Ексклюзиви
пʼятниця, 16 грудня 2011 00:45

Породіллі страхують себе на тисячу гривень
11

Киянка Наталія Романюк колихає на грудях тритижневого сина Михайла. Він народився недоношеним на сьомому місяці вагітності
Фото: фото: Ольга Камєнєва
Немовля підключене до апарата штучної вентиляції легень у реанімаційному відділенні столичного пологового будинку №5. Апарат працює через носові канали. Комп’ютерна система вказує, який відсоток кисню потрібно виставляти. Датчик контролює температуру в кувезі і частоту скорочень серця, вимірює тиск

До столичного пологового будинку №5 приходимо у день відкритих дверей. 30 жінок лежать у відділенні екстрагенітальної патології. Тут народжують киянки та жінки без столичної прописки. У палатах євроремонт, паркет, дерев'яні двері з вітражами. У кожній шість ліжок і телевізор.

— Тут лежать на збереженні хворі на цукровий діабет і з пороками серця, — каже 49-річний Дмитро Говсєєв, заступник головлікаря. — Зазвичай ті недуги, які були до вагітності, після неї загострюються. Матері віддають свої сили дитині.

Киянка 38-річна Наталія Остапчук має ваду серця, лежить на збереженні. Чекає сина. Працює головним бухгалтером у фірмі. Пішла в декрет на шостому місяці через біль у грудях.

— Під час першої вагітності проблем не було, порок виявили недавно, — розповідає Наталія. На тумбочці лежать печиво, чай у пакетиках, кілька любовних романів Данієли Стіл. Киянка має народити у лютому. Її щодня провідують чоловік і мати.

У коридорі стоять електронні ваги для вагітних, у них сіли батарейки. На підвіконні — вазони. На стінах — фотографії усміхнених немовлят, які з'явилися на світ у цьому пологовому.

— Найбільше пацієнток із цукровим діабетом, — додає Дмитро Олександрович. — Це здебільшого жительки мегаполісів. Хворобу в них виявили лише під час вагітності. У них діти народжуються з великою вагою й недорозвинені — мають проблеми дихального апарата, центральної нервової системи.

Сходами піднімаємося на третій поверх, у відділення реанімації й терапії. Лунає класична музика. З двох кімнат заповнена лише одна. Там жарко, для дітей підтримують постійну температуру +25°С. У деякі кувези встромлені іконки.

— Зазвичай батьки тут на місці хрестять дитинку. Маємо поряд капличку. Зараз у нас тут самі хлопці — Георгій, Нікіта і Михайлик. До всіх дітей звертаємося на ім'я. Лише один неназваний, бо його мама в реанімації після пологів. А родичам не до того. Дитина в нас лише добу, але ми її вже виходили, житиме, — говорить Тетяна Риловнікова, 45 років, завідувачка відділення.

Нікіті Гресько п'ять днів. Потрапив до реанімації, бо повністю не розкрилися легені.

— У нас патологій не було, — розказує породілля Наталя Гресько, 30 років. — Вагітність протікала без ускладнень. Він народився нормальним, закричав після родів, увесь час був зі мною. А потім я почула, що він погано дихає, ніби хрипить. Тепер через кожні 3 години сюди ходжу, бо годую молоком зі шприца по 5 "кубиків".

Наталя та її чоловік схилилися над реанімаційним ліжком. Розглядають ручки й ніжки сина. Малий спить.

— Цей заклад мені порадила сестра. Перший раз народжувала у сьомому пологовому. Тут ставлення медсестер і лікарів краще. При поступанні заплатили 1000 гривень страховки. Більше грошей не вимагали, — каже породілля.

35-річна Наталія Романюк сидить у кріслі-гойдалці. На її грудях лежить тритижневий син Михайло. Він народився недоношеним, на сьомому місяці вагітності. Хлопчик у шапці та шкарпетках, сповитий.

— Перша вагітність протікала нормально. А з другою із самого початку були проблеми: аналізи крові погані, ранній і пізній токсикози. Лікарі боялися за моє життя, вмовляли робити кесарів розтин. Якби я не була впевнена, що сина виходять, —не погодилася б.

Наталя кладе малого в кувез. Він дриґає ручками і ніжками.

— Син схожий на мене. Такий же рудий. Годують його зі шприца вісім разів на день по 10 грамів. Він так хвацько смокче, з'їдає все до останньої краплі. Спершу був підключений до апарата штучної вентиляції легень, а тепер дихає сам.

Тижневий догляд за недоношеною дитиною коштує 100 тис. грн. Гроші беруть із бюджету, також пологовому допомагають благодійні фонди і страхові внески породіль.

У п'ятому пологовому народила сина Веніаміна співачка Тіна Кароль. А доньку Варвару — Єлизавета Ющенко, невістка екс-президента Віктора Ющенка.

Зараз ви читаєте новину «Породіллі страхують себе на тисячу гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути