четвер, 22 грудня 2005 16:11

Петро Шелест:"Дід ніколи не починав ранок із чарки"

Три десятиліття тому кожен українець знав, хто такий Петро Шелест. Нині про цю людину згадують рідко. Мало кому відомо, що лише дев'ять років, як Петра Юхимовича не стало.

У 1963-1972 рр. Шелест був першим секретарем ЦК Компартії УРСР. Леонід Брежнєв "пішов" його примусово, з офіційним формулюванням "через переведення до Москви". Там Шелеста зробили заступником голови Ради міністрів СРСР.

Його називали "радянським українцем" з наголосом на другому слові. Приписували ледь не націоналізм. Помер Петро Юхимович у Москві, але похований у Києві. Тут живе його внук — 44-річний Петро Шелест-молодший.

Зустріч із "ГПУ" він призначив на Подолі. Прийшов у кросівках, джинсах і сорочці в смужечку. Перше враження — козак, тільки шароварів бракує. Невисокий. Схожий на свого діда, який вважав себе нащадком козацького сотника Степана Шелеста. Сам чорнявий, колір очей — медовий.

Перед смертю дід
говорив українською 

Шелест офіційно значиться помічником депутата-комуніста Валентина Матвєєва. В офісі Компартії на Подолі в нього є кабінет. На дверях — табличка "Шелест Петро Борисович". Мій погляд зачепився за добротний сейф, чимось схожий на господаря. На журнальному столику — велика чорна кавоварка. На верхніх полицях шафи — повне зібрання творів Леніна. На нижніх — бюст Ілліча в компанії пузатої пляшки та чарок. І те, і друге залишилося від попередника.

Петре Борисовичу, то Ви комуніст?

— Я не член партії, але поділяю їхні погляди.

А на Майдані під час помаранчевої революції були?

— Був. Каву пив.

Про Вашого діда відомо багато, а про сім'ю — майже нічого.

— Петро Юхимович мав двох синів від першої дружини Люби. Бабуся померла 1941-го, через рік після автокатастрофи. Дядькові Віталію тоді був рік, а батькові — вісім.

Згодом дід одружився з Іраїдою Павлівною, яка замінила дітям маму. Нині вона живе в Москві. Як і мій батько, а також дядько та двоюрідні брати Дмитро й Олексій. У Києві живе моя мати та сестра Ірина. Чи був для мене дід видатною людиною? Для мене він був передусім рідною людиною.

Де в Києві жила сім'я Петра Юхимовича?


— На початку 50-х, по переїзді з Ленінграда до Києва, дідова сім'я якийсь час мешкала в готелі. Потім  дали квартиру. Згодом, — на державних дачах. Одна з них була на вул. Осіївській, що на Лук'янівці, інша — у Межигір'ї на березі Київського водосховища.

Ви почувалися віп-дитиною?

— Ніколи. Друзів мені не вибирали. Коли вирішив змінити елітну англійську спецшколу на фізико-математичну, ніхто особливо не заперечував. Не стільки подобалася математика, скільки страшенно не подобався суворий шкільний режим. Хотілося свободи. Та математика з мене не вийшло.

Кажуть, у шість років вас зняли в кіно...

— Фільм називався "Великі клопоти через малого хлопчика". Актор з мене був, щиро кажучи, нікудишній, та й фільм так собі. Прийшли режисери в "цеківський" дитсадок і "чомусь" вибрали мене. Роль хоча і вважалася головною, але насправді була фоновою: я лише бігав і стрибав. Про зйомки дід дізнався чи не останнім, але згоду дав.

Кажуть, під час матчу на кубок СРСР з футболу ваш дід у перерві забіг до роздягальні українських футболістів зі словами: "Хлопчики, прошу вас, виграйте, я віддячу. А то москалі в ложі мене замучили!" Наші тоді виграли, й кожному гравцеві вручили конверти з грошима від Петра Шелеста.

— Така історія могла трапитися, окрім грошей, звичайно. Але "забіг" — це не про нього. Його рухи не були різкими. Якщо навіть термінова справа — все робив зі спокоєм.

Особисту машину він мав?

— Окрім службових, у Києві була 21-а "Волга". Розповідав, що кілька разів виїжджав на ній, нікого не попередивши. Його потім шукали — завдав клопоту охороні. А вже в Москві мав старий "Форд", потім — "Плімут".

Якою мовою розмовляв Шелест удома?

— Російською. Адже після Харківщини працював у Росії — в Челябінську, Саратові, Ленінграді. Та рідною для нього завжди була українська. Батько казав, що коли дід помирав, то розмовляв саме нею.

Він був віруючою людиною?

— Ні, але був хрещеним. Мав внутрішню віру, поважав християнські заповіді. Я сказав би, що він був "нормальним" атеїстом.

А міцні слівця вживав?

— Удома ні. Міг там у машині чортихнутися. Або вилаятися від душі одним словом чи короткою фразою. На роботі, кажуть, не завжди стримувався у висловлюваннях.

Хто з відомих людей бував у вас в гостях?

— Багато хто. Письменники, науковці, виробничники... Він допомагав багатьом. "Прикривав" Параджанова, Іллєнка, Гончара...

Щось із дідових подарунків запам'яталося?

— У дитинстві я багато їх переламав. А литий подвійний бюст Маркса-Леніна не зміг. Він досі у мене — як талісман. Запам'яталася величезна лялька, яку дід подарував сестрі на 5 років. Вона й зараз є в неї.

Петро Юхимович любив випити?

— Не скажу, що завжди відмовлявся. На протокольних заходах міг випити коньяку чи горілки. А вони відбувалися майже щодня. Та дід ніколи не починав ранок з чарки, як деякі.

Які привілеї мав перший секретар?

— Роботу з ранку до вечора без вихідних і відпусток. Але був на державному утриманні: не платив кухареві, сестрі-господарці, офіціанткам. За "перевитрати" треба було доплачувати — дід суворо за цим слідкував. Продукти привозили зі спеціального господарства. Але ж не безкоштовно. Певний дефіцит, та нічого екзотичного. Зрештою, йшлося про безпеку — його та сім"ї. Навіть мою няню перевіряли в КДБ. До речі, потім вона вийшла за маминого брата і стала моєю тіткою.

Дід казав, що якби голосував 1994 року, то підтримав би Кравчука

Чим ваш дід займався на пенсії?

— У 80-х працював на експериментальному військовому заводі. Отримував 46 карбованців, але мав непогану пенсію колишнього члена політбюро. Мемуари писав, у городі копався. Поставив тепличку, щось там росло у ній. Мешкав на держдачі в Успенці, де свого часу жив і Єльцин. Вони не спілкувалися, але бачилися в більярдному клубі.

Хтось із українських можновладців приятелював із Петром Юхимовичем? Кравчук, Кучма...

— Кучма точно ніколи не дзвонив. А з Кравчуком, здається, він розмовляв по телефону. Дід казав, що якби голосував 1994 року, то підтримав би Кравчука. Просив при нагоді передати йому вітання. Що я і зробив.

Як дід сприйняв перебудову, незалежність?

— По-різному. Перебудову вітав, але Горбачова не сприймав. Відмовився від запропонованої ним дачі з охороною. Хоча "Волгу" на "Чайку" йому таки поміняли. Та потім переграли назад. А згодом і дачу, на якій жив, забрали. Розвалу Союзу не хотів, але вважав: якщо народ проголосував за незалежність, так тому й бути.

Йому забороняли з'являтися в Києві?

— Офіційної заборони не було. Але Брежнєв висловив побажання, щоб дід "не їздив в Україну, не хвилював народ". Він приїздив до Києва у другій половині 80-х — на похорон брата й до мене на весілля.

1961 — народився в Києві
1966 — народилася сестра Ірина
1978 — вступив до Київського університету
1983-1985 — служба в радянській армії
1986 — одружився з Ольгою
1989 — народилася дочка Юлія
1991 — ГКЧП, познайомивсяз майбутньою дружиною Наталією
1993 — одружився з Наталією

Зараз ви читаєте новину «Петро Шелест:"Дід ніколи не починав ранок із чарки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути