Ексклюзиви
пʼятниця, 27 грудня 2019 06:35

"Скинув додолу коробку з іграшками. Дав мені 100 євро"

Автор: Ольга Швед
  Різдвяний ярмарок  у польському Кракові проходить в центрі міста на Ринковій площі. Тут можна скуштувати місцевих страв, придбати ювелірні вироби  та сувеніри
Різдвяний ярмарок у польському Кракові проходить в центрі міста на Ринковій площі. Тут можна скуштувати місцевих страв, придбати ювелірні вироби та сувеніри

12 млн туристів щороку відвідують польський Краків. Третина їдуть туди під час Різдвяних та Новорічних свят. У цей час у центрі міста проходить різдвяний ярмарок. Він — один із найстаріших у Європі. Триває місяць.

Ярмарок проходить на Ринковій площі біля пам'ятника поету Адаму Міцкевичу. Торговці пропонують місцеві страви, ялинкові прикраси, ювелірні вироби, сувеніри, листівки, календарі, кераміку, вироби з дерева, вовни, тканин і скла. Львів'янка Ольга Руденко приїхала у Краків на чотири дні. Купила дешеві авіаквитки, поселилася в недорогому готелі.

— Вирішила провести тут відпустку, — каже вона. — Зараз у Польщі — великі різдвяні розпродажі. Можна суттєво зекономити, купуючи одяг, взуття й техніку. На різдвяному ярмарку хочу придбати прикраси матері на день народження.

Намисто і сережки пропонує Ользі полька Барбара. Вона торгує виробами з бурштину.

— Хто ваша мати за гороскопом? — польською питає у покупчині. Переходить на англійську, а потім на російську. Каже, трохи знає ще італійську і кілька слів німецькою. За це господарі доплачують їй 3 злотих — близько 20 грн — за годину.

— Гданьск — мировой центр торговли янтарем, — Барбара показує об'ємне намисто за 250 злотих. На наші гроші це 1540 грн. — Але скажу по секрету, цей бурштин — ваш, український. Його використовують для виготовлення майже всіх прикрас, що роблять у Польщі. За безцінь купують в українців із північного Полісся. Він медового кольору, прозорий. Якісний, може мати півсотні відтінків. А наш польський — зеленкуватий, не такий гарний.

Ольга Руденко намисто не купує.

— Зроблю це в Україні, якщо намисто звідти, — пояснює.

В іншій ятці розглядає керамічний посуд синього кольору із блакитними візерунками. Тарілки коштують від 50 злотих. Ціни на скляні ялинкові прикраси та статуетки починаються від 40. Жінка вибирає два кавові горнятка з краєвидом Кракова. Платить за них 40 злотих — 246 грн.

Найбільша черга на ярмарку — до ятки з сирами. У Польщі їх виробляють 20 різновидів із коров'ячого та овечого молока. Найчастіше купують осципеки — невеликі шматочки солоного копченого сиру. Продавці підсмажують його на грилі — всередині стає м'яким та тягучим. Поливають варенням із журавлини. Порція коштує 5 злотих — 31 грн. Такі ж великі черги і біля продавців глінтвейну — гарячого вина зі спеціями та цитрусовими. Його продають за 10 злотих. За миску гарячого гарбузового супу з куркою просять 15 злотих, за шашлик із гарніром — 25.

— Если ты хочешь в Освенцим — езжай сам, детям до 14 туда нельзя, — у черзі за сирами звертається до свого чоловіка жінка у пуховику зі штучним хутром на капюшоні. — Мы тогда с ними на шопинг пойдем.

38-річна Олена Бойчук зі Старого Самбора на Львівщині в одній із яток торгує ялинковими прикрасами і сувенірами. Знає польську, бо вже впродовж кількох років узимку їздить у Краків на заробітки. На ярмарку їй платять 15 злотих — 92 грн — за годину. Раніше вона працювала на кухні в місцевому "МакДональдзі". Отримувала на 5 злотих менше.

— Мене на роботу взяли знайомі поляки Агнешка і Анджей. Ялинкові прикраси вони беруть на великих фабриках, дещо оригінальне вишуковують у майстрів, частину товару привозять із Китаю, — розповідає Олена. На ній вовняна жилетка поверх синього пуховика. На ногах — хутряні уггі. — Робота мені подобається, але є один недолік: працювати треба на вулиці, а тут дуже холодно. Щоби зігрітися, беру з собою термос із кавою. За дві години випиваю всю. Потім ще щось гаряче купую на ярмарку. За товаром треба постійно дивитися — крадіжок нема, але ялинкові кулі часто б'ються, коли люди беруть їх у руки. Одного разу літній німець невдало розвернувся і скинув додолу коробку з іграшками. Сам розхвилювався. Дав мені 100 євро, хоч я і не просила. Іграшок побилося на 20 євро. Решту взяла собі.

Біля головної сцени ярмарку стоїть прозора скринька для збору грошей. На ній українською написано "Свято без тата". Щороку українці, що мешкають у Польщі, в найбільших містах збирають кошти та подарунки для дітей-переселенців і тих, чиї батьки загинули на Донбасі. Для них готують посилки, в які вкладають смаколики та гроші. У скриньці видно злоті, гривні, євро, долари.

Зараз ви читаєте новину «"Скинув додолу коробку з іграшками. Дав мені 100 євро"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути