пʼятниця, 27 травня 2011 09:00

Олена Петрук рік ночує під Верховною Радою

Автор: фото: НАТАЛІЯ ЧУБЕНКО
  Киянка Олена Петрук смажить цибулю з морквою на кухні у наметовому містечку біля Верховної Ради. Готує на плиті, підключеній до газового балона
Киянка Олена Петрук смажить цибулю з морквою на кухні у наметовому містечку біля Верховної Ради. Готує на плиті, підключеній до газового балона

Навпроти Верховної Ради в Києві православні Московського патріархату розбили наметове містечко. Вимагають скасувати ідентифікаційні номери, заборонити аборти і дати дозвіл на встановлення каплиці перед Верховною Радою. Кажуть, на цьому місці на зрізі липи їм явився образ Божої Матері.

У наметах вони облаштували гуртожиток на 15 місць і кухню. Ходять до сусіднього громадського туалету в Маріїнському парку. Він закривається о 21.00, тому всю ніч доводиться терпіти.

— Ми прийшли сюди торік 7 липня, — говорить киянка 48-річна Олена Петрук. — Круглосуточно молитви читаємо. Хочемо, щоб скасували коди. Бо це — число диявола. І в Писанні сказано, що перед кінцем світу всі, кому присвоїли код, будуть горіти в пеклі. А ми хочемо, щоб усі люди спаслися.

Олена Володимирівна веде до намету, де висить табличка, що це — власність депутата-комуніста Євгена Царькова. Усередині кілька жінок моляться біля ікон. У цьому ж приміщенні є три збиті з дощок лежаки для паломників, які приїжджають з інших міст. Трохи далі — дві кімнати для жінок і чоловіків із двоярусними ліжками. Кожна розрахована на шість осіб. Збоку облаштована кухня і трапезна. Жінка готує суп і кашу у двох 20-літрових каструлях.

— Я від кода відмовилася, коли моя дочка онука народила, — говорить Олена Володимирівна. — Дитині при родах придавили череп, загнивати почав. Врачі казали, що не виживе. Я кинулася до одного старця, а він сказав мені у трьох монастирях замовити сорокауст за младєнца. І коли я верталася з третього монастиря, то онука з дочкою виписали з лікарні. Після того я повінчалася з чоловіком, бо ми тільки розписалися в молодості. Але перед тим прийшлося чин покаяння пройти — бити по тисячі поклонів щодня. За життя без вінчання і за аборти. Ми стали всією сім'єю в церкву ходити, і дочки, і зяті, і чоловік від кодів відмовилися.

До церкви заходять люди. Моляться біля ікони і виходять.

— До нас і депутати заходять, — каже монах 25-річний Антоній з Одеси. — Бачив одного, він по телевізору часто виступає, а як його звати, не знаю. Вона у Верховній Раді працює. Щоранку зайде до нас помолитися і на роботу біжить. Ми розказуємо всім, що проти кодів стоїмо. Коли я відмовлявся від коду, мої сестри сказали, що я больний на голову. У нашій родині всі невіруючі. Тільки моя прабабка монахинею була. А мама не хотіла, щоб я монахом став. Іконостас, який я вдома зібрав, у сільський туалет викинула. Після того вона сильно руку молоком ошпарила. Тоді повірила, що мої ікони — не просто картинки. Я після того випадку в монастир пішов.

Біля храму поливає висаджені квіти 60-річна Любов Присяжнюк. Вона живе у наметах із перших днів. Допомагає Олені на кухні, ходить на ринок.

— Я від кода через суд відмовлялася, — каже Любов. — Працюю в школі, якось директор прийшов і сказав нам бумажки попідписувати. Я й не читала їх, бо ж довіряю директору. А то документи на код оказалися. Я і ще кілька вчительок потім у податкову ходили, просили забрати в нас ті коди. Прийшлося судитися з ним. Поставили нам у паспорт штампики, що ми можемо зарплату і пенсію без коду получати. Моя дочка теж без нього живе. Я в церкві справку взяла, що вона з родини віруючих. І в університеті їй не пластиковий диплом дали, а бумажний, як всім при Союзі давали. І син зі справкою із церкви у воєнкомат пішов, то йому дозволили не служити.

Олена солить кашу навхрест, читаючи молитву "Отче наш". Каже, коли чистить бульбу, читає молитву над кожною картоплиною.

— Різати її треба на чотири частини від землі до неба. Земля в картоплі там, де більше вічок.

15 травня наметове містечко під Верховною Радою демонтували. Міліція заборонила його відновлювати. Місце, де стояли намети, засіяли травою. Віряни забрали спальні мішки і матраци, ночують на лавках Маріїнського парку, поблизу Верховної Ради.

— Ми тут будемо стояти скільки треба, бо лик Божої Матері на липі досі є. Тут хоч би капличку треба поставити, — каже Олена Володимирівна.

Зараз ви читаєте новину «Олена Петрук рік ночує під Верховною Радою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

21

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути