Ексклюзиви
середа, 05 липня 2006 15:20

"Ющенко через помічника дав 50 гривень"

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  У вихідні Галина Шиянова зі своїми собаками просить милостиню на Андріївському узвозі
У вихідні Галина Шиянова зі своїми собаками просить милостиню на Андріївському узвозі

Унизу столичного Андріївського узвозу 70-річна Галина Шиянова просить милостиню з великою зграєю собак. Приходить сюди у вихідні після 12-ї години.

Помічники-жебраки Маша і Дарік стелять на асфальті старенький килим. Галина наливає собакам воду в пластмасові коритця, знімає червоні черевики і босоніж всідається на килимок. Праворуч — картонна табличка: "Люди добрі! Допоможіть на утримання притулку для собак і котів".

Усі 14 собак — з ошийниками, повідки зв"язані докупи. Собаки чухаються, але псиною від зграї не відгонить.

— Це тому, що я їх щодня обтираю оцтом, — каже Галина.

Вона — у блакитному плащі, з-під якого виглядає довга біла сорочка в квіточки. На голові — кілька хусток.

— Боюсь вуха застудити, — пояснює і називає своїх вихованців. Маленька чорна — Муха, великий рудий пес — Лорд, тер"єр — Сліпий, двоє дворняжок — Тютя і Куця. Найменший, кишеньковий Карабінчик плутається між ногами у дорослих собак. На голові у нього ранка, змащена йодом. Лорд починає гарчати на дворняжку Чернишку.

— Ану, перестаньте, — рознімає їх Галина. — Чернишка зараз кобеля просить, доводиться її ізолювати. Іди, Муха, погуляй, — відв"язує темного короткошерстого пса. Той перебігає на галявинку навпроти.

Галина каже, що живе неподалік, в покинутому будинку — без води, газу і світла.

Як же ви взимку? — дивуюся.

— Підбираю ганчір"я, закутую собачок і сплю з ними, щоб не мерзли, — усміхається рідкими зубами.

Галина бездомними тваринами опікується вже 20 років. Раніше працювала фельдшером, жила в однокімнатній квартирі на Борщагівці разом з маленьким песиком. Якось він зник, жінка кинулася шукати його на бойнях.

— На шкуродерні в Пирогові із собак, ще живих, знімали шкіру або повільно вбивали, — схлипує. — Один обценьками душить, інший ломом б"є по голові. Я дізналася, що кішку можна викупити за 7 карбованців 30 копійок, а собаку — за 7,60. Продавала простирадла, напірники, ковдри і забирала собак. Тепер забираю тварин зі шкуродерні в Бородянці. Ось квитанції, — витягає з кишені папірець. Там написано, що собаку продано за 76 гривень.

Кішку можна викупити за 7 карбованців 30 копійок

— Тримаю зараз сорок собак, а колись триста було. На кожну маю міжнародний ветеринарний паспорт, — витягає із внутрішньої кишені пачку документів. Гортає паспорт Лорда. І продовжує: — Якось сусіди увірвались у мою квартиру, багатьох собак повбивали. Довелось покинути житло. Іноді навідуюсь туди помитися, випрати речі. Тиждень тому прийшла заплатити за комунальні послуги, а сусід перестрів і почав погрожувати, що очі виколе, якщо я сюди ще носа суну. Мені дозволили переселитись у колишній шкірвендиспансер на Татарці. Потім землю забрав під офіси бізнесмен Чабанов, — скаржиться Галина. — Викликав наряд міліції, замовив контейнери і вивіз собак за місто. Вціліло тільки сорок.

Люди раз у раз кидають гроші в пластмасову миску. За півгодини бабуся назбирала більше двадцяти гривень.

— Дарік, купи собі поїсти, — кличе свого помічника і дає йому десятку. Маші вручає стільки ж і відправляє її по ковбасу.

— Маша закінчила театральний, — каже Галина, коли та відходить. — Потім стала алкоголічкою, бомжем... Собакам купуємо м"ясні обрізки, корм "Педігрі", — пояснює далі. — Взимку зі шкільної їдальні дають залишки обідів. Найбільше грошей іде на ветеринарів, хірургів.

У вас сім"я є?

— Я в дитбудинку росла, з голоду пухла. Потім мало не осліпла і ревматизм підхопила. Ось моя сім"я, — гладить по голові рудого Лорда.

А звідки золота обручка на пальці?

— То вона ж на мізинці, — демонструє правицю. — Це щоби серце краще працювало.

Підходить турист у білих штанях і фотографує зграю.

— Ага, а гроші покласти? — скинулася Галина. Чоловік слухняно дістає п"ять гривень.

— Пенсія дуже маленька, — ховає гроші.

Влада не допомагає?

— Та де там! Зате Ющенко якось проїжджав на "мерседесі". Зупинив машину біля мене і через помічника дав 50 гривень, — хвалиться. — Я за президента потім свічку в церкві поставила.

Зараз ви читаєте новину «"Ющенко через помічника дав 50 гривень"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути