четвер, 20 грудня 2007 17:44

У школі в Юлії Тимошенко не було хлопця

18 грудня Юлія Тимошенко, 47 років, удруге стала прем"єр-міністром України. А перед торішніми парламентськими виборами лідерка БЮТу возила журналістів на свою батьківщину, до Дніпропетровська. Показувала багатоповерховий будинок, де виросла. Запевняла, що у трикімнатній квартирі там досі мешкає її мама — Людмила Григян.

Це п"ятиповерховий будинок на просп. Кірова. Стіни його облущені, місцями тріщини замащені цементом. Із центру міста сюди можна доїхати за 20 хв. Біля під"їзду Тимошенко стоїть літня жінка. Зізнається, що їй 78 років, але називатися не хоче — боїться неприємностей. Розповідає, що мати Юлії Тимошенко не живе тут уже кілька років — переїхала у приватний будинок.

На першому поверсі мешкає Тетяна Шарапова, двоюрідна сестра Юлії Володимирівни. Вона зараз на роботі — Шарапова володіє кав"ярнею "Золота рибка".

Жінка згадує, що Юля була вихованою дівчиною, завжди віталася.

— Мне вот только не нравится, за кого она выдала свою дочку (Євгенія Тимошенко вийшла заміж два роки тому за британського музиканта Шона Карра. — "ГПУ"). За старого деда! 16 лет разницы. Такой урод. Зачем, когда такие ребята были? Вот хочется мне с нею встретиться и спросить: Юля, за кого ты выдала Женю? — обурюється колишня сусідка нинішнього прем"єра. — Гитарист несчастный. Она влюбилась в него? Но я бы ей отбила эту любовь. Это ж твоя одна-единственная дочь!

Вот хочется спросить: Юля, за кого ты выдала Женю?

Розповідає, як усередині 1990-х Тимошенко працювала з тодішнім керівником Дніпропетровщини Павлом Лазаренком. Говорить, що той приїжджав за Юлією Володимирівною і чекав на вулиці з охороною.

Підходить голова місцевого ЖЕКу Василь Макарчук, 63 роки. Цікавиться, навіщо фотографую будинок. Коли чує прізвище Тимошенко, приєднується до розмови. Він сподівається, що Юлія Володимирівна допоможе знайти кошти на ремонт даху, який підтікає.

— Люди, конечно, на неё обижаются. Ну сколько надо денег на этот дом? Копейки! Прошпаклевать щели, покрасить и подлатать крышу. Хотелось бы, чтобы он чуток отличался от других. Все-таки Юлечка здесь выросла.

До маєтку, де нині мешкає мати прем"єра, йти звідси 10 хв. Будинок триповерховий. Вкритий світло-коричневою черепицею. Має два невеличкі балкони. На даху супутникова антена, перед ґанком — викладена плиткою стоянка для автомобілів. За будинком є добудови та вихід на іншу вулицю. На стриженому газоні висаджені маленькі декоративні деревця.

Юлія Григян навчалася у школі N75. Від будинку до неї треба було проїхати дві зупинки тролейбусом та ще трохи пройти. Школа щойно після ремонту. На другому поверсі — стенд "Знай наших". На ньому фото кращих випускників, серед них і Тимошенко. Трохи нижче спогади викладачів, які її навчали. Дехто з них уже помер.

Нинішня директриса Лариса Жмако прийшла працювати у школу, коли Юлія Григян навчалася в 11 класі.

— Она занималась комсомольской работой. Внешне выделялась. У нее школьная форма была не такая, как у всех, а прибалтийская — удлиненная в мелкую складку.

Шукає фотографію шкільних років прем"єра. Розповідає, що в неї постійно закохувалися хлопці.

— Кавалеры бегали, но она ни с кем в школе не встречалась. Меня тоже интересовал этот вопрос. Очень строгих нравов девица была, — каже 57-річна директриса.

Згадує, що Григян була гарною спортсменкою:

— Она спринт бегала за школу. Прекрасно работала на брусьях.

Лариса Жмако також пам"ятає її батька — Володимира Григяна. Мешкав окремо, але з донькою спілкувався, допомагав їй.

Директриса веде до шкільного музею. Серед експонатів — українські національні костюми, яким понад 100 років. Запевняє, що Тимошенко допомагає рідній школі, але розповісти детальніше відмовляється.

Юлія Григян вступила до Дніпропетровського університету на факультет економічної кібернетики. Але вже після першого курсу взяла академвідпустку, бо народила доньку Євгенію.

Юрій Карцев викладав у неї економіку праці. Каже, що Юля ніколи не списувала. Якщо треба було навести в групі лад, то звертався до неї.

Викладач Павло Кливець, 65 років, показує фото Тимошенко з її автографом. Говорить, що лідерські якості в неї проявилися ще на першому курсі. Згадує, як сварився з нею на одному із суботників:

— Кажется, мели улицу. Я сказал: "Бери метлу и не рассуждай". Но она продолжала мне что-то доказывать, и я ее оставил в покое.

Павло Кливець пам"ятає закоханих Олександра Тимошенка та Юлію Григян. Каже, що після народження доньки Тимошенко продовжувала добре навчатися.

Мала Юля очолювала вуличні бійки

У школі Юлія Григян могла організувати своїх однолітків не лише на гарні вчинки. Якось підбила клас прогуляти урок. Це у своїй книзі спогадів про лідерку БЮТу пише її тітка, керівник Дніпропетровської обласної організації партії "Батьківщина" Антоніна Ульяхіна.
Від племінниці вона старша лише на 11 років. Дитинство вони провели разом і дуже товаришували. В обох було чимало таємниць. Ульяхіна стверджує, що їх Тимошенко не видавала. Принаймні, свідомо.
— Мамо, я все одно тобі не скажу, що Тоша курила! — випадково могла здати тітку майбутня прем"єрка.
Товаришувала Юля більше з хлопцями, ніж із дівчатами. А ще керувала дітьми з їхнього старого будинку у вуличних бійках проти дітлахів із новобудов. У школі була старостою класу. Коли вирішувалося, хто ним стане, сама підняла руку: "А можна я?".
Її мати Людмила Миколаївна виховувала доньку сама. Чоловік, Володимир Абрамович Григян, залишив сім"ю, коли майбутній політичній лідерці було лише три роки.
— Іноді ми з ним зустрічалися, — розповідає сама Тимошенко. — Не можу сказати, що він мене не любив — ставився з ніжністю. Але бачилися дуже рідко.

Зараз ви читаєте новину «У школі в Юлії Тимошенко не було хлопця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути