вівторок, 20 червня 2017 05:51

"Повідомили, що виїхала група для моєї ліквідації"

Автор: ФОТО надане Вадимом Дубовським
  Вадим Дубовський залишив кар’єру артиста в Україні і переїхав у США
Вадим Дубовський залишив кар’єру артиста в Україні і переїхав у США

— У Чикаго багато українців. У магазинах є сало, цукерки "Рошен", пиво "Оболонь". Є з чого варити борщ. Немає хіба що пункту прийому склотари, — каже 53-річний Вадим Дубовський. Він 15 років живе у США. Отримав американське громадянство.

— Маю дві вищі музичні освіти. В Україні дев'ять років працював у Національній хоровій капелі "Думка". Співали в холодних і напів­порожніх приміщеннях. Зарплату не видавали по три-чотири місяці. Дружина в декреті отримувала 16 гривень на місяць. Я грав на сопілці в підземному переході. Заробляв гривень 40. Їх вистачало на хліб і ковбасу. Рятували гастролі — Франція, Іспанія, Велика Британія, Нідерланди, Данія. Тричі були із концертами у США. На третій раз вирішив залишитися, — каже Вадим Дубовський.

— Найважче було відмовитися від кар'єри артиста. Спершу працював на будівництві, ­підробляв помічником столяра. Потім запросили ведучим і режисером на українське радіо в Чикаго. Його створили дев'ять емігрантів з України. Купили апаратуру й щомісяця скидалися по 3 тисячі доларів. У період кризи воно закрилося.

Влаштувався водієм від фірми. Таку роботу можна отримати, якщо більше трьох років маєш права. Я відвозив двох-трьох дітей до школи. Такий собі лімузин-сервіс. В Америці діти їздять автомобілем або шкільним автобусом. Користуватися громадським транспортом не прийнято.

За кермо сідати боявся. Колись в армії з'їхав у кювет. В Україні не було можливості купити машину. В США, яким би бідним ти не був, авто мати повинен. Першу машину купив за 150 доларів. Це був 20-річний "Нісан". Хотів їхав, хотів — ні. Через рік відправив його на металобрухт. Потім знайомий подарував стару автівку. Міг здати її за 50–60 доларів. Зараз їжджу на "Тойоті Яріс", взяв у кредит 10 років тому. Її можна впізнати за наклейкою "Путін — х…ло". У США таких чимало.

Права можна отримати навіть із туристичною візою. Потрібно здати письмові тести. У кожного штату свої правила дорожнього руху. Мені ­дозволили складати польською, яку розумів. Отримав допуск на іспит із водіння. Посвідчення видали того ж дня.

Професійні права дають із "зеленою картою" або громадянством. Курси в Чикаго коштують близько 2 тисяч доларів. Учився три місяці. Іспит проходив на комп'ютері англійською. Було понад 200 питань. Потім склав водіння і влаштувався водієм вантажівки.

Вадим працює далекобійником сім років. Складає пісні про війну на Донбасі. Виконує їх у дорозі і викладає відеозаписи в інтернет. Гроші за перегляди переказує українській армії.

— За кермом проводжу по 10 годин. Об'їздив США від східного до західного узбережжя. Щоб скоротити час, співав і знімав на телефон. Коли на Донбасі почалася війна, вирішив висміяти прихильників Росії. Показати їм, що це дорога назад. "Гімн антирашистів" на мотив радянського гімну подивилися 200 тисяч разів. Це надихнуло переспівувати радянські пісні. Старші люди їх пам'ятають. У пародіях тролю підлість і боягузтво російської влади, самого Путіна.

У коментарях під піснями часто пишуть погрози. Приходили повідомлення, що в США виїхала група для моєї ліквідації. Більшість видаляю. Залишаю лише найбільш злісні для колекції.

Якось їздив відпочивати у Перу. Одягнув футболку з надписом "Путін х..ло". Коли були із дружиною в музеї, ззаду накинувся мужик — прихильник "русского мира". Кричав, що з того боку на Донбасі теж гинуть люди. Порвав на мені футболку. Його можна було засудити на кілька років. Та було шкода часу. Чоловік трохи посидів у місцевій тюрмі.

Часто мене називають русофобом, але це не так. Я нормально ставлюся до російського народу. Але те, що держава в них на букву Г — це факт.

5 тисяч доларів на місяць заробляє далекобійником Вадим Дубовський.

— Цього вистачає на життя, — каже. — Можу двічі на рік їздити відпочивати. Був у Мексиці, Канаді, Гондурасі, Перу, Колумбії. Достатньо мати одну кредитну картку з тисячею доларів. П'ять років тому взяв у кредит трикімнатну квартиру за 128 тисяч доларів (3,3 млн. грн. — ГПУ). Виплачую понад тисячу доларів щомісяця. Є вітальня, дві спальні з окремими санвузлами, кухня, пральня. Кредит брали на 15 років, але виплатимо раніше.

Перевіз до Америки матір і сина

У США Вадим Дубовський одружився вдруге. Перевіз до Америки матір та сина від першого шлюбу.

— Моя друга дружина родом із Полтави. Познайомилися в Чикаго. Викладає англійську в місцевому університеті, володіє іспанською. Сам мову знаю середньо — на побутовому рівні. Змалку вивчав німецьку, в консерваторії — італійську. Запам'ятав необхідні для роботи й походу в магазин фрази. Коли чогось не знаю, допомагають програми з перекладу в телефоні, — розповідає Вадим Дубовський.

Зараз ви читаєте новину «"Повідомили, що виїхала група для моєї ліквідації"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути