середа, 07 червня 2017 05:45

"Статус переселенця — на все життя, його позбутися не можна"

Автор: ТАРАС ПОДОЛЯН
  Антон Копитін залишив у Донецьку приватний будинок неподалік центру. Там безкоштовно поселив родину з дітьми
Антон Копитін залишив у Донецьку приватний будинок неподалік центру. Там безкоштовно поселив родину з дітьми

— Коли виїжджав із Донецька, прихопив болгарку та зварювальний апарат. Знав, що з цими інструментами можу заробляти. У Києві влаштувався на будівництво, — розповідає 32-річний Антон Копитін. Він став переможцем шоу "Голос країни-5". Співачка і тренер шоу Тіна Кароль під час фіналу подарувала йому квартиру в Києві.

Зустрічаємось у кафе в центрі столиці. Запізнюється на годину, перепрошує, що застряв у заторі. Замовляє каву.

— У Донецьку жили в приватному будинку, 15 хвилин пішки до центральної площі. Були свідками початку заворушень, коли дикуваті люди бігали містом з автоматами, захоплювали будівлі. Не хотів, щоб діти це бачили.

Із дружиною Ольгою та дітьми 4-річною Євою й Марком, 6 років, переїхали до Києва. Філіп народився у столиці, йому зараз 2 роки.

— За будинком у Донецьку наглядає теща. Там безкоштовно живе родина з дітьми. А перед цим мешкали наші друзі. Коли з'їжджали, прихопили техніку й посуд. Продати дім — не вихід. Він уже не має колишньої ціни. До того ж це можна ­зробити тільки за законами ДНР.

Перестав спілкуватися зі зведеною по батьку сестрою. Вона у Харкові купила квартиру в кредит, виплачувала 10 років. За півроку до війни продала. У Донецьку придбала дім. Він стояв у районі, який повністю розбомбили. Все, чим вона жила останнє десятиліття, розвалилося вмить. Усіх, хто переїхав до Києва, називала зрадниками. Після перемоги в проекті написала: краще б ти виграв "Голос Новоросії".

Статус переселенця вважаю порушенням прав людини.

Торік син дуже хворів. Щоб ­оздоровити його, поїхали на море в Бердянськ. У дорозі зателефонували із соцслужби — завтра прийдуть із перевіркою. Виплати від держави ми вже не отримували. Пояснив, що ми більше не переселенці: спершу жили у сестри, а тепер маємо своє житло, зареєстровані в Києві. На це відповіли, що статус переселенця — на все життя і позбутися його не зможемо. 2-річний син, який ніколи не був у Донецьку, вважається переселенцем. Не маємо права вільно пересуватися без відома державних служб. Дружині довелося повертатися і писати заяву про скасування статусу. Їй відмовили. Кажуть, нема юридичної причини.

Зміг би жити у Карпатах.

Закарпатці нагадують донецьких — дисципліновані й працьовиті. Завжди дотримують слова. У Києві це рідкість.

Коли перетинаю межу Закарпатської області, з'являється відчуття, що приїхав додому. Досі не можу зрозуміти, звідки воно береться.

30 років Антон Копитін виступає на сцені. Із 2-річного віку батьки-музиканти возили із собою по концертах. Співає у проекті "Нотр-Дам де Парі". За два роки побував у всіх областях України. Мав два тури Молдовою та Польщею. Чотири рази був у США.

199 тисяч гривень отримав Антон Копитін за виступ разом зі співачкою Світланою Тарабаровою на фестивалі "Місто нашої надії" в Маріуполі на Донеччині.

8 професій змінив Антон Копитін у Донецьку. Був менеджером із музичного обладнання, системним адміністратором, музикантом, солістом, менеджером із пейнтболу, хористом, власником бізнесу з доставки їжі, сантехніком.

Ремонт у квартирі зробили безкоштовно

Новосілля у київській квартирі Антон Копитін відсвяткував через рік.

— Ремонт затягнувся через концерти й гастролі. Сам поклав ламінат, плитку, зробив проводку, ванну і санвузол.

Друг-забудовник запросив на відкриття житлового комплексу. Там я познайомився із власником будівельної компанії. Він запропонував допомогти з ремонтом. Хлопці безкоштовно зробили все в квартирі. На зекономлені кошти ми купили меблі й техніку, — каже Копитін.

Зараз ви читаєте новину «"Статус переселенця — на все життя, його позбутися не можна"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути