середа, 24 вересня 2008 16:52

Валентина Розум обірвала дзвін на похороні Брежнєва

Автор: фото: Олена ВЛАСОВА
  Валентина Розум із села Малі Дорогостаї Млинівського району на Рівненщині вперше вдарила у церковний дзвін 85 років тому
Валентина Розум із села Малі Дорогостаї Млинівського району на Рівненщині вперше вдарила у церковний дзвін 85 років тому

91-річна Валентина Розум — найстаріша дзвонарка в Рівненській області. У селі Малі Дорогостаї Млинівського району вона б"є у дзвони на кожне релігійне свято, хрестини чи похорон.

Валентина Павлівна живе сама в старій хаті за 100 м од церкви святої Покрови. Снідає чорним хлібом та огірками. Поруч на лавці сусідка розповідає останні сільські новини.

— Маю поле та город, а живності вдома не тримаю, — ретельно знімає шкірку з огірка. — Навіть курей нема.

Каже, народилася першою в багатодітній сім"ї.

— Я ровесниця більшовицької революції, — жартує жінка.— Але за Польщі мені краще жилося. Була служницею в графа Хоткевича: його дітей і квітник доглядала. Пані була привітна, пригощала цукерками.

Розповідає, що вперше залізла на дзвіницю в шість років.

— Дід Сянько, який пішки ходив до Єрусалима, навчив грати кілька простих мелодій. На Великдень будь-хто може бити у дзвони, скільки захоче. От і я полізла. У дзвонярстві головне— хороший слух, а не сильні руки. Умію грати зо сто всяких мелодій або й більше. Коли старші люди відчувають, що наближається смерть, просять мене бити у дзвони. Тоді душа легше на небо відходить.

Виходимо на дорогу до церкви. Валентина Розум іде помалу, спирається на ціпок. Робить кілька кроків й озирається на свою хату.

Каже, по війні селяни почепили біля церкви велику гільзу від німецького снаряда.

Пані була привітна, пригощала цукерками

— Залізяка мала в довжину півтора метра і голос дзвінкий. Такий гучний, що було чути аж у Млинові, за п"ять кілометрів звідси. Партійці зняли ту гільзу. Нині в сільській церкві два великих дзвони й два поменше. Один великий узимку тріснув, грає слабше.

За радянських часів жінці забороняли бити у дзвони.

— Кілька разів викликали на райком партії та сварили. Але я йду до дзвіниці, бо односельцям не відмовиш. За всякої нагоди дзвонила. Прохач платив у сільську раду штраф за передзвін — тим і відбувалося.

У листопаді 1982-го Валентину Розум викликали в сільську раду.

— Сказали: "Генсек Леонід Брежнєв помер, треба в жалобний дзвін вибити, коли домовину опустять у могилу". Як був похорон, я довго стояла на дзвіниці, чекала сигналу. Знизу кричать "Бий!". Я схопила за мотузку, дьорнула. А шнур, ну як на біду, обірвався — старий був, гнилий. Так і не видзвонила. Злізла вниз. Голова каже мені: "То ти нарошно у дзвін не била! За простими людьми дзвониш, а за начальством— ні". А я думаю, це тому так сталося, що за Брежнєва було найбільше гонінь на церкву.

На дорозі з Валентиною вітаються односельчани. Діти кланяються, жінка хрестить їх рукою. Чоловіка й дітей у Розум немає.

— Зате племінників маю багато, — відказує жінка. — Як була дівкою, закохувалася до нестями, але все минуло. Мала здорові ноги, 24 рази ходила на прощу до Почаєва. Ночували там у гостьових куренях, із хлопцями гуляли. Майже всі дівки в селі так знаходили собі пару, поприводили женихів.

Двері на дзвіницю замкнені.

— Батюшка наш має ключі. Він трохи вміє грати на дзвонах. Але ж треба, щоби майстер був на дзвіниці, — бідкається Валентина Розум.— Навчаю кількох школярів, та вони лінуються, нікому передати професію. А дзвони захищають село від нечистої сили. Гляньте: комарів біля церкви ні одного нема.

1917, 22 травня — Валентина Розум народилася в с. Ужинець Млинівського р-ну Рівненської обл.
1923 — переїхала із батьками в село Малі Дорогостаї, уперше вдарила у дзвін
1930 — із цього року сім літ служила в маєтку польського графа Хоткевича
1947 — пішла до колгоспу збирати коноплі, була ланковою
1972 — вийшла на пенсію
1982 — мала вибити жалобний дзвін за Леонідом Брежнєвим, та обірвалася мотузка
2005 — почала навчати школярів дзвонярському мистецтву

Зараз ви читаєте новину «Валентина Розум обірвала дзвін на похороні Брежнєва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути