Ексклюзиви
неділя, 05 березня 2006 18:20

"Такий же білий, як і в житті був"

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Священики забирають квіти з могили Кравченка
Священики забирають квіти з могили Кравченка

Дорогу на могилу Юрія Кравченка на Байковому кладовищі легко знайти.

— А-а-а, то той генерал, — каже старий чоловік у турецькому светрі та фуфайці. Він сидить на бетонному виступі біля входу, підклавши під себе подушечку. Над ним на табличці написано "Смотритель". — Вам прямо, перед колумбарієм повернете, там іще дорога така гарна, не заблукаєте... Туди сьогодні стільки машин наїхало, — підозріло зиркнув на нас.

До першої автівки — сірого "жигуля" — саме сідав священик з кадилом. Машина одразу рушила. Біля чорного "БМВ" — екс-міністр оборони Олександр Кузьмук, 51 рік. Водій відкрив йому дверцята, та відвідувач не поспішає: озирається і ще довго дивиться на могилу Кравченка.

Цієї суботи, у річницю його загибелі, там установили пам"ятник: на півтораметровій колоні біле погруддя генерала. За колоною на плиті висічені троє святих і церква. Усе виконано з чорного й білого мармуру. Над святими написано: "Побудова храму є найважливішою справою в житті кожної людини". А нижче — "Храм святих великомучеників Федора та Анастасії, м. Александрія". Очевидно, покійний допоміг у спорудженні тамтешньої церкви.

Надгробок завалений квітами. Поміж ними, під колоною, у чорному кульку "Босс" — буханка "Українського", велике червоне яблуко та дві коробки цукерок "Рошен".

— Такий же білий, як і в житті був, — зітхає висока світловолоса жінка в довгому пальті. Представитися вона відмовляється і швидко йде до гурту чоловіків у чорному.

Біля могили десь із 70 людей, розбитих на групки. Офіціанти підносять їм у пластикових стаканчиках по 50 грам і маленькі круглі бутерброди, пронизані "шпажками": з рибою, ікрою, салом із часником.

Підходить тренер Олексій Михайличенко, 42 роки. Схожий на головного героя "Матриці", у чорних окулярах і довгому пальті. Футболіст обережно кладе збоку букет червоних гвоздик, а тоді вітається з удовою Кравченка. Вона дуже бліда, очі червоні від сліз. Тетяна Кравченко у чорному шалику на голові. Проходить між гостей і просить пом"янути чоловіка.

У чорному кульку "Босс" — буханка "Українського", велике червоне яблуко та дві коробки цукерок "Рошен"

— Я не очікувала, що прийде стільки людей, — каже вона "ГПУ". — Та вони ще вчора почали дзвонити... Як я?— на її очі навертаються сльози. — Поки що нормально, друзі підтримують, пам"ятник допомогли зробити. Он архітектор стоїть, — додає.

Якийсь чоловік, вибачившись, відводить її убік.

60-річний архітектор Микола Басенко розповідає, що пам"ятник робив разом із скульптором Дроздовським. Довго спілкувалися з дружиною, щоб краще дізнатися, яким був покійний.

— Здається, всі лишилися задоволені, — каже не без гордості.

Про гонорар архітектор говорити відмовляється.

— Це другорядне. Я ж не тільки кладовищенський, я всі пам"ятники на Оболоні робив,— переводить розмову на справи.

Люди починають обговорювати свої проблеми. Чоловік на милицях розповідає, що потягнув зв"язки, катаючись на лижах. Співрозмовники йому чемно співчувають.

— Прошу сідати в машини, — оголошує вдова. — Їдемо до "Адмірал-клубу" в Ірпінь. У кого немає транспорту — трохи далі стоїть автобус.

Уже за три хвилини біля могили лишилися тільки троє офіціантів та двоє молодих священнослужителів у рясах під пальтами. Батюшки збирали в оберемок квіти та носили їх до своєї машини.

— Навіщо забираєте? — питаю.

— Церкву прикрасимо, — відповів огрядніший. — Вони все одно померзнуть тут за кілька годин.

У який храм хочуть відвезти квіти з могили Кравченка, розповісти не захотіли. Дізнавшись, що ми з газети, швидко набрали ще один оберемок, сіли в авто й поїхали.

Почали збиратися й офіціанти. До могили підійшов великий чорно-білий бродячий пес. Ми кинули йому бутерброд. Звідкілясь з"явилося ще четверо собак. Офіціанти віддали тваринам рештки канапок.

Перекусивши, пси вляглися довкола пам"ятника, наче охорона.

Зараз ви читаєте новину «"Такий же білий, як і в житті був"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути