пʼятниця, 24 грудня 2010 07:30

"Різниця між моїми дітьми півтора місяця"

Автор: фото: Надія ШТУПУН
  На фото зліва направо художники Олег Коспа, Кость Лавро, Володимир Гарбуз та Василь Туркевич
На фото зліва направо художники Олег Коспа, Кость Лавро, Володимир Гарбуз та Василь Туркевич

21 грудня день народження відзначив художник-імпресіоніст 59-річний Володимир Гарбуз. Цього року його втретє номінували на Шевченківську премію.

Каже, святкувати вирішив скромно, бо дата некругла. Розкладає на столі в майстерні вареники, картоплю, смажену печінку і шкварки. Ріже червону рибу, ковбасу, сало. Викладає салати в тарілки.

— Сьогодні колишня теща телефонувала. Вона мене не любила. Не могла зрозуміти, що я  художник, і мені не обов'язково ходити на роботу з дев'ятої ранку до шостої вечора. Роботу мені знаходила — то на будівництві, то ще десь. Ледарем називала, а картини мої викидала. Тепер подзвонила, розказала, що на балконі знайшла мій етюд. У рамку вставила і в своїй кімнаті повісила. Раніше тільки знущалася. На дипломну роботу я малював картини для оформлення книжки Павла Тичини. То вона сміялася: ти ж безграмотний, ти того Тичину хоч читав? А в мене тоді ті картини міністерство культури купило за 4 тисячі рублів. Вона як взнала, аж присіла і говорити не могла.

Виставляє на стіл дві пляшки горілки, коньяк та вино. Біля тарілок ставить чарки й склянки.

— Тато мій не вірив, що з мене толк буде. Заставив мене на тракториста вчитися. Я сів у трактор, поїхав і у річку впав, перевернувся. З тих пір боюся техніки. За кермо ніколи не сяду. Коли у Франції працював, мені за картину пропонували машину подарувати. А я не взяв, бо їздити на ній боюся.

На мобільний хтось телефонує. Володимир дякує за привітання.

— Діти дзвонять. У мене син та дочка. Андрій в Америку виїхав, а дочка Катя — поетеса. Різниця між ними півтора місяця. Так вийшло, що одна дівчина хотіла бути зі мною, а я молодий був, іще не хотів сім'ї. Але якось їй сказав, що якби мені жінка дитину народила, я її би вже не покинув. Вона приїхала до мене на Новий рік, переночували. Через місяць я свою майбутню дружину зустрів. Ми одружилися, син народився. Одночасно я лист від тієї жінки отримав. Пише, що в мене дочка народилася. Я поїхав, купив подарунки, привітав. Пояснив, що одружився вже, дитину маю. Дружині нічого не сказав. Але дітей однаково підтримував.

Заходять художник Олег Коспа та Василь Туркевич з Національної опери.

— Ти в тому ж пальті, що ми з тобою в 1970-х у Росію їздили, — Володимир допомагає зняти верхній одяг Олегові. — Пам'ятаєш, як ми до дівчат свататися приїхали? За столом усі чоловіки понапивалися, а ми з тобою сидимо тверезі. Дівчата до нас липнути стали і просили забрати їх із собою в Україну.

— Ага, мене в тому пальті всі за іноземця сприймали. Малеча за мною бігала і кричала "Дай жувачку!"

За столом усі випивають по чарці. Володимир лише пригублює.

— Я не п'ю, — каже. — Народився в питущій сім'ї, тато міг випити кріпко. Тому в мене до цього відраза.

Після кількох тостів починаються спогади.

— Я тебе в молодості від смерті врятував, — говорить Олег Коспа. — Пам'ятаєш, як ми у гуртожитку разом жили, а там клопів повно було? Мене вони не кусали, а ти спати не міг. То я на тобі всіх клопів передушив.

Зараз ви читаєте новину «"Різниця між моїми дітьми півтора місяця"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути