представляється Валентиною. — Тут була страшна аварія. Пожарники навіть не перевірили дно ставка. У воді плавала куртка. В день аварії поліцейські витягли з води 150 каністр із отрутохімікатами. Працювали в резинових рукавицях. Їх викинули на березі.

— До нас приїжджав управляючий агрофірмою, — до розмови долучається чоловік Валентини 58-річний Юрій. У шортах, на голові — військовий кашкет. — Має 30 тисяч гектарів землі. Переписав список хімікатів, що потрапили у воду. Каже, що це концентрат. 200 грамів розводять у тритонній бочці, вистачає на гектар поля. А нам кажуть, що розлився прилипач (засіб для продовження дії пестицидів на рослинах. — ГПУ).

Юрій показує місце аварії.

— Отут цей бус лежав. На машині не було живого місця. Мабуть, люди вилетіли, як ударилися у вербу. Може, досі у воді, ніхто ж не перевіряв, — каже. — Всі думають, що дуже розумні, а ми — дурні. Там одна каністра хімії коштує 4700 гривень. Смердить. У роті — наче прального порошку наївся. Автобус дістали до обіду, а яди витікали до шостої вечора. Люди все засипали самі.

До розмови долучається голова села Василь Манілець. У руках тримає дві 1,5-літрові пляшки з-під напою "Караван". Каже, планує набрати в них води для обласної екологічної служби.

— Екологи кажуть, що небезпеки немає, — говорить Василь Миколайович. — У той день була мутнувата, але йшли дощі, очистилася. На границі з Київською областю забруднення вже нема. Але люди в селі переживають.

Нарікає, що керівництво району й області не допомагає ліквідувати наслідки аварії, каже. Місцеві все роблять самі. З області обіцяли лише облаштувати поворот на березі, щоб зменшити загрозу аварій.

Зараз ви читаєте новину «"Витік концентрат, 200 грамів вистачає на гектар. А нам кажуть, що розлився прилипач"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути