вівторок, 01 жовтня 2019 05:36

Продукти у Словаччині коштують, як в Україні

— Ще до переїзду шукали, як легально залишитися жити у Словаччині, — розповідає 28-річна Сніжана Петрук із міста Борщів Тернопільської області. Понад два роки з чоловіком 30-річним Віталієм живе у передмісті Братислави.

— Зверталися в компанії, які допомогли б із документами й роботою. Витратили на консультації та юристів майже тисячу доларів. У конторах, що працевлаштовують українців, пропонували лише нелегальну роботу з незручним графіком і без гарантій.

За якийсь час товариш чоловіка, який працює у Братиславі на будівництві, запропонував йому посаду прораба з офіційним працевлаштуванням і зарплатою 60 тисяч гривень. Працедавці допомогли оформити страховку й надали тимчасове житло за 16,3 тисячі гривень.

Чоловік поїхав наприкінці лютого 2017-го. Я в березні за біометричним паспортом. Працювала три місяці помічником офіціанта в ресторані нелегально. Робочий день починався з 18:00 і тривав до третьої ночі. Отримувала 32,6 тисячі гривень. Чайові ділила з офіціантом, до якого мене прикріплювали на зміні. В мої обов'язки входило прибирати брудний посуд, стіл за гостями, сервірувати для нових. Сподівалася, що зможу так вивчити словацьку мову, але контактувати з клієнтами не могла. Через те слухала радіо, дивилася телебачення. Українська і словацька подібні, тому заговорити тут можна за три місяці.

Пізніше знайшла роботу баристи в кав'ярні. Влаштували мене офіційно та допомогли з робочою візою. Пішла вчитися на бухгалтера в коледж Братислави. Відвідую заняття на вихідних.

Торік отримали дозвіл на проживання на п'ять років. Увесь цей час маємо ретельно сплачувати податки, не порушувати закони й раз на рік проходити співбесіду в міграційній службі.

Винаймаємо однокімнатну квартиру в передмісті Братислави. Платимо 21,7 тисячі гривень. Добираємося до роботи автомобілем. Єдина незручність — паркомісця. У Братиславі всі стоянки платні з восьмої ранку до сьомої вечора. За годину потрібно віддавати від 13,5 гривні. Ціна залежить від типу парковки та місця. Що ближче до центру, то дорожче. Прийнято купувати абонемент, на місяць у середньому обійдеться у 1315 гривень.

Вартість продуктів — така, як і в Україні. Але хороше вино можна взяти за 2 євро (54 грн. — ГПУ). Екзотичні фрукти, папая чи пешнфрут, дешевші. Один похід у магазин за продуктами на увесь тиждень обійдеться приблизно у 815–1315 гривень.

Зарплати чоловіка і моєї нам більше, ніж достатньо. Намагаємося відкладати. Хочемо купити житло. Двокімнатна квартира у Братиславі коштує від 60 тисяч євро. Окрім того, доведеться сплатити чималий податок за покупку й обов'язково застрахувати її.

У вільний час подорожуємо країною. Словаччина багата на історичні місця та національні заповідники.

Зараз ви читаєте новину «Продукти у Словаччині коштують, як в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути