пʼятниця, 01 липня 2011 05:00

Відьму важко відрізнити від звичайної жінки

Автор: фото: ТАРАС ПОДОЛЯН
  Напередодні 1 травня, у Вальпургієву ніч, київські відьми зібралися на шабаш на Лисій горі.  Наступне їхнє зібрання має відбутися 7 липня
Напередодні 1 травня, у Вальпургієву ніч, київські відьми зібралися на шабаш на Лисій горі. Наступне їхнє зібрання має відбутися 7 липня

7 липня на Івана Купала відбудеться шабаш відьом. Найчастіше сучасні чаклунки збираються у лісах біля озер і на лисих горах. У Києві їх нараховують п'ять.

— Колись було дев'ять лисих гір, але у кількох районах Києва їх майже зрівняли з землею, забудували багатоповерхівками, — каже столичний біоенергетик Мирослав Олійник, 44 роки. Спосіб життя знахарок і відьом він досліджує понад 10 років. — Старі люди жартували, що на горі нічого не сходить, бо відьми часто під час злету і посадки своїми мітлами та ногами стирають усю рослинність.

Наймагічнішою називає гору Хоревицю біля столичного Флорівського монастиря. На ній збираються найсильніші чаклунки. Тут досі приносять у жертву ягнят і голубів.

Підіймаємося з Мирославом Івановичем на вершину гори через закинуте старе кладовище. Кілька металевих хрестів сперті на дерева. За цвинтарем ніхто не доглядає уже 40 років.

— У XVII ст. тут часто проводили страти. Людей четвертували, голови вивішували на колоди на майдані в замку. Кажуть, опівночі на горі чути скрегіт і плач.

Шабаші збирають тричі на рік: напередодні 1 травня у Вальпургієву ніч, 7 липня і в день святих Петра і Павла 12 липня. З'їжджаються відьми з усієї України.

— Чаклунки бувають по роду та навчені. Відьмою по роду була сьома підряд дівчина в сім'ї. Тоді було нормою 16 дітей у родині. Сьому доньку намагалися після народження втопити. Вважали, що сім'ї вона принесе нещастя. Тепер задатки до чарування мають дівчата, що народилися у третьому невінчаному шлюбі по жіночій лінії. Теперішнє покоління підпадає під цю характеристику. Бо за радянських часів мало хто вінчався в церкві. Навченим відьмам потрібно побувати на шабаші і вивчити сильні промови та закляття.

Біоенергетик каже, відьму важко відрізнити від звичайної жінки.

— Вона, як усі, ходить на роботу, працює вчителькою, лікарем або кондитером. То все балачки, що у відьом відростає хвіст, а опівночі на 7 липня з'являються копита. Насправді, у ці дні вони просто набувають надзвичайної сили. Тому краще пізно не повертатися додому. Із людей можуть витягнути енергію, зурочити і просто забрати всі сили.

12 липня учасниці шабашів ідуть у поле, де ростуть пшениця і жито. Звідти черпають енергію життя та добробуту. Треба стерегтися "закруток" у полі — місць, де пшениця покручена або зім'ята від дощу та вітру. Колись люди в таких місцях пшеницю не жали. Боялися з'їсти випічку з борошна, зібраного в "закрутках". Казали, що людину може закрутити життя або зламати хвороба.

Зараз ви читаєте новину «Відьму важко відрізнити від звичайної жінки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути