Ексклюзиви
середа, 08 лютого 2006 19:07

Паперову маску Путіна продали за 4000 доларів

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Лариса Осадчук показує ляльку, яку виготовив колишній чоловік, і свої орігамі
Лариса Осадчук показує ляльку, яку виготовив колишній чоловік, і свої орігамі

47-річна Лариса Осадчук керівник київського клубу орігамі. Це японське мистецтво конструювання з паперу. Щомісяця, останнього вівторка, запрошує всіх бажаючих у японське посольство на відкриті уроки. У посольстві я просиділа дві години. Пішла звідти з трьома чудернацькими коробочками, двома паперовими журавлями і жабкою.   

Мешкає Лариса на Печерську, поряд із Ботанічним садом. У неї простора квартира. Хвилини зо три Лариса намагається заспокоїти собаку.

— Арсен у нас — філантроп, — сміючись, пояснює. — Але сумлінно гавкає, коли у квартиру заходять чужі.

Висока, струнка, чорноволоса жінка виглядає ледь на 35, одягнута у напівспортивну кофтинку і джинси. Зачіска — каре. У квартирі скрізь іграшки: м"які, дерев"яні, орігамі. Назустріч виходить  чорнокоса, смуглява Анастасія —  восьмирічна донька Лариси. Вона серйозна, а її мама, навпаки, всміхається.

Пані Лариса дістає із шафи коробки з готовими виробами. Паперові різнокольорові кулі, новорічні прикраси, звірятка, квіти в натуральну величину, карнавальні маски рудого лиса з двома лисенятами...

Я тобі —англійську, театр...
А ти конюхом станеш!

— Усе це робиться без клею і надрізів, з одного паперового квадрата, — розтлумачує вона. — Німець Марк Кершинбаум складає з паперу, один бік якого чорний, другий — білий, контрабасиста з контрабасом! Музикант у нього — чорний, а інструмент — білий...  До одного полтавського санаторію колись потрапив хлопчик із дитбудинку. Замкнутий, неговіркий, але чудово вмів складати з паперу усілякі цікаві штуки. Головний лікар викликав його і сказав: "Я не вірю, що ти це міг зробити сам. Сідай біля мене і складай". Хлопець став героєм. Про нього писали газети, ним захоплювалися. Дитина стала відкритіша, спокійніша.

Я мрію, щоб орігамі займалися в дитбудинках і лікарнях, а в метро люди, замість читання детективів, складали журавлів.

Пані Лариса зізнається, що для неї це неприбуткова справа. Але у світі майстри орігамі добре заробляють.

— Є люди, роботи яких оцінюються десятками тисяч доларів, — серйозно зауважує.

—На одному благодійному аукціоні в Москві маску Путіна продали за $4000.

Раніше пані Лариса була біологом, працювала на кафедрі генетики в  університеті. Тему для дисертації обрала про білок у хромосомах. Поїхала шукати матеріал до Москви. Ще Лариса захоплювалася ляльковим театром. У бібліотеці при ляльковому театрі ім. Образцова зустріла майбутнього чоловіка.

— Ми рік не спілкувалися. А потім випадково перетнулися знову. Замість дисертації я народила Михайлика, — пані Лариса зіскакує з дивана і виходить з кімнати. — Це була дуже творча сім"я, — лунає її голос із коридору. Жінка заходить до вітальні з маріонеткою. Віртуозно вирізьблений з дерева гостроносий чоловічок розтуляє рота, ворушить одним оком, а на другому — чорна піратська пов"язка.

— Це наш Дросельмейєр, із вистави "Лускунчик", — гордо повідомляє Анастасія.

— Це тато вирізав з дерева і розфарбував.

— Олег дуже талановитий, — тепло каже Лариса. — Його однокімнатна квартира в Москві, де ми жили, більше схожа на майстерню. Разом жили і Олегова мама, й ми з чоловіком, і Михайлик, а потім дочка Ася народилася. Але казки та іграшки й реальне життя — різні речі... Тож ми розійшлися.

Коли Асі був рік, я з дітьми повернулася в Україну, — продовжує. — Жили втрьох. Малі до тата їздять кілька разів на рік. Я інколи дзвоню. Коли Мишкові було 16, там трапилася історія з паспортом... Він поїхав з дитячими документами, а повертатися мав уже з дорослими. Сина з Росії не випустили. Тепер він збирається вступати там до сільськогосподарського інституту. На генетику, як колись я! Кіньми хоче займатися. Я йому жартома кажу: "Мишку, я тобі — англійську, театр... А ти конюхом станеш!".

1958 — народилася в Києві
1981 — закінчила біофак Київського держуніверситету
1985 — переїхала до Москви
1987 — вийшла заміж за лялькаря Олега Єрмакова
1989 — народила сина Михайла
1997 — народила доньку Анастасію
1998 — повернулася до Києва
2000 — організувала клуб орігамі в Києві

Зараз ви читаєте новину «Паперову маску Путіна продали за 4000 доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути