вівторок, 26 листопада 2019 00:25

"Реабілітації не пропонували. Спиртним гасили спогади"

Автор: ФОТО надане Володимиром ПИЛИПЕНКОМ
  Володимир Пилипенко виходить із літака СУ-25 під час служби в білоруському місті Пружани 1990 року
Володимир Пилипенко виходить із літака СУ-25 під час служби в білоруському місті Пружани 1990 року

— Війна — це тяжка праця психологічно, морально та фізично. Постійні обстріли виснажують. Але до цього звикаєш, як і до будь-якої іншої роботи, — каже 57-річний Володимир ПИЛИПЕНКО з Черкас. Раніше був військовим льотчиком першого класу. Зараз — на пенсії.

— Мріяв бути пілотом із дитинства, — розповідає Володимир Пилипенко. — Після школи чотири роки вчився у Чернігівському вищому військовому авіаційному училищі. Проходив службу пілотом та інструктором у місті Городня на Чернігівщині. А через два роки мене перевели до білоруського міста Пружани. Там освоїв новий тип літака — СУ-25. Його ще називають "грач", бо нагадує птаха. Він одномісний. Пілот у ньому одночасно і штурман, і стрілець.

Рік служив в Афганістані.

— Бойові удари наносили по базах моджахедів, складах або караванах, які доправляли зброю та боєприпаси, — продовжує. — Цілі виявляли завчасно чи знаходили їх під час льотних розвідок. Нас обстрілювали майже щодня. Вдень розуміли, що обстріл почався, коли бачили стовп диму. Вночі — спалахи. Це треба було вчасно помітити й почати петляти. Якщо цього не зробити, літак могли б збити. Траплялося, що по моєму випускали автоматну чергу. Швидко покидав це місце і намагався більше не наближатися. У випадку серйозного пошкодження літака треба було б катапультуватися з парашутом. Мене це оминуло.

Несли службу щодня, без вихідних. Вилітали чотири рази на добу. Польоти були і вдень, і вночі. Жили в дерев'яних бараках по чотири особи. Умов не було ніяких. Тільки дерев'яні стіни. Коли мали трохи вільного часу, грали з хлопцями в міні-футбол. Самостійно побудували сауну.

Після війни в Афганістані Володимир Пилипенко служив у Білорусі. До України повернувся 1992 року. Має 180 бойових вильотів. Отримав кілька нагород.

— Перші місяці після повернення з Афганістану мені важко було адаптуватися до мирного життя, — говорить Пилипенко. — Поглиблювала депресію економічна криза в Радянському Союзі, який доживав останні роки. Продукти, техніку, меблі продавали лише по талонах. Велика радість була, коли купив м'який куточок у квартиру. Жодної реабілітації військовим не пропонували. Спиртним гасили спогади. Мій найжахливіший — смерть товариша Борі Гордієнка. Його збили в останні дні війни під Кабулом.

В Умані на Черкащині сім років був командиром пілотажно-демонстративної групи "Українські козаки".

— На літаках Л-39 демонстрували майстерність у Києві, Одесі та Вінниці. Виступали у столиці на п'ятій річниці незалежності України. Зі мною літав Володимир Топонар (пілот, який був за штурвалом літака, що впав під час авіашоу на Скнилівському летовищі у Львові 27 липня 2002 року. Тоді загинули 77 осіб. 250 людей отримали травми. Топонара засудили до 14 років позбавлення волі. 2007-го його помилував тодішній президент Віктор Ющенко. — ГПУ). Він був висококласним пілотом і амбіційною людиною з власним "я". Трагедія 2002 року сталася через його помилку. Під час виконання фігури вищого пілотажу "ухо" Володя мав набрати висоту, потім швидкість, а потім знизити літак. Та висоти він трохи недобрав і зачепив землю. Для пілота це — кінець кар'єри. Володя психологічно зламався. В одну секунду все для нього закінчилося.

Володимир Пилипенко пішов у відставку 1998-го.

— В Україні тоді було скрутне становище. Польотів ставало менше. Через брак фінансування нашу льотну групу скоротили. Після звільнення переїхав до Черкас. Більше не літаю. З товаришами підтримуємо зв'язок. На зустрічі приїздять багато ветеранів-афганців із Білорусі, Росії та Об'єднаних Арабських Еміратів. Намагаємося уникати політичних тем. Білоруси постійно розпитують про війну на Донбасі, співчувають. А росіяни цієї теми не зачіпають.

Зараз ви читаєте новину «"Реабілітації не пропонували. Спиртним гасили спогади"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути