Ексклюзиви
пʼятниця, 06 січня 2012 05:30

Щука клює у перші морозні дні

Автор: фото: Федір Андрусенко
  Кияни Дмитро (ліворуч), Павло та Олексій (на задньому плані) рибалять на луговому озері біля села Морівськ на Чернігівщині. Вони з автором фото Федором Андрусенком від’їхали від столиці кілометрів 100, щоб знайти місце, де можна порибалити на кризі 2 січня цього року. На річці лід був надто тонкий. На озері наловили невеликої плотви та окунів
Кияни Дмитро (ліворуч), Павло та Олексій (на задньому плані) рибалять на луговому озері біля села Морівськ на Чернігівщині. Вони з автором фото Федором Андрусенком від’їхали від столиці кілометрів 100, щоб знайти місце, де можна порибалити на кризі 2 січня цього року. На річці лід був надто тонкий. На озері наловили невеликої плотви та окунів

Крига на річці стає близько 4 см, коли три доби поспіль вночі -7-9°С. Тоді можна починати зимову риболовлю. Цієї зими тримається переважно плюсова температура. Та за найменшого морозу рибалки виходять на ловлю.

На світанку на річці Тясмин у Кам'янському районі Черкащини збираються найзатятіші рибалки. Неподалік очерету видно червоні прапорці десятка жерлиць. На лижах між ними швидко йде 38-річний Олександр Шевченко. Крига тріскотить і ледь прогинається під його вагою.

— Виходь через кладку, — гукає, — бо біля берега серед трави провалишся.

Щойно сходжу з 2-метрової дерев'яної кладки, як перед носом вистрілює прапорець. З причепленої до нього котушки зі свистом розкручується ліска. Олександр Шевченко вибирає її з-під криги й підхоплює у воді 1,5-кілограмову щуку.

— Оце, тільки замерзне крига, буквально у перші два-три дні щука клює, як підорвана. У неї в цей час жор найактивніший. І, як правило, крупна бере.

Олександр витягає щипцями з риби трійника, кидає щуку в чорний поліетиленовий мішок. Там тріпається така сама. У відрі плавають дрібні окуні для наживки. Одного з них насаджує на гачок, опускає зі свинцевим важком на дно, потім підіймає сантиметрів на 20 і фіксує зігнутим прапорцем.

— Під тим берегом щучі ями, — витирає руки від риб'ячого слизу. — Але страшнувато туди йти, пробував далі кригу, десь 3,5 сантиметра, не можна.

Метрів за 200 з відром і блешнею на середину річки виходить Валентин Дзима, 57 років. Він у білих гумових чоботях. Такі видавали колись електрикам. У гумаки запхнуті валянки.

— Ну й нерви у Валіка, — каже Олександр Шевченко. — Ото прямо між промоїнами петляє й виставляє прапорці. Як не скупається, то наловить.

Здалеку спостерігаємо, як Дзима біжить до піднятого крайнього прапорця. Витягає на кригу рибину. Миттю опиняється біля іншого — знову на кризі підскакує півметрова щука.

Тясмин в окремих місцях завширшки понад 100 м. Років 20 тому 2 км по руслу почистили земснарядом. Де найглибше, метрів до 4, і ловлять щук. Приїжджають у ці місця із сусідніх районів. Бувають щуки до 10 кг.

— На обмілини з ліліями не заходь, де темний лід без бульбашок, тоже не ставай, а йди по поламаній кризі. То я позавчора лодкою ламав, там найтовще тепер, — гукає Валентин Дзима. — Приглядайся, де промоїни, там ворушиться вода.

Спина мокріє.

— Та не бійся, витягнемо, — сміється рибалка. Дістає з відра карася, менш як долоня, насаджує на гачок. — У Вербівці, як прорвав ставок місяць тому, наловив карасів для живця. Великуваті трохи. Менше кілограма щука сходить, бо не може ковтнуть. Ото вчепиться зубами за хвоста карасю й мордує його.

За півгодини рибалка витягає ще дві щуки. Три зриваються.

З іншого краю Олександр Шевченко теж кілька разів бігає до прапорців.

— Куди, дурню, лізеш навпростець, підеш під лід, як та теща, — кричить Валентин хлопцеві років 15. Той добрів майже до середини річки, серед лілій навколо нього з промоїн почала виступати вода. — Ану помалесеньку до берега.

— Та ви ж оно ходите.

— Знать треба, де можна ставать, — зауважує Валентин Дзима. — У прошлом году весною, як лід почав сходить, трупа виловлювали граблями за куфайку. Я побачив його, як лодкою виплів. Згадав, що була на початку тієї зими тут промоїна. Ото в неї й ускочив чоловік.

До обіду тепліє, крига покривається водою. Із Валентином ідемо на берег. У відрі з карасями лежать п'ять щук. Найменша близько 1 кг, найбільша — понад 2 кг.

Шевченко на лижах чергує до смеркання. Увечері розказує, що впіймав дев'ять штук.

— Катлєт наробимо, — говорить.

Наступного дня йде дощ, температура +5°С. На Тясмині двоє рибалок провалюються біля очерету. Самотужки вилазять на берег.

Зараз ви читаєте новину «Щука клює у перші морозні дні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути