Ексклюзиви
понеділок, 02 квітня 2007 16:40

Віті Лукашу десять разів пересаджували шкіру

Автор: фото: Олена КІБЛИЦЬКА
  У лікарні Вітя Лукаш почуваєтсья як удома. Любить розмовляти по телефону. Разом із завідувачем хірургічного відділення Миколою Гриценком (на фото) ходить на медогляд
У лікарні Вітя Лукаш почуваєтсья як удома. Любить розмовляти по телефону. Разом із завідувачем хірургічного відділення Миколою Гриценком (на фото) ходить на медогляд

13 березня до Полтавської міської дитячої лікарні привезли 4-річного Віктора Лукаша. Хлопчик приїздить сюди не вперше. У лютому 2006-го в селі Лисівка Гадяцького району в нього обгоріло 40% шкіри на спині, попереку, сідницях і ногах. Його 24-річна мати Наталія напилася і заснула з цигаркою, поклавши коло себе сина.

— Вітю привезли 25 лютого, — пригадує лікар Юрій Нор, 49 років. — Шкіра в нього була обвуглена.

Хлопчик знімає слухавку з телефону і голосно кричить.

— Не балуйся! — каже завідувач хірургічного відділення Микола Гриценко, 55 років. — Ану, покажи ніжку!

Малий повертається спиною і знімає штани. Ліва нога вся багряна, в рубцях. На правій вище коліна червона квадратна пляма 10 на 10 см. Звідти брали шкіру для пересадки.

Торік за місяць Віті зробили десять операцій із заміни шкіри. Він росте, а рубці стоять на місці. Їх мусять розрізати й підсаджувати нову шкіру.

Через чотири тижні після трагедії до хлопчика приїжджала мама.

— Вона була п"яна. Схожа на бомжа. Приїхала така "пахуча", що я її не впустив, — кривиться Гриценко.

Наталія родом із села Лисівка, але виросла в Кременчуцькому інтернаті. Сина народила в Кременчуці. Потім повернулася з ним у Лисівку, до 84-річної бабусі Орини Славинської.

38-річна Леся Тихонова, начальник у справах неповнолітніх Гадяцької райдержадміністрації, каже, що жінка була без паспорта, тому сина не зареєструвала:

— Навіть допомогу не отримувала. Ми самі оформили документи. Їй почали платити 42 гривні на сина, ще 30 гривень — як матері-одиначці та 147 — як малозабезпеченій.

Наталя виросла в інтернаті

Перед пожежею, у лютому 2006-го, Наталію із сином відправили до райлікарні. Вітя був застуджений, бо в хаті не топилося. Та за два дні жінка втекла з ним додому. Бабуся тоді вже жила в будинку для престарілих.

— Наталія мені розповідала, що випила більше пляшки горілки, — розповідає Тихонова. — Лягла на диван, поклала Вітю поряд. Заснула з цигаркою в зубах.

Вогонь загасили сусіди Лукашів, носили воду відрами. Покликали сільського голову Лисівки Лева Івановича, 58 років, і фельдшера. Віктор Устименко й Анатолій Цимбал почули крики хлопчика. Знайшли його в палаючій хаті й передали через вікно. На виході наштовхнулися на Наталію. Вона на колінах виповзала надвір. Устименко виніс і її.

— Вітя в Устименків трохи лежав обгорілий. Синтетична матерія прилипла до тіла. А тоді я відвіз його до лікарні, — розповідає Лев Шлегель.

Наталію позбавили прав на сина. Із 17 жовтня він живе в Полтавському інтернаті.

Розповідають, що Наталія Лукаш вийшла заміж і живе в Рашівці Гадяцького району. Її старший брат Віктор сидить у тюрмі за крадіжку.

— А менша сестра Зоя в Рашівці бомжує, — каже сільський голова Лисівки. — Їхній батько півтора року тому вмер від горілки.

До лікарні Вітя приїхав худий, без одягу. Персонал і хворі збирали для хлопчика одяг, іграшки. Той скаржиться, що в інтернаті йому не подобається. Він там ні з ким не дружить. А в лікарні в нього багато товаришів. Найбільше Вітя любить тьотю Ніну — 50-річну Ніну Маньківську з перев"язочної. Вона його купає, годує, виховує.

Хлопець набирає телефонний номер. Починає плакати. Лікарі заспокоюють його.

— Плаче, бо кинули слухавку, — пояснює Гриценко. — Зранку до операційної зателефонував, питав у лікарів, як їм спалося. На вечірні огляди разом ходимо, Вітя тримає мене за руку.

Малий вилазить на підвіконня, сміється. Каже, що в нього нічого не болить.

Зараз ви читаєте новину «Віті Лукашу десять разів пересаджували шкіру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути