вівторок, 23 липня 2019 05:45

Щомісяця можна відкладати тисячу євро

— До виїзду за кордон працювала баристою — варила каву. Зміна тривала 14 годин. Платили щомісяця 4 тисячі гривень. Хотіла відкласти гроші на весілля, але не вдавалося. Спочатку з чоловіком поїхали на заробітки в Польщу. А потім перебралися в Словаччину, — розповідає 22-річна Вікторія Янчук із Рівного. Вісім місяців живе в Братиславі із чоловіком 29-річним Яковом.

— Умовила чоловіка пожити тут ще рік. Хочемо мати стартовий капітал, щоб почати власну справу вдома. Щомісяця можна відкладати тисячу євро. При цьому ні в чому собі не відмовляти. На продукти витрачаємо 300 євро за місяць. Їмо все, що хочемо. Ціни такі, як і в Україні. Але зарплати вищі.

Знайти роботу допомогли друзі. Влаштувалася сортувальницею одягу на склад. Чоловік спочатку працював на автомобільному заводі. Потім скоротили. Попросила свого керівника взяти і його на роботу. Тепер Яків розвозить одяг, який ми сортуємо. Працюємо по вісім годин. Субота, неділя — вихідні. Зар­плата у нас із чоловіком однакова — 1000 євро. Це близько 29 тисяч гривень на кожного.

Житло фірма не надає. Шукали собі квартиру по оголошенню. Зняли однокімнатну з меблями за 500 євро. Умови хороші. Немає Радянського Союзу, як вдома — килими на стінах не висять, підлогу теж не застеляють. За двокімнатну треба платити від 600 євро, трикімнатну — від 750. Кімнату в квартирі можна орендувати за 400 євро. Комунальні виходять 100–120 євро — 2800–3400 гривень.

Словаки майже не купують квартири. Їх влаштовує щомісяця платити за оренду. Кажуть, так дешевше. Однокімнатну квартиру в Братиславі продають від 100 тисяч євро. Молодим сім'ям дають кредити під 1–2 відсотки. Але треба одразу заплатити 20 відсотків вартості житла. Більшість помешкань купують іноземці. Братислава — дешеве місто для життя.

Додому приїжджаємо рідко. За вісім місяців в Україні були лише раз. Частіше запрошуємо батьків до себе. Купуємо їм квитки на літак, щоб не їхали 32 години автобусом. Зі Львова до Братислави переліт коштує від 2500 гривень.

Зараз ви читаєте новину «Щомісяця можна відкладати тисячу євро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути