четвер, 17 квітня 2008 18:35

Савік Шустер нестиме олімпійський вогонь у Китаї

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  У вихідні телеведучий Савік Шустер снідає в ресторані ”Новель” на Хрещатику в Києві
У вихідні телеведучий Савік Шустер снідає в ресторані ”Новель” на Хрещатику в Києві

6 травня телеведучий Савік Шустер, 55 років, нестиме олімпійський вогонь у китайському містечку Санья. Компанія "Самсунґ" та Олімпійський комітет назвали чоловіка серед п"яти факелоносців, які представлятимуть Україну.

Савік — громадянин Італії та Канади, у Києві — з 2005-го. На телеканалі "Інтер" веде передачі "Свобода Савіка Шустера" та "Великі українці".

Запрошує до свого кабінету на восьмому поверсі "Інтера". Робочий стіл телеведучого завалений газетами. Біля ноутбука закордонна пачка цигарок "Мальборо": на ній немає напису "Курці помирають рано". Над столом висить копія картини "Ленін у Смольному".

Каже — здивувався, коли дізнався, що нестиме олімпійський вогонь.

— Я гадав, що це жарт, — дістає цигарку, але ховає її в кулак.

Розправляє плечі, розводить руки в боки. Потім осмикує манжети оливкового джемпера.

— Займаюся аеробікою чотири рази на тиждень, — розповідає.

—На корт не виходжу, бо який з мене тенісист. У футбол не граю, бо не можу назбирати команду. В суботу, після нічного ефіру "Свободи..." відсипаюся до першої дня, а потім займаюся у тренажерній залі.

Савік розмовляє російською, іноді вставляє українські слова. До Києва телеведучий приїхав зі стилістом Ольгою Невською. Познайомилися вони в Москві. Там у жінки залишився син від першого шлюбу 16-річний Артем. Подружжя винаймає велике помешкання у старому будинку на вул. Городецького.

Не виносьте самі сміття, це вам не личить

— Маю чотири тарілки на даху, можу переглянути будь-який футбольний матч. Живу в районі театру імені Франка. Дуже європейський куточок, ресторани під боком, майже як у Флоренції, — розповідає Савік.

Згадує про життя в італійській Флоренції.

— Спочатку тебе довго вивчають. А коли стаєш своїм, можеш брати молоко, хліб, м"ясо в борг. У Києві такого немає. Немає справжніх кооперативів, домовласників, реформа житлово-комунального господарства не рухається, — іронізує. — Зате консьєржки добрі. Турбуються: "Не виносьте самі сміття, це вам не личить". У вихідні снідаю в ресторані "Новель" на Хрещатику. Беру газету і сиджу за столиком. Люблю ще "Порто" — там смачна риба, і "Пантагрюель", знайомий із тамтешнім шеф-кухарем — італійцем. Якось запросив його на футбольну передачу "Третій тайм".

Раніше Савік жив у Москві. Говорить, що це місто "цілковитої анархії".

— Якби нині захотів зробити з Росії серію репортажів, не пустили б. Влада чомусь певна, що я ворог. А Київ, навпаки, теплий, панібратський, — вставляє українське слово. — На вулиці зупиняють: "Савіку, як справи? Як "Динамо" зіграло?"

Шустер народився у Вільнюсі. Батько Михайло грав у футбол за місцевий "Спартак", мати Ісабелла була юристом.

— Моє оригінальне ім"я — Шевеліс, литовське. Досі не знаю, чому мене так нарекли. У дитсаду виховательки називали Савікасом. А потім зникло литовське -ас, залишилося Савік. Это доля, — каже українською. — В Інтернеті ще пишуть Савелій Михайлович. Але це кадебістські штучки, я цього не сприймаю.

Батьки Шустера живуть у Монреалі. Сестра Пенні з батьком та чоловіком Джанні Ламануцці з 1961-го займаються взуттєвим бізнесом. Їхня фірма "Пеншу" (Пенні+Шустер) щодня виготовляє по 1200 пар жіночого взуття під брендом "La Canadienne". Його продають у США, Канаді, Західній Європі.

Перша дружина Савіка Джана мешкає у Флоренції. Подружжя розлучилося 2004-го.

— Син Стефан навчається в Міланському університеті, донька Сара закінчує школу у Флоренції. Тому бачимося рідко. Раніше літав до них у вихідні. Тепер кличу їх сюди. Два роки тому возив їх у Західну Україну. Були у Львові, Чернівцях, Ужгороді. Перед Євро-2012 покажу їм Одесу та Крим.

1952, 22 листопада — Савік Шустер народився у Вільнюсі, Литва
1971 — емігрував з батьками до Канади
1976 — закінчив факультет біохімії та фізіології Монреальського університету, переїхав до Італії, працював у науковому центрі Флорентійського університету; невдовзі одружується з фінансисткою Джаною.
1981 — із місією "Лікарі без кордонів" їде до Афганістана, пише репортажі для кількох газет і журналів
1988 — працює на Радіо Свобода в Мюнхені
1996 — очолює московське бюро Радіо Свобода
2001 — журналіст російського телеканала НТВ
2004 — розлучився із Джаною; син Стефан і донька Сара залишилися з матір"ю
2005 — перебрався до України з росіянкою Ольгою Невською

Зараз ви читаєте новину «Савік Шустер нестиме олімпійський вогонь у Китаї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути