субота, 10 лютого 2024 23:25

На чому не можна економити протягом життя: сім головних речей

На чому не можна економити протягом життя: сім головних речей
Сім речей, на яких не можна економити в житті Фото: pinterest

В житті є речі, на яких ні в якому разі не можна економити.

Але часто це починаємо розуміти, коли вже може бути пізно. Тоді доводиться витрачати чималі суми на те, на що раніше мало звертали увагу, пише deztop.

Розповімо про сім з них.

Здоров'я зубів

Лікувати, вставляти, чистити і вже тим більше вирівнювати зуби дуже дорого. Тому на турботу про зуби грошей часто не вистачає. Зрештою, без зуба ходити можна, це ж не печінка. А наліт і зовсім не заважає, що на нього гроші витрачати.

На ділі, якщо регулярно відвідувати стоматолога для профілактики й усувати проблеми відразу після їх появи, витрати будуть не такі великі. Але, якщо запустити ситуацію і довести до пекельного болю, руйнування зубів і запалення ясен, витрати будуть вельми відчутні.

Косметика для догляду за собою

Люди з бездоганною шкірою можуть мазатись дитячим кремом і росою з моху на підвіконні і виглядати чудово. Але якщо є якісь проблеми ‑ акне, купероз, атопічний дерматит і так далі, — можливо, пора перестати шукати чудовий копійчаний засіб і перемикнутися на щось подорожче. В ідеалі спочатку варто проконсультуватися з дерматологом або лікарем‑косметологом.

Зрозуміло, дорого не означає якісно. Але деякі засоби за замовчуванням не можуть бути дешевими. Наприклад, вітамін C добре зарекомендував себе як антиоксидант і компонент, що уповільнює старіння шкіри. Але сама аскорбінова кислота нестабільна і легко втрачає властивості, так що багато що залежить від формули. Її ефективні похідні можуть бути дорогі, що позначається на ціні косметики.

Якщо дешеві засоби комфортні та не викликають негативних наслідків, ви можете з чистою совістю ними користуватися. Якщо сота копійчана банка погіршує ситуацію, не варто пробувати сто першу — пора перемикнутися на щось серйозніше.

Чорнова обробка і комунікації при ремонті

Шпалери не обов'язково повинні бути італійськими, а дверні ручки — дизайнерськими. На цьому цілком можна заощадити. Але що стосується комунікацій і більш капітальної обробки — тут краще вибрати якісні матеріали.

Припустимо, ви заощадите пару тисяч на трубі. А вона лопне і заллє сусідів. У підсумку вам доведеться і свій ремонт переробляти, і компенсацію постраждалим виплачувати.

Аутсорсинг

Здається, що все робити самому дуже економно. Наприклад, підшити штани або поклеїти шпалери — для цього не потрібно спеціальної освіти.

Університетський диплом тут дійсно не важливий, а ось досвід має значення. У людини, яка практикується кожен день, зробити свою роботу вийде краще і швидше. З першого або навіть з третього разу так само добре у вас навряд чи вийде. А значить, ви потім всеодно підете до фахівця, щоб він все переробив. Тільки загальні витрати будуть набагато більше.

Якість сну

Здоров'я вашої спини і якість відпочинку безпосередньо залежать від того, наскільки комфортно вам спати. Якщо матрац покритий ямами, як після бомбардування, і треба вибирати позу, щоб в бік вам не колола пружина, навряд чи ви будете почувати себе вранці бадьорим і повним сил. Є ймовірність, що рано чи пізно ви заробите проблеми зі здоров'ям, а усувати їх недешево.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Три ознаки, що настав час замінити матрац

Відпочинок

Але якщо ви уникаєте якісного відпочинку, аби не витратити зайву копійку, то це обов'язково виллється в грошові втрати. По-перше, ви ризикуєте зіткнутися з хворобами, тому що організм більш крихкий, ніж здається. Лікування буде коштувати грошей, і цю витрату відкласти вже не вийде. По-друге, без балансу праці і відпочинку легко вигоріти й стати менш цінним співробітником. Можливо, роботу ви не втратите, але підвищення по кар'єрних сходах або збільшення зарплати навряд чи отримаєте.

Безпека

Багато речей, що стосуються безпеки, купуються для галочки, тому що так потрібно. Людина купує найдешевше дитяче автокрісло, щоб не оштрафували. Хоча в разі аварії від якості товару будуть залежати життя і здоров'я дитини.

Для оформлення іпотеки за вигідною ставкою часто вимагають застрахувати квартиру і життя позичальника. Деякі укладають договір і навіть не читають його, аби все було дешевше. Хоча виплати по страховці можуть врятувати вас в екстреній ситуації. Наприклад, якщо будинок зруйнується, вам не доведеться десятиліттями віддавати борги за не існуюче житло.

Під час подорожі в автомобілі діти найбільше схильні до різних небезпек. Маленькі пасажири через свою непосидючість можуть травмуватися навіть у звичайній ситуації, не кажучи вже про екстремальні моменти: різке гальмування, раптове прискорення, а тим більше під час аварії.

Недарма вигадали дитяче автокрісло: воно не лише захищає малюка від травм, а й фіксує його на місці, нейтралізуючи надмірну активність.

Зараз ви читаєте новину «На чому не можна економити протягом життя: сім головних речей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути