вівторок, 30 січня 2018 05:55

Віктор Раковський малює котячою шерстю

Автор: Сергій Старостенко
  Віктор Раковський показує свої роботи із самчиківським розписом. Таким прикрашали печі, скрині, килими й кераміку на Хмельниччині
Віктор Раковський показує свої роботи із самчиківським розписом. Таким прикрашали печі, скрині, килими й кераміку на Хмельниччині

— Про петриківський розпис знають усі. А на Хмельниччині є не менш цікавий — самчиківський розпис. Його відроджують чотири майстри, — говорить художник 56-річний Віктор Раковський із села Самчики Старокостянтинівського району Хмельницької області.

У майстерні в центрі столиці готується до майстер-класу. Витягає ескізи своїх картин. На них сірим олівцем виведені квіти, вазони, птахи.

Самчиківкою займається 15 років. У сільській школі народного мистецтва навчає розпису дітей.

— У нас 76 учнів. Та ніхто не хоче після випуску далі займатися самчиківським розписом, — розповідає Віктор Геннадійович. — У ньому переважає крупний рослинний орнамент — листя, квіти, ягоди. Є солярні знаки — сонце, місяць, зорі. Із тварин — коні, коти, собаки. З птахів — ластівка, журавель, лелека. Пишемо лише те, що є в Україні.

Найпоширений у настінних розписах був "вазон". Це образ "світового дерева", "дерева життя". У ньому зображували птахів — чи в кроні, чи біля основи стовбура.

Обов'язково мають бути крупні об'єкти, не дрібні. Транспортирів чи лінійок не використовуємо. Лінії не повинні бути ідеальні — десь незграбні, недовершені. Так робота стає живою.

Пензлі використовуємо із шерсті білки чи поні. Для особливо тонких елементів — із котячої.

Біля столу посеред кімнати збираються жінки. Свої роботи показує київська пенсіонерка Ангеліна Пан. Малювала під час літньої поїздки до Самчиків.

— П'ять років тому пішла на заняття з петриківки, — говорить. — У кутку зали побачила картину, схожу на самчиківку. Захотіла зайнятися таким розписом. У ньому художник створює ретельний ескіз. А петриківський пишеться без нього.

Точна дата виникнення самчиківсього розпису невідома. Найбільше поширився на зламі ХІХ–ХХ ст. Відроджуватися почав у 1960-х. Тоді художник Олександр Пажиський почав збирати його зразки в селах поблизу Самчиків. Це були елементи розпису на печах і скринях.

Зараз ви читаєте новину «Віктор Раковський малює котячою шерстю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути