четвер, 18 жовтня 2007 18:03

Португальська багачка вийшла заміж за заробітчанина із Мукачевого

  Приїжджаючи до Мукачевого на Закарпатті, Розінда-Марія Канаєва готує для тестя португальські страви
Приїжджаючи до Мукачевого на Закарпатті, Розінда-Марія Канаєва готує для тестя португальські страви

48-річна Розінда-Марія Морґаду із португальського курортного містечка Марінья-Гранде, що за 120 км від столиці Лісабона, вийшла заміж за заробітчанина із Мукачевого Закарпатської області Ростислава Канаєва, 36 років. Жінка взяла прізвище закарпатця.

Подружжя Канаєвих тепер у Португалії. Востаннє приїздили до України місяць тому. Розмовляємо з батьком Ростислава Анатолієм, 68 років. До кав"ярні в Мукачевому худорлявий бородань у потертій болоньєвій безрукавці та джинсах приїздить на велосипеді. Замовляє пляшку пива. Виймає з кишені пачку сухариків.

— Розінда називає мене "татком", хоча спочатку казала "Толік", — розповідає він російською. — Коли була тут востаннє, подивилася на мій старий телевізор і каже: "Викиньте його". Пішла в магазин і привезла звідти новий. Те саме зробила з моїм холодильником і пральною машиною.

Анатолій Канаєв мешкає у трикімнатній квартирі на околиці міста. Його дружина померла 2003-го. Донька Тетяна — сестра Ростислава — довго мешкала в Португалії. Нині оселилася в Києві.

— Ростик познайомився з Розіндою у 2002-му, — розповідає чоловік. — Син працював у Маріньї-Гранде зі штампами для пластмас. По вісім годин простоював у гумових чоботях у воді. Розінда бачила, як важко трудяться заробітчани, і шкодувала їх. Вона має на березі океану кілька будиночків. Здавала їх у оренду українцям за півціни.

Чоловік виймає з кишені мобільного й записник. Шукає номер телефону, набирає.

— Я дав сигнал Розінді, зараз вона передзвонить, — пояснює він.

За кілька секунд лунає дзвінок. Канаєв просить невістку поспілкуватися з "ГПУ".

— Прівєт, — говорить португалка ламаною російською. — Ростислав разом зі своїми земляками знімав у мене кімнату. Коли я його побачила, щось йокнуло в серці. Закохалася з першого погляду. Пізніше ми святкували Новий рік. Усі пожильці зібралися за святковим столом. Коли Ростик взяв до рук гітару та заспівав, я зрозуміла, що пропала. На 8 Березня квартиранти з України подарували мені троянди. Я заплакала. У нас нема традиції відзначати День жінки.

Питаю, як вона стала багатою.

— Ще в школі мріяла бути медиком, — розповідає жінка. — Після університету десять років працювала фізіотерапевтом у автошколі. 1992 року померла моя мама. Я успадкувала земельні угіддя, на яких мої предки вирощували евкаліпти та ялиці. Розбагатіла на продажі дерева.

Українські жінки не здогадуються, як їм пощастило з чоловіками

Розказує, як одружилися із Ростиславом.

— У Ростика 2003 року померла мама, — говорить жінка. — Тож змогли побратися лише за рік. У Києві консул три місяці перевіряв наші документи. І тільки у грудні 2004-го нас в Україні розписали. Я поїхала на могилу свекрухи. Плакала й дякувала їй, що подарувала мені коханого Ростика.

Португалка зізнається, що дуже любить готувати.

— Улюблена Ростикова страва, а моя фірмова — червона риба, запечена з овочами. Готую її кожні вихідні. Українські жінки не здогадуються, як їм пощастило з чоловіками. Сімейні стосунки у нас прохолодніші. Футбол, робота, секс — ось те, про що говорять удома і серед знайомих. У Португалії не прийнято подавати руку дамі, що виходить з автобуса. Якась стара жінка накинулася з кулаками на Ростика, коли він запропонував їй руку. Бабця подумала, що чіпляється до неї.

Розінда зауважує, що має обмаль часу.

— Ще мушу з"їздити на свої угіддя. Я вражена українськими дорогами, — сміється вона. — У мене в лісі вони кращі, ніж в Ужгороді.

— Розінда щедра, — каже про невістку Анатолій Канаєв. — У Мукачевому її знає півміста. Приїздять з Ростиком до мене по чотири-п"ять разів на рік. Але до себе не запрошують. Я кілька разів натякав їм, що хочу скупатися в океані. Але вони пропустили це повз вуха.     

Із першим чоловіком Розінда-Марія розлучилася. Має від нього 19-річну доньку Марію. Дівчина навчається в національному університеті в Португалії. У Ростислава від першого шлюбу є 12-річна донька Анастасія.

1959 — у португальському місті Марінья-Гранде народилася Розінда-Марія Морґаду
1971 — у Мукачевому з"явився на світ Ростислав Канаєв
1988 — у Розінди народилася донька Марія
1992 — померла матір Розінди
1995 — у Ростислава народилася донька Анастасія
2002 — Розінда познайомилася з Ростиславом у Португалії
2003 — померла матір Ростислава
2004 — Розінда та Ростислав побралися в Києві
2007 — востаннє приїздили до України

Зараз ви читаєте новину «Португальська багачка вийшла заміж за заробітчанина із Мукачевого». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути