субота, 26 грудня 2020 07:30

Внаслідок цунамі загинули близько 240 тисяч людей

Внаслідок цунамі загинули близько 240 тисяч людей
Наслідки цунамі в Таїланді / Reuters

26 грудня 2004-го о 8:59 за місцевим часом біля індонезійського острова Суматра стався землетрус силою 9,3 бали за шкалою Ріхтера. Він призвів до цунамі, від якого загинуло понад 240 тисяч людей. Це було одне з найбільших стихійних лих в історії людства.

Епіцентр землетрусу був за 160 км від берегів Суматри на глибині 30 км. Його причиною став зсув Індійської і Бірманської тектонічних плит на довжині 1200 км по лінії розлому. За оцінками вчених, Бірманська плита піднялась на 10 м над Індійською, що призвело до утворення ударних хвиль, які рухались зі швидкістю до 800 км/год. При цьому була вивільнена енергія, що дорівнює тій, яку споживає людство за 2 роки.

Поблизу узбережь висота цунамі становила до 38 м і обрушувалась на берег зі швидкістю до 36 км/год. В деяких районах хвилі пройшли по суші на глибину до 4 км. Через 15 хв після першого поштовху хвиля досягла і змела північний край острова Суматра. Через 1,5 год досягла Таїланду. Через 2 год - Індії і Шрі-Ланки. Через 8 год - перетнула Індійський океан.

Вперше в історії спостереження, цунамі обігнуло весь Світовий океан - навіть досягло Тихоокеанських берегів Мексики з висотою хвилі 2,5 м. Супутники зафіксували, що невеликі острови неподалік Суматри опустились під воду на глибину 20 м, а північний кінець Суматри - на 36 м.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трупи завантажували на кораблі та спалювали у морі

За своєю силою цей землетрус входить до трійки найпотужніших в історії людства. А по тривалості, 8-10 хв, - найдовший за період реєстрації землетрусів.

Загальна кількість жертв землетрусу та цунамі невідома через хаос в районах стихійного лиха. За різними оцінками, цифра коливається в межах – 230-280 тис. загиблих і більше півмільйона поранених. Найбільші руйнування цунамі нанесло поселенням, розташованим на узбережжі Індії, Індонезії, Шрі-Ланки і Таїланду. Економіка постраждалих країн зазнала шкоди в $10,7 млрд.

Світова спільнота виділила понад $11 млрд для ліквідації наслідків в країнах басейну Індійського океану. Найбільший внесок зробили уряди Японії - $500 млн, США - $350 млн та Світовий банк - $250 млн.

Зараз ви читаєте новину «Внаслідок цунамі загинули близько 240 тисяч людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути