четвер, 06 грудня 2007 18:08

Тетяна Авраменко приворожила чоловіка

  Тетяна Авраменко з села Гланишів Переяслав-Хмельницького району на Київщині пече вдома хліб. Жінка каже, що вміє знімати пристріт, ляк і енурез
Тетяна Авраменко з села Гланишів Переяслав-Хмельницького району на Київщині пече вдома хліб. Жінка каже, що вміє знімати пристріт, ляк і енурез

Під ворітьми 53-річної Тетяни Авраменко із села Гланишів Переяслав-Хмельницького району на Київщині  стоїть пара автомобілів. Дві жіночки примостилися на лавці біля вхідних дверей.

— Як народила я чотирьох дітей, вийшла в поле на роботу, — розповідає одна. — Якийсь чоловік прийшов води попросити. Каже на мене: "Така гарна молодичка". Ввечері мені стало погано. Дівчата сапу забрали, ведуть мене попід руки. Говорять: "Треба, щоб баба пошептала, то він тебе зглазив". Відтепер як тільки що, до бабок ходжу.

— Сьогодні нікого не прийматиму. Праздник (21 листопада, Михайла. — "ГПУ"), — визирає з хати знахарка Тетяна Авраменко. — Завтра подзвоніть, я вас запишу.

Запрошує сісти біля печі. На черені розвалився чорно-білий кіт.

— У мене баба шептухою була, — розказує. — Малою зовсім би сліпою зосталася: золотуха напала. Очі вавками  пообкидало, закисалися. Але баба щороку на Юріїв день, 6 травня, водила мене на траву. Вмивала росою і вилікувала.

Говорить, бабця передала їй знання як наймолодшій онуці.

— Можу пристріт зняти, порчу, ляк, дітям енурез. Людину вмію читати. Оце ви в дитинстві злякалися тварини, а потім мужчини, — каже. — Грошей не беру, бо за них продано Бога. Приїхала жіночка з Києва недавно, привезла 10 кіл сахару. Кажу: нащо стільки? — сміється.

Мамо, з вашим розумом треба вчитися

Обережно саджає у піч форми із хлібом.

— Я родилася в Гланишеві 1943-го, на миколаївських святках. Була четверта дитина в сім"ї. Закинули на піч, думали — не виживу. Війна, кому ті діти потрібні? А я не вмерла, — щебече радісно. — Записали мене 8 січня 1944-го. Тоді всіх писали, коли хто хотів.

Жінчина мати одна на весь куток виписувала газету.

— Я по ній у 4 роки читати навчилася. Якось батько приходить зі шкільних зборів, а ми всі — на печі. Каже: "Хвалили всіх, а меншу — найбільше, ще й похвальну грамоту дали". Мама питає: "Де ж ти її дів?". "Да ткнув у сараї, так овечки з"їли". Тітка просила його віддати мене в педучилище. Але мати не пустила: "А хто ланку сапатиме?" — витирає руки об фартуха.

Тетяна Григорівна працювала на фермі, потім — у дитсадку.

— Син, як ходив у 9-й клас, каже: "Мамо, з вашим розумом треба вчитися". "А корови?" — питаю. " Я буду доїти". У 35 років вступила до технікуму, на зоотехніка. Поставили мене бригадиром на фермі молодняка.

Обережно витягає шість круглих хлібин, одну ріже.  Насипає в миски капусняк, смажене м"ясо, картоплю. Розставляє на столі.

— Раніше у магазинах хліба не продавали. А коли стали  привозити із заводів, люди склали пісеньку: "О, спасіба Іллічу, що я хліба не печу. Якби із Сталіним поговорить, щоб і борщу не варить", — господиня наливає в бокали червоне болгарське вино.

Із чоловіком Тетяна Авраменко 45 років живе душа в душу.

— Він на фермі скотніком робив. Зі мною два роки зустрічався і не торкав, беріг. За комсомольською путьовкою відправили його в ПТУ. Півтора роки до мене на велосипеді з райцентру їздив. Баба сказала: "Іди заміж, житимеш з ним добре". Розказала, як чоловіка біля себе тримати. Микола за ці роки жодного разу до молодиць не ходив.

Хвалиться, що її невістку теж звати Тетяною.

— Мій син Коля у 10 років сказав: "Мамо, як виросту, в мене буде жінка Тетяна. І пасіку заведу, бо дуже мед люблю". Як став парубкувати, приводить дівчинку: " Буду на ній жениться". Вона:" Здрастуйте, я Тетяна". Коля — директором школи. І тримає пасіку.

1944, 8 січня — Тетяна Слабинська народилася у с. Гланишів Переяслав-Хмельницького району на Київщині
1959 — працює на фермі, потім — вихователькою в дитсадку
1962 — вийшла заміж за 20-річного Миколу Авраменка
1963 — народилася донька Надя, за два роки — син Коля
1981 — заочно вивчилася у сільськогосподарському технікумі в Немішаєві на зоотехніка; 17 років працювала бригадиром на фермі
2001 — сина 55-річної сестри Катерини Юрія збив автомобіль; він вижив, а в жінки піднявся тиск, і вона померла
2004 — помер 67-річний брат Василь
Тетяна Григорівна має 71-річну сестру Галину

Зараз ви читаєте новину «Тетяна Авраменко приворожила чоловіка ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути