Ексклюзиви
вівторок, 14 вересня 2010 00:00

Від хорошої вишиванки перестає боліти голова

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Євгенія Анцибора на Андріївському узвозі в Києві підшуковує вишивану  краватку для свого хлопця Євгена Петренка. Вони беруть участь у марші студентів у вишиванках, який проводять двічі на рік
Євгенія Анцибора на Андріївському узвозі в Києві підшуковує вишивану краватку для свого хлопця Євгена Петренка. Вони беруть участь у марші студентів у вишиванках, який проводять двічі на рік

23-річний Євген Петренко 12 вересня пройшов у вишиванці від столичної станції метро Університет до майдану Незалежності. Марш у вишиванках проводять двічі на рік, восени та навесні, щоб популяризувати національне вбрання.

Євген з оселедцем на голові.

— Я родом із Чернігова, — намагається накрутити оселедець на вухо. Волосся закоротке, тому вислизає. — Батьки в один голос кричали, аби налисо побрився. Та я не піддався. У Києві мені з такою зачіскою комфортно, ніхто за чуба не смикає. А в Чернігові я рідко буваю. Там мій оселедець викликає фурор. Не смикають, але дивляться і запитують багато.

Дівчина Євгенія Анцибора, 21 рік, добирає йому вишиті краватки на Андріївському узвозі. Вподобала червону з білим візерунком. Продавщиця називає ціну — 200 грн.

— Я сама тобі таку зроблю за тиждень, — Євгенія відводить хлопця. — А сорочку куплю готову. В селах по 100–200 гривень можна знайти.

45-річна Ірина Судома прийшла у вишиванці за 1,5 тис. грн. Вона вся у квітах.

— Це хтось із гуцулок своє придане розпродував, — показує широкі рукава, оздоблені мережкою. — Сорочки, які люди з любов"ю вишивали, захищають від зуроків. У мене, коли я її одягаю, голова перестає боліти. Мабуть, ця сорочка заговорена.

Одна зі студенток дає учасникам роздрукований гімн. Його співають, коли йдуть Андріївським узвозом. Дівчата намагаються стати поруч із хлопцем у сорочці, вишитій білим по білому. Кажуть, такі у селах робили до весілля.

— Це святкова сорочка, але не весільна, — соромиться Богдан Вітор, 18 років. — У нашій сім"ї є стара гуцульська чоловіча сорочка, яку батько отримав від діда. А той від прадіда. Після тата вона мені дістанеться. Коли собі жінку виберу, її моя мама вишивати навчить.

Зараз ви читаєте новину «Від хорошої вишиванки перестає боліти голова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути