субота, 16 травня 2020 11:20

Держдума заборонила обіг гривні в Криму

Держдума заборонила обіг гривні в Криму
З 1 червня 2014 року в Криму заборонили обіг гривні. Фото: inaval.in.ua

16 травня 2014 року Держдума Росії в третьому читанні підтримала законопроєкт, який заборонив обіг гривні на території окупованого Криму та в місті Севастополі.

У документі прописали, що до 1 червня 2014 року в Криму і Севастополі допускається обіг гривні. А з указаної дати до гривневих готівкових та безготівкових розрахунків застосовують правовий режим для операцій в іноземній валюті згідно з законодавством РФ.

Спочатку російська влада обіцяла кримчанам залишити гривню нарівні з російським рублем до кінця 2015 року. Тож планувалося, що вилучення гривні з обігу відбудеться з 1 січня 2016 року, однак Держдума проголосувала за правку щодо скорочення терміну.

Мешканців окупованого півострову попередили, що цінники в магазинах будуть лише в рублях, гривня отримає статус іноземної валюти. Після 16 травня розрахуватися гривнями в кримських магазинах ще було можна, але продавців зобов'язали видавати решту російськими рублями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти свідомо витісняють українців із Севастополя

Це спричинило плутанину та затримки при розрахунках. Адже частіше за все дріб'язку російських в касирів не було - лише монети найменшим номіналом 50 рублів. Що на той момет дорівнювало 17 гривням.

Президент Путін підписав закон про заборону обігу гривні в Криму 27 травня.

Через такі зміни в магазинах і супермаркетах у Криму в останні дні травня спостерігався небувалий ажіотаж. Люди скупляли буквально все, щоб встигнути витратити українські гривні, в яких отримали зарплату та зберігали заощадження.

Віцепрем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Вадим Пристайко вважає, що Росія ухвалювала рішення про окупацію Донбасу та Криму емоційно, це були політичні помилки, тому не виключено, що ці кроки будуть "відкручені" назад. Тобто шанс на мир залишається.



Зараз ви читаєте новину «Держдума заборонила обіг гривні в Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути