вівторок, 10 жовтня 2017 07:35

Валерію Наджафову безкоштовно вилікували рак

Автор: Світланою Шмайловою
  Світлана Шмайлова показує палату, в якій народжувала доньку Христину. Всі послуги в лікарні безкоштовні
Світлана Шмайлова показує палату, в якій народжувала доньку Христину. Всі послуги в лікарні безкоштовні

— Іспанську медицину вважають однією з кращих у Європі, бо середня тривалість життя там становить 83 роки. За її зразком впроваджують медичну реформу в Україні, — каже менеджер групи з реформи системи охорони здоров'я 37-річний Олександр Ябчанка.

Українка, яка багато років живе в Іспанії, розповідає про те, як влаштована тамтешня медицина.

— Раніше медицина тут для всіх була безкоштовна. Багато іноземців приїжджали спеціально на лікування. Це дуже било по держбюджету. Зараз нічого не платять ті, хто офіційно працює в Іспанії. Без прописки можна потрапити лише на "швидку". Дитину приймуть безкоштовно, дорослому — виставлять рахунок, — розповідає 37-річна Світлана Шмайлова із Тернополя, яка 15 років живе в Мадриді.

Маю знайомих українок, які працюють домробітницями чи доглядальницями за невеликі зарплати і сплачують 5580 гривень податку на медицину.

Людей обслуговують за місцем проживання. Дітей приймають педіатри, дорослих — сімейні лікарі. Їх кожен обирає сам. Якщо лікар не подобається, його легко замінити. Мала конфлікт зі своєю лікаркою. Просила не виписувати медикаменти з вмістом лактози, бо маю алергію. Вона відмовилася призначити інші препарати. Після того пішла на рецепцію. Там запитали, кого хочу взамін, причина нікого не цікавила. Також у лікарні є книга скарг і пропозицій. Записи в ній перевіряють у захисті прав споживача. Якщо потрібно, відкривають справу. Лікарю можуть виписати догану або звільнити.

На прийом записуються заздалегідь. Є три варіанти, як це зробити — на рецепції, по телефону або по інтернету. Маю на телефоні спеціальну програму. В ній обираю номер картки, вказую, до кого хочу на прийом. Обираю час і день. Телефон нагадує, коли наближається обрана дата.

Платники податку мають електронну медкартку. До неї вносяться хвороби, результати аналізів і рецепти. Фармацевт за рецептом продає ліки зі знижкою 60%. Пенсіонери й пільговики платять 10% від ціни. Без рецепта доведеться купувати за повну вартість. Тому люди зацікавлені ходити до лікарів.

Сімейний лікар відправляє на аналізи або записує до вузького спеціаліста. Ніде немає живих черг, тільки електронні. Щоб потрапити від сімейного лікаря до спеціаліста чи в шпиталь, чекають півроку. Пришвидшити процес можна, якщо поїхати у пункт прийому швидкої допомоги. Там оглядає терапевт. Я цим скористалася, коли лікували від раку батька 65-річного ­Валерія Наджарова. Походи до сімейного лікаря зайняли більше двох місяців. Бачила, що справи погані. Тато швидко схуд на 6 кілограмів. У відділенні "швидкої" батька зразу оглянув спеціаліст. Виявив пухлину і на наступний ранок призначив аналізи. Їх взяли позачергово.

Через п'ять днів повідомили, що пухлина злоякісна. Одразу призначили "хімію". Тато проходив лікування вдома. Мені пояснили, що йому морально тяжко бачити інших хворих. Медсестра навчила ставити крапельницю з препаратами, робити уколи для підняття імунітету.

Пухлина четвертої стадії раку, де було уражене все горло, повністю зникла. За лікування не платили жодної копійки.

На домашній виклик швидка допомога їде у важких випадках — інсульт, інфаркт, глибокий поріз, кровотеча. З усім іншим потрібно добиратися до лікарні самому — пішки, на таксі або автобусом.

На облік беруть лише пенсіонерів. Якщо вони не йдуть до лікарні, їм телефонують і нагадують про прийом. Дітям до 14 років обов'язково роблять щеплення від дифтерії, менінгіту, кору, вітрянки та інших хвороб. Загалом більше 20 уколів.

3720 гривень — у стільки обійдеться пломбування зуба в іспанській клініці. Стоматологія не входить у перелік безкоштовних послуг. У державних клініках стоматологи можуть вирвати зуб. Також вони щороку оглядають дітей до 16 років. Роблять їм чистку зубів і пломбування.

6 разів на день годують в іспанських лікарнях стаціонарних хворих. Можна обрати будь-які страви, відповідно до дієти. Якщо із хворим перебуває хтось із родичів, також замовляє безкош­товне харчування. Замовлення вводять у планшет — вписують номер палати й обрані страви. Їх доставляють на підносах під кришечками. Кожен пацієнт має окрему палату. У палатах для вагітних — безкоштовні памперси, олійки, різні засоби та креми для догляду за дитиною, спеціальне ліжечко. Для жінок — прокладки.

Зараз ви читаєте новину «Валерію Наджафову безкоштовно вилікували рак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути