четвер, 19 серпня 2021 00:45

Онук Івана Франка не залишив нащадків

Автор: unn.com.ua
  Роланд Франко був онуком письменника Івана Франка. Працював інженером. Займався збереженням спадщини свого діда
Роланд Франко був онуком письменника Івана Франка. Працював інженером. Займався збереженням спадщини свого діда

На 90-му році не стало останнього внука Івана Франка — Роланда Тарасовича. Мав проблеми із серцем. Дружину Аллу Петрівну поховав кілька років тому. З нею мали сина, але він помер у дитинстві. Нащадків не залишилося. З Роландом Франком попрощалися 13 серпня на Байковому кладовищі в Києві. Поховали в родинному склепі.

— Роланд Тарасович усе життя віддав Україні та франкознавству, — розповідає 36-річний Богдан Лазорак, директор Державного історико-культурного заповідника "Нагуєвичі". — Мріяв, щоб наш заповідник отримав статус національного. Хотів поставити пам'ятник Іванові Франку. В столиці під нього вже виділили землю. Багато допомагав садибі Івана Франка. Робив усе, щоб зберегти спадщину діда. Дуже мудрий і виважений чоловік. Спокійно вів наради, злагоджував проблемні моменти. Свого діда називав глибою. Переживав, коли почалася війна. Давав людям настанови, що треба працювати на користь держави. На користь того, щоб спадщина Франка стала світовою.

Роланд Франко народився у Львові. Закінчив політехнічні інститути — у Києві та Львові. Працював старшим інженером технічного управління Міністерства паливної промисловості УРСР. Очолював Всесоюзний науково-дослідний інститут аналітичного приладобудування. З 1993-го до 1996-го був радником з питань науки в посольстві України у Великій Британії.

Зараз ви читаєте новину «Онук Івана Франка не залишив нащадків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути