Ексклюзиви
четвер, 12 червня 2008 18:36

Сільська рада може зняти опікунство

  Юрист Олена Слободенюк: ”Рішення органів опіки й піклування можна оскаржити в суді”
Юрист Олена Слободенюк: ”Рішення органів опіки й піклування можна оскаржити в суді”

"Моя донька вже 5 років легально працює в Іспанії, стоїть там на консульському обліку, — розказує Михайло Гованюк із села Манява Богородчанського району Івано-Франківської області. — Біля мене живуть двоє її дітей. Я був їхнім опікуном. Батько дітей вже шостий рік як пропав безвісти, маю довідку з міліції. За всі роки моя донька щомісяця платить аліменти на дітей, суму, яку їй призначила держава. У виконавчій службі та в соцзабезі зареєстровані всі квитанції про оплату. 17 липня 2007 року сільська рада без мого відома зняла з мене опікунство, залишивши дітей на вулиці. І що головне, що моя донька приїздила торік в Україну з 10 до 26 липня у відпустку на п"ятнадцять днів. Ми з нею були в сільській раді, брали довіреність на мене, нам тоді нічого не сказали. Після того ми ще два рази були, і в доньки тільки запитали, коли вона їде.

Повідомили мене про зняття опікунства 7 вересня, коли я поніс квитанції в соцзабез про сплату матір"ю аліментів на дітей.

Чи має право сільська рада зняти опікунство без мого відома, без відома матері дітей і без моєї заяви на зняття опікунства?".

— Звільнення опікуна та піклувальника від виконання обов"язків можливе за заявою опікуна або піклувальника, органа опіки та піклування і особи, над якою встановлене піклування, — коментує Галина Слободенюк, 29 років, столичний юрист.

За її словами, в цьому випадку органом опіки та піклування є сільська рада. Можливо, саме за її заявою і зняли опікунство.

Зазвичай це роблять, коли підопічному виповнюється 14 років. Однак при цьому особа, яка виконувала обов"язки опікуна, стає піклувальником без спеціального рішення. Якщо особу, яку визнали недієздатною, суд поновив у правах, то постанова є підставою для припинення опіки. Також вона припиняється й у  разі смерті опікуна або підопічного.

Підставами для припинення піклування є також досягнення фізичною особою повноліття, реєстрації шлюбу неповнолітньої особи та надання неповнолітньому повної цивільної дієздатності.

— Рішення органів опіки та піклування можна сміливо оскаржити в суді, — додає Слободенюк.

Зараз ви читаєте новину «Сільська рада може зняти опікунство». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути