Ексклюзиви
четвер, 22 квітня 2021 05:40

"Виписали. Але за півтори доби знову забрали до лікарні"

Автор: ТАРАС ПОДОЛЯН
  Микола Онищенко пережив Голодомор, півтора року відбув у нацистському трудовому таборі. З початком війни на Донбасі з Луганська переїхав до Києва. Жив на орендованій квартирі
Микола Онищенко пережив Голодомор, півтора року відбув у нацистському трудовому таборі. З початком війни на Донбасі з Луганська переїхав до Києва. Жив на орендованій квартирі

15 квітня в ритуальному залі столичної клініки "Феофанія" попрощалися з інженером Миколою ОНИЩЕНКОМ, 95 років. Його кремували. Прах похоронять на Байковому цвинтарі.

— Свекор три тижні тому захворів на коронавірус, — розповідає зять Сергій Леонідович. — Лежав у "Феофанії". Його стан покращився. Виписали. Але за півтори доби знову забрали до лікарні.

Микола Онищенко був родом із села Нововасилівка Бердянського району Запорізької області. Голодомор пережив у сусідньому селі Роза, куди перебрався з батьками. Закінчив вісім класів школи в Бердянську. 1943-го потрапив у нацистський штрафний табір. За півтора року звільнили американські військові.

Закінчив Маріупольський металургійний інститут. 25 років працював на Луганському тепловозобудівному заводі. У серпні 2014-го приїхав до Києва. Жив в орендованій квартирі.

— У Луганську бойовики розбомбили завод через дорогу від нас, — розповідав він. —Дружина перелякалася. Сміливці за 500 гривень вивезли нас під обстрілами в Щастя. Там зустрів син. Допоміг добратися до столиці.

Дружина Онищенка 85-річна Раїса Григорівна хворіє на коронавірус. Лікується вдома. З нею виховали сина Тараса й доньку Олесю. Є шестеро онуків.

— Свекор завжди міг сказати влучне слово. Виступав із палкими промовами під час вшанування пам'яті жертв Голодомору. Писав вірші й малював. Маємо багато його картин, — говорить Сергій Леонідович.

— Дідусь мав багатий внутрішній світ. Розумів людей без слів, — каже онука 22-річна Таїсія. — У нього був акторський талант. Жестами й мімікою показував емоції. До дітей інколи ставився суворо, намагався їх виховувати. А з онуками був м'який. Він навчив нас любити.

Зараз ви читаєте новину «"Виписали. Але за півтори доби знову забрали до лікарні"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути