пʼятниця, 10 лютого 2017 05:05

У Норвегії знайшли монастир, де правлять українською

Автор: ФОТО З САЙТА www.facebook.com/Вікторія Малик
  Сергій Малик із дружиною Вікторією стоять біля Центру української культури в естонському Таллінні. За 90 діб вони побували у 29 європейських країнах
Сергій Малик із дружиною Вікторією стоять біля Центру української культури в естонському Таллінні. За 90 діб вони побували у 29 європейських країнах

— 2013 року за 13 діб об'їхав на мотоциклі всю Україну. Тоді ж загорівся ідеєю обігнути Європу, — говорить президент Київського міського автомотоклубу 50-річний Сергій Малик. Наприкінці 2016-го з дружиною Вікторією об'їхали Європу. За три місяці відвідали 29 країн.

Із Сергієм зустрічаємося в кав'ярні на площі Перемоги столиці. Чоловік — у потертих джинсах і шкіряній куртці. Замовляє американо з молоком.

— У подорож вирушив на спортивному мотоциклі, дружина — на мікроавтобусі, — розповідає Сергій. — Тільки в'їхали в Польщу, бус зламався. На ремонт витратили понад 2 тисячі євро. Бюджет розрахували до копійки, а тут — такі витрати. Допомогли друзі й благодійники.

На цьому неприємності не закінчилися. В ­Туреччині на кордоні тримали 7 годин. Після спроби військового перевороту там на три місяці оголосили воєнний стан. У нашому автобусі помітили безпілотники й камери. Чекали, доки весь багаж ретельно перевірять.

У Монте-Карло нас пускати відмовилися, бо в'їзд автобусів на територію заборонений. Залишили бус при в'їзді в місто. Поїхали мотоциклом.

Щодня в середньому проїжджали 300 кілометрів. Ночували в автобусі, будинках українців за кордоном та українських послів.

— Автобус обладнаний як машина технічного забезпечення учасників автоперегонів, — продовжує. — Є чотири спальні місця. Помитися і справити нужду за кордоном можна на кожній заправці. Там навіть є пральні машинки. Взяли з собою мультиварку. Продукти купували в супермаркетах. Щодня мали здорову й корисну їжу.

Під час поїздки Сергій зняв серію документальних фільмів про українців, які досягли за кордоном успіху.

— У Норвегії знайшли монастир, де правлять українською. Мало хто про нього знає, бо розташований високо в горах. Узимку там буває зо 20 туристів, улітку — до 200. Добираються пішки, бо закрученим серпантином не кожен ризикне їхати. Ми виїхали бусиком. Дружина спочатку за голову хапалася. Мовляв, краще б пішки пішли.

Настоятель храму отець Роберт — американець. У молодості якийсь час жив на Західній Україні. Там вивчив мову.

У монастирі немає електрики. Користуються свічками. Живуть там справжні монахи. Раніше були босяками. Один розповідав: "Був скінхедом, вів неправильний спосіб життя. Якось проходив повз церкву, і невідома сила змусила зайти всередину. У храмі мене осліпило яскраве світло. Вийшов іншою людиною. Розпрощався з друзями, став молитися, поступив у семінарію".

У бельгійському Генку розшукали родину Дерев'янків. Поселилися там після закінчення Другої світової війни. Найстаріший її член Іван Павлович отримав у Бельгії вищу освіту. Став топ-менеджером компанії, що займається електронікою. Після одруження пішов у священики. Очолює в Генку українську православну церкву. Править у храмі святого Михаїла. Під неї виділив гектар власної землі.

У Данії познайомилися з українкою, яка є депутатом міськради Копенгагена.

Сергій розраховується. Натягає шапку на самі очі й виходить на вулицю.

— До весни змонтую фільми, — каже Малик. — І одразу ж почну готуватися до наступної поїздки "Від мису Горн до Аляски — в пошуках українського сліду". Подорож буде триваліша й масштабніша.

5 камінців узяв із собою в подорож Європою Сергій Малик. Знайшов їх у річці Тисі. На кожному майстри різними мовами написали "Україна – це Європа". Залишили їх у Норвегії, Франції, Португалії, Іспанії та на острові Сицилія.

Обігнав на машині реактивний літак

Сергій Малик 10 разів ставав рекордсменом Національного реєстру рекордів. 2004 року найшвидше заїхав автівкою на гору Ай-Петрі в Криму – за 46 хв.

– Їхати на величезній швидкості по гірському серпантину – це все одно, що взяти два відра ­цементу, стрибнути з ними в басейн і намагатися пливти. Дорога на гору вузька. А коли летиш на швидкості, взагалі здається мотузочкою, – говорить Сергій.

За два роки на автомобілі "Естонія" обігнав реактивний літак "Дельфін". 2011‑го за 5 год. найдалі пролетів на повітряній кулі – 170 км.

– До польоту готувався кілька тижнів, – додає Малик. – Тренувалися, розробляли маршрут, чекали сприятливої погоди. Стартували в Умані, а приземлилися під Брусиловим на Житомирщині. Під час польоту відчуття були, як під час першого сексу.

Зараз ви читаєте новину «У Норвегії знайшли монастир, де правлять українською». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути