пʼятниця, 19 травня 2017 06:50

Торбинка з груші коштує дві тисячі гривень

Автор: Сергій Старостенко
  Консультант столичного магазину ”Зерно” Анастасія показує ­дерев’яну сумку. Такі виготовляють у Карпатах за традиційною технологією
Консультант столичного магазину ”Зерно” Анастасія показує ­дерев’яну сумку. Такі виготовляють у Карпатах за традиційною технологією

— Маленька жіноча торбинка — непрактична. Практична та, в яку вміщається півхати. Наші дерев'яні сумки служать для краси. До них можна покласти гаманець і телефон, — розповідає дизайнер 45-річна Христина Патик із Києва. З минулого року під брендом "Зерно" продає дерев'яні сумки в українському стилі.

Христина Патик народилася у Львові в родині народних музикантів. Захоплюється етнічними мотивами у мистецтві. Чотири роки тому заснувала бренд "Зерно".

— Мій чоловік давно казав, що я повинна працювати з українськими орнаментами, — говорить Христина. — Люблю автентичний одяг. Маю невеличку приватну колекцію.

Восени торік поїхала в Карпати. Познайомилася там із теслями. Бачила в них дерев'яні скрині, тарілки, шкатулки, хрести. Зацікавили традиційні фляги з дерева для води. А також мені показали дерев'яні торбинки. Відтоді почала у майстрів замовляти їх і продавати під своїм брендом.

В оформленні на Гуцульщині використовують графічні орнаменти — восьмикутні зірки, кола, ромби, сварги — символ сонячного культу. В давніх українців асоціювався із силою домашнього вогнища, родинним щастям, — додає жінка. — Основний матеріал — деревина фруктових порід. Груша має хорошу стійкість, не розтріскується. Часто йде на сувеніри. Дерев'яна сумка служитиме вічно. Її можна передавати дітям через покоління. Лише шкіряні елементи можуть потертися від носіння.

На виготовлення сумки йде від тижня. Дерево лакують. Шкіряні елементи приклеюють. Усередині торбина гладенька, кишень немає. Коштує від 1,5 до 2 тис. грн, залежно від складності орнаменту.

Зараз ви читаєте новину «Торбинка з груші коштує дві тисячі гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути