четвер, 05 липня 2007 17:11

У селі Ксаверівка живе крокодил

Автор: фото: Аріна КАНТОНІСТОВА
  23-річний Олексій Керман прийшов до Анастасії Петренко подивитися на крокодильчика
23-річний Олексій Керман прийшов до Анастасії Петренко подивитися на крокодильчика

У селі Ксаверівка Вінницького району живе крокодил. Його довжина — 80 сантиметрів. За тиждень він з"їдає двох жаб, а м"ясо й рибу викидає в траву. 23 червня крокодил утік від господарів до сусідів.

Мешканці села бояться купатися в ставку. Кажуть, у ньому живе  крокодилиха. Два тижні тому 80-річна Явдоха Костюк була надворі з дворічною правнучкою. Раптом курчата почали дерти сітку в квітнику, біля куща малини.

— Пішла їх вигонити, а там в кутку чорт сидить! — невеличка на зріст баба Явдоха тицяє палицею в бік квітника. — Я злякалася, почала кричати, а воно, падлюка, на мене таращиться.

На крик до Костюків збіглися сусіди.

— Я того крокодила сапою з куща витяг, — хвалиться 10-річний сусід Сашко, який живе через хату від Костюків. — Тут підійшов дядько Валєра, за морду його схватив.

Здивовані селяни не могли второпати, звідки у Ксаверівці взялася рептилія.

— Мені не вірили, коли казав, що ловлю жаб для крокодила в нашому ставку, — говорить Сашко. — За них баба Настя мені по гривні давала. Ви не подумайте, я не за гроші, я по інтересу.

— Тепер пойнятно, куди мої  курчата дівалися, — бідкається баба Явдоха.

Хазяйка крокодила 78-річна Анастасія Петренко від Костюків живе за п"ять хат.

— І як він приліз за 300 метрів? Наверно, садками, у нас дюрка в сєтці, — показує на огорожу Явдоха.

Ксаверівкою пішли чутки, що в Анастасії був не один крокодил.

— Кажуть, жила у них і його мамаша. Величезна така, на 2,5 метра, — розповідає 45-річна Тамара Іванівна. — Вона теж утекла, але вже у ставок.

Господа Анастасії Петренко огороджена залізобетонним парканом. Одноповерхову хату охороняє рудий дворняга Барсик. Крокодила бабусі привіз 38-річний син Леонід два місяці тому.

— Це він зараз більшечкий, а в Льоні манєнький був, — показує пальцями баба. Крокодил сидить на пластиковій коробці біля дитячої ванночки. Привезли його після того, як Анастасію виписали з вінницької лікарні N2.

— Був у мене інхварт, а тут цього привезли. Кажу: зачем він мені, не хочу, — згадує жінка. — Кури, кіт і собака до крокодила не підходять, бояться.

Його 2,5-метрова мамаша втекла у ставок

Анастасія Захарівна крокодила не боїться, але брати не хоче.

— Один раз утік із ванни. Син підхватив його палицею, — показує роздвоєну наприкінці ломаку. — А той, падлюка, крутиться. У сина руки здоровецькі, схватив його і на місце кинув.

Звіра назвали Крокодильчиком. За хатою для нього оббили старим шифером вольєр на 1,5 м. Загороду змайстрували після того, як рептилія втекла до Костюків.

Коли баба Настя чує про дорослу крокодилиху, яка втекла в сільський ставок, відмахується.

— Брехуни! Що, не знаєте, який зараз народ?! Яка ще крокодилша, де я її тримала б? — каже вона.

Крокодил починає чхати, з коробки перелазить у ванну.

— Він не любить чистої води. Віддихає тільки в цій, зеленій. Баньки витаращить і хрюкає, — сміється жінка. — Мальчик чи дєвочка, я не дивилася.

Підозри сусідів, що тварина краде курчат, бабця Настя категорично заперечує.

— Крокодили їдять гов"ядіну, я в тілівізорі бачила. А мій любить жаб. За неділю їсть зо дві, й усе. Явдосі кажу: дивися, яку здоровецьку кинула, і тої не з"їв. На біса йому твої курчата?

Пробувала жінка давати крокодилові рибу та м"ясо. Він понюхав їх і відкинув у траву.

За словами сина баби Насті Леоніда Петренка, звір має справжнє ім"я — Тотоша.

— Три роки тому мені привіз цього крокодила знайомий моряк з Африки. Ми тримали Тотошу в дитячій ванні. А потім разом із ванною перевезли в село на свіже повітря.

Дружина Леоніда Надія, сини 18-річний Владислав та 10-річний Денис Тотошу прийняли спокійно. Доки був маленький, вільно бігав по квартирі.

— Ми його любимо. Але, як собака чи кіт, другом він бути не може, — говорить Леонід. — Віддамо його в зоопарк. За гроші чи ні, ще не знаю.

Зараз ви читаєте новину «У селі Ксаверівка живе крокодил». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути