понеділок, 19 листопада 2007 17:03

Олег Кандиба працював для НАСА

Автор: фото: Сергій СТАРОСТЕНКО
  Олег Кандиба каже, що смерть його батька Олега Ольжича в 1944-му оповита загадкою. ”Його закатувала німецька розвідка”, — припускає він
Олег Кандиба каже, що смерть його батька Олега Ольжича в 1944-му оповита загадкою. ”Його закатувала німецька розвідка”, — припускає він

"Наша Оттава є друга найзимніша столиця після Улан-Батора, — сміється Олег Кандиба, 63 роки. — Як температура падає до мінус 35, ми кажемо: "Гарний день, йдемо на лижі". Тому в Києві мені не холодно".

На Олегові Кандибі сірий костюм і краватка. Говоримо надворі, біля агентства УНІАН. До Києва пан Олег приїхав із Канади — на урочистості, присвячені 100-річчю з дня народження батька, поета й діяча ОУН Олега Ольжича. В агентстві щойно закінчилася його прес-конференція.

— Батька я ніколи не бачив. Але він незримо був присутній в моєму житті, — говорить Олег Олегович.

Зазначає, що батьків арешт і смерть 1944-го оповиті загадкою.

— Якось магічно німці схопили батька у Львові. Гадаю, його хтось зрадив. Він був діючий голова проводу ОУН. Така людина мусила мати охоронців, та ще й в окупованому Львові, нашпигованому спецслужбами.

Син відхиляє офіційну версію, що Ольжича заарештувало гестапо.

— Його ув"язнила німецька дипломатична контррозвідка. Думаю, вони закатували його в своєму осідку, на Александр-плац, у Берліні. А потім вивезли прах на спалення до концтабору Сакзенгавзен. Бандерівці, які мусіли працювати на спаленні трупів, впізнали його й зголосили це Бандері.

На думку Кандиби, розгадку арешту та смерті батька треба шукати насамперед в архівах Москви:

— Я не шукаю за кров"ю, але хочу вияснити, чому батько так загинув. Окрім нього, всій націоналістичній верхівці, що сиділа в Саксенгавзені, навіть волос із голови не впав.

Додає, що місце загибелі й поховання Ольжича невідомі. Існує лишень символічна могила на Ольховському кладовищі в Празі.

— Я народився за півтора місяці після смерті батька, — розповідає. — Наближався совєтський фронт, і нашій родині винесли вирок смерті. НКВД за нами полювало. Отже, ми мусіли тікати.

Малий Олег Кандиба з матір"ю опинився в Німеччині, в таборі біженців поблизу Нового Ульма. 1949-го вони емігрували до Канади.

— Зараз живу в Оттаві. Маю родину, дружину, двоє дітей, — бадьоро провадить пан Олег. — Я прикладний фізик за освітою. Закінчив Квінський університет у Кінгстоні. Спеціалізуюся на штучних інтелектах.

Кажуть, ви працювали в НАСА?

— Для НАСА, — уточнює. — Працював над роботом, що може самостійно діяти в космосі. Це велика рука, що з точністю до міліметра може з"єднувати різні об"єкти, рухати ними.

Коли батько взнав, що мама чекає на дитину, вислав її до Праги

А нині чим займаєтеся?

— Консультую уряд Канади в області озброєнь. Виготовляю програмне забезпечення для канадської фльоти. І деякі пристрої для вертольотів.

А дружина?

— Дружина Тамара займається родиною й допомагає мені в канцелярійних справах. Діти Андрій та Яринка по 17 років мають. Кінчають гімназію, думають поступати в університет. Обидвоє грають на фортепіано й інших музичних інструментах. А я у вільний час люблю їздити на каное.

Питаю, чи збереглися якісь батькові речі.

— Маю частину піхов від скитського кинджала. Її батько знайшов був під час археологічних розкопок. Є шлюбний перстень батька. Еміграційні папери матері. Маю батькові листи, написані англійською, німецькою, чеською, російською, польською мовами, — каже Кандиба.

Ви теж знаєте кілька мов?

— Англійську, французьку, німецьку, — з готовністю перераховує. — Трошки по-польському вмію говорити. Можу прочитати по-російському, але то тяжко, бо нема практики.

Пригадує, що також має шлюбне свідоцтво батька й матері.

— Вони побралися 5 серпня 1943 року на Львівщині, в селі Яблінка Вижня. Усе було у великому секреті, але з вінчанням. Коли батько взнав, що мама чекає на дитину, моментально вислав з України до Праги. Боявся, що німці її зловлять.

Олег Олегович згадує про своїх дідів — професора Леоніда Білецького, батька матері, та Олександра Олеся, класика української поезії.

— Маю фотографії деяких рукописів Олеся. Хоч тяжко прочитати: в нього трудний був почерк. Надзвичайно велика інтелігентність і ніжність променює з його обличчя.

А ви віршів не пишете?

— Пишу — й вірші, й пісні. Цього року в Канаді святкували 95-річчя "Пласту". Я написав "Марш молодих патріотів". Одна диригентка оттавська взяла мою мельодію. Партитуру зробила, навчила мій курінь це співати. І ми виступили цього літа на музичному фестивалі. Дуже гарно прийняли цю пісню. Навіть приз вручили.

Знали когось із діячів старої ОУН?

— Андрія Бандеру, сина Степана Бандери, дуже добре знав. Ми були студентами в Торонто. На жаль, він помер. Добре знав Юрія Спольського. Старалися витворити якісь плани, аби діяспора не асимілювалася.

Ваші діти розмовляють українською?

— Авжеж, що так. Ми в хаті по-українському говоримо.

Не хочете переїхати до України?

— Дев"ядесять дев"ятого я мав намір приїхати на кілька років. Але фірма, що до мене звернулася, пробувала мене використати. Приїжджав від канадського уряду. Був спостерігачем на президентських виборах. Мене тягне в Україну. Я тут скрізь вільно оперую.

Родичі в Україні лишилися?

— Ні. То все було вимордуване — як не большовиками, то німцями. А зі сторони дружини родичі є. Вона в мене з дому Литвинець, — пояснює Олег Олегович. — Народилася в Німеччині, в Бравншвайгу. Її мама з Черкащини, із села Сухе, неподалік шевченкових Моринців. Була остарбайтеркою в Німеччині, там стрілася з остарбайтером.

Майбутню дружину Олег Кандиба зустрів 1978-го на весіллі приятеля.

— Мене попросили на старосту, а її на першу дружку, — згадує. — Мені й не снилося, щоби з якоюсь іншою дівчиною одружився, як не з українкою.

1944, 31 липня — народився у Празі в родині поета, провідника ОУН на східних і центральних землях України Олега Кандиби (Ольжича)
1949 — з матір"ю емігрував до Канади
1967 — закінчив Квінський університет в Канаді за спеціальністю "Прикладна фізика"
1978 — одружився з Тамарою
1990 — народилися діти Ярина та Андрій
Працював для НАСА, канадського флоту. Консультує канадський уряд із питань озброєнь

Зараз ви читаєте новину «Олег Кандиба працював для НАСА». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути