вівторок, 24 грудня 2019 05:51

"Роздягнули й били струмом. Катували півтори години"

Автор: ФОТО надане Катериною Марченко
  Підприємець Олександр Марченко обнімає дружину Катерину. Торік чоловіка затримали на окупованій Донеччині. Звинувачують у спробі перевезти плати зенітно-ракетного комплексу
Підприємець Олександр Марченко обнімає дружину Катерину. Торік чоловіка затримали на окупованій Донеччині. Звинувачують у спробі перевезти плати зенітно-ракетного комплексу

— Ще до початку війни на Донбасі чоловік залишив свою машину там в майстерні. Забрати її вже й не сподівалися. Торік нам подзвонив знайомий із Донецька. Сказав, що в них видали закон про повернення незаконно відібраного майна. Вирішили забрати авто. 18 грудня Олександр поїхав на митницю, — розповідає Катерина Марченко з Дніпра. Її чоловіка 48-річного Олександра Марченка 2018-го схопили бойовики. Зараз незаконно утримують у Росії. Його внесли у список політв'язнів.

Олександр Марченко був підприємцем.

— Думали, що його затримали через дніпровську прописку, — продовжує Катерина. — Товариш говорив, таке часто трапляється. Сподівалися, що чоловіка відпустять. Після новорічних свят свекруха поїхала в Донецьк. Там відповіли — її сина затримали за підозрою в організованій злочинності.

— Я не поїхала туди, аби раптом не сталося те ж, що із ­чоловіком. 19 лютого мені прийшла від нього СМС. Повідомив — він у Краснодарі. Його мати Галина Іванівна поїхала туди. Олександр був у міському спецприйомнику. На швидку руку йому оформили адміністративний штраф і посадили на 10 діб. Нібито за непокору правоохоронним органам. Мати найняла адвоката. З його розповідей дізналися, як усе було насправді.

Торік на митниці Олександра завели в якусь кімнату, відібрали речі, телефон, документи. За 2 год. його забрали люди в масках. На голову натягнули пакет, перев'язали скотчем і повезли в невідомому напрямку. Там почали допитувати. Наказали письмово пояснити кожен контакт у телефоні. Перевіряли на поліграфі. Після цього посадили в кімнату без вікон і туалету. Періодично приходили і влаштовували допити.

— У карцері Олександра підвісили наручниками до стелі. Так провів добу, — каже Катерина Марченко. — Через це тепер має часткове оніміння лівого передпліччя й ноги. 10 січня йому знову запропонували підписатися під неправдивими свідченнями. Після відмови роздягнули й били струмом. Катували півтори години. Для кращого ефекту обливали водою. Олександру довелося поставити підпис і записати неправдиве зізнання на відео. Потім його передали працівникам ФСБ Росії.

З 1 травня Олександр Марченко перебуває в краснодарському СІЗО ФСБ №5. Рідні не мають із ним зв'язку. Їм відмовляють у побаченні. Написав родичам 12 листів. Отримали два.

— Як тільки приїхала в Краснодар, мені дозволили побачення з сином, — говорить мати 69-річна Галина Іванівна. — Мав поганий вигляд, був морально пригнічений. За два місяці схуд на 20 кілограмів.

Щоб тримати в спецприйомнику, Олександра виводили у двір і били. Потім давали нові 15 діб за непокору. На суді винесли рішення відправити сина у Центр утримання іноземців. ФСБ потрібен був час, аби сфабрикувати справу. Оголосили підозру в намірі перевезти через російський кордон плати зенітно-ракетного комплексу.

Кожні два місяці на суді йому продовжують запобіжний захід. Зі мною побачитися не дають. Є лише доступ адвоката. В листах син пише, що все добре. Але ж він не розповідатиме, як йому насправді, бо листи проходять цензуру. Добре, що Олександра оглядав лікар. Йому дають необхідні меди­каменти.

У Росії проти Олександра Марченка порушили кримінальну справу. Кажуть, нібито мають свідка. Однак офіційних доказів для ознайомлення адвокату не надають. Рідні Олександра Марченка сподіваються на обмін, який оголосили під час "нормандського саміту" в Парижі 9 грудня.

Зараз ви читаєте новину «"Роздягнули й били струмом. Катували півтори години"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути