Ексклюзиви
четвер, 03 червня 2010 05:00

"Прошу гонщиків на поворотах не дуже матюкатися"

Автор: фото: Олена ВЛАСОВА
  Отець Олег Парипа з сином Дмитром виводять мотоцикли на подвір’я. Рік тому вони зареєстрували  мотоклуб у селі Могиляни на Рівненщині
Отець Олег Парипа з сином Дмитром виводять мотоцикли на подвір’я. Рік тому вони зареєстрували мотоклуб у селі Могиляни на Рівненщині

Настоятель Свято-Вознесенського православного храму у селі Могиляни Острозького району Рівненщини отець Олег Парипа, 40 років, — мотогонщик. Торік з друзями за селом утрамбували та обгородили старими шинами 1,5-кілометровий трек.

— На змагання рідко їжджу. Бо служба в церкві важливіша. Не проміняю ж я паству на гонки, — священик ремонтує на дворі свій "КТМ". Каже, пора міняти двигун.

Виносить на двір і показує захисний костюм, рукавиці, шолом та мотоботи. Пропонує зважити у руці взуття. Вага мотоботів — понад 3 кг.

— Важкі, але безпеку гарантують. Повна екіпіровка коштує не менше тисячі євро.

Згадує, що у дитинстві спостерігав за гонками у рідному селі Оженіно. Там у 1970–1980-х при цукрозаводі діяв мотоклуб "Кристал". Після розпаду Союзу закрився.

— Я хотів вступити у той клуб, але батьки не дозволили. Після школи поїхав у Здолбунівське училище, вивчився на столяра. Потім служив у ракетних військах, працював у Рівному на будівництві. У 24 роки женився. Закінчив Волинську духовну семінарію і став батюшкою. У мене в роду не менше 10 священиків. Усі родичі у Московському патріархаті, тільки ми з батьком у Київському. Але живемо з усіма дружно.

Рік тому отець Олег вирішив відновити клуб. Розшукав друзів, які виїхали із села. Разом зареєстрували мотоклуб.

— Не можу дивитися, як молодь по барах спивається. Нехай ліпше будуть гонщиками. Заїзд триває в середньому 25 хвилин. За одну гонку, буває, худну на 2–3 кілограми.

У вихідні гонщики тренуються на треці за селом.

— Їдуть до нас із Рівного, Нововолинська, Нетішина. Вже є своя традиція — батьки-гонщики приводять у спорт синів. Торік "Кристал" виграв бронзу на чемпіонаті України у гонці на мотоциклах з колясками.

Матушка 38-річна Алла Сергіївна нагадує, що час обідати:

Усі родичі у Московському патріархаті, тільки ми з батьком у Київському

— Наш син теж гонщик. Дмитру всього 16. Сів за кермо чотири роки тому. Спершу їздив на скутері, тепер має свій мотоцикл "Ямаха".

Рік тому Дмитро мало не розбився на гонках у місті Корець на Рівненщині. Упав з мотоцикла, зламав ногу.

— Лежав у лікарні, кістки кілька місяців зросталися. Далі їжджу, — махає рукою хлопець.

— І я досі падаю. Синців купа, але не жаліюся, — сміється священик. — Взагалі, усі гонщики — дуже релігійні люди. Перед заїздом обов"язково помоляться, перехрестяться. Характер треба мати спокійний, виважений. Дурний швидко розіб"ється.

Водить ще стару іномарку.

— Часом на дорозі інспектор зупинить, причепиться до дрібниці якоїсь — "аптечку покажіть" чи ще щось. Я кажу: "І не стидно тобі на батюшці наживатися?". Є в Острозі один такий, що ніколи не зачіпає лікарів та священиків. Каже, що не знає, до кого раніше попаде.

Священик працює у місцевій школі майстром з поточного ремонту. Односельчани вибрали його депутатом сільради.

— Хобі моє не засуджують. Хоча у старших людей є стереотип: батюшка поводиться строго, весь час ходить в рясі і спортом не займається. Але нічого, звикли. Із сусідніх сіл приїжджають, щоб на гонки подивитися. Беруть з дому випити і закусити. Розкладуться собі на горбку на траві й звідти дивляться. Навіть 90-річні бабці не хочуть сидіти вдома. Прошу гонщиків, щоб на поворотах не дуже матюкалися.

Зараз ви читаєте новину «"Прошу гонщиків на поворотах не дуже матюкатися"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути